Στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός και στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας, είναι η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για τον ιδιωτικό τομέα παράλληλα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από 1-1-2024, το οποίο θα επιφέρει μηνιαίες αυξήσεις από 60 έως 100 ευρώ.
Προς νέα αύξηση από 5% έως 6% στις κατώτατες αμοιβές οδηγούμαστε εντός του 2024, σύμφωνα με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας.
Μισθοί και συντάξεις: Το καυτό χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργού Εργασίας
Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει πάλι στο τέλος Ιανουαρίου του 2024, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024. Με δεδομένα τα ποσοστά των αυξήσεων, ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ. Επομένως, απομένουν 120 έως 130 ευρώ επιπλέον έως το 2027 για να επιτευχθεί ο στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι αύξηση του μέσου μισθού κατά 14% την τελευταία πενταετία (σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ακρίβειας) και βελτίωση του ρυθμού προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα αποκαλύπτουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενθαρρυντική ανάκαμψη από το 2019 έως το 2023, τόσο ως προς τον αριθμό εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές, ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Παρατηρείται σήμερα αύξηση των εργαζομένων με μισθωτή εξαρτημένη εργασία κατά 405.032 άτομα και αφετέρου σημαντική αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά ποσοστό 14%.
Στο μεταξύ, από το 2019 έως και σήμερα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20%, από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, αυξήθηκε στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ).
Την ίδια ώρα από 60 έως 100 ευρώ θα κινηθούν οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από την 1.1.2024, δίνοντας αυξήσεις για πρώτη φορά μετά 14 χρόνια. Εμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια, στους εισαγωγικούς μισθούς, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους. Βέβαια, αυξήσεις επίσης θα υπάρξουν και για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή ειδικούς και γενικούς γραμματείς, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες. Στόχος είναι η καθολική αύξηση κατά 25% σε βάθος τετραετίας.
Επιδόματα σε γονείς
Παράλληλα, θα χορηγηθεί επίδομα στους γονείς με ένα παιδί 70 ευρώ, για δύο παιδιά 120 ευρώ και για τρία παιδιά 170 ευρώ, ενώ για τα τέσσερα παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 220 ευρώ μηνιαίως. Το κόστος των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους και της χορήγησης στοχευμένων επιδομάτων θα αγγίξει τα 500-600 εκατ. ευρώ.
Από την 1.1.2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η συνολική ενίσχυση για τους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 900 δισ. ευρώ, αφού στα 500 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να προστεθούν το ποσό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους και η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα