Τις πρώτες της συμβάσεις ανταλλαγής (swap) «χρέος με φύση» προωθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς ενισχύει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της απώλειας βιοποικιλότητας.
Οι ανταλλαγές «χρέους με φύση», που βοηθούν καταχρεωμένα κράτη προσφέροντας διαγραφή μέρους ή και ολόκληρου του δημόσιου χρέους τους, προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή, προσελκύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον μετά τη συμφωνία ρεκόρ 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ισημερινού τον περασμένο μήνα για την προστασία των νησιών Γκαλαπάγκος.
«Συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Σο-Μπαράγκαν, Διευθύντρια Δανεισμού στον κλάδο «EIB Global» της τράπεζας που δανείζει εκτός ΕΕ.
Οι αναπτυξιακές τράπεζες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο παρέχοντας «πιστωτικές εγγυήσεις» που επιτρέπουν στις φτωχές σε μετρητά κυβερνήσεις να δανείζονται φθηνά – αποταμιεύσεις που στη συνέχεια διοχετεύονται στην προστασία των οικοσυστημάτων τους.
BIS: Προειδοποίηση για κρυφό χρέος 80 τρισ. δολαρίων σε swap συναλλάγματος
Σημαντικές προοπτικές
Λόγω της τεράστιας δύναμης πυρός της ΕΤΕπ – ο ισολογισμός της είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν του δανειστικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας – η είσοδός της σε αυτό το χρηματοοικονομικό εργαλείο ήταν εδώ και καιρό στη λίστα επιθυμιών όσων επιδιώκουν ταχεία αύξηση των ανταλλαγών χρέους.
Η Σο- Μπαράγκαν αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες και τα πιθανά ποσά που εμπλέκονται για να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στις τιμές των ομολόγων – οι ανταλλαγές χρέους προς φύση λειτουργούν καλύτερα όταν τα υπάρχοντα ομόλογα αγοράζονται φθηνά – αλλά υπολόγισε ότι υπήρχαν 5-10 πιθανότητες μόνο στην υποσαχάρια Αφρική .
Η Ζάμπια και η Γκάνα είναι σε χρεοκοπία, κάτι που είναι πιθανό να τις αποκλείσει, αλλά οι τραπεζίτες τονίζουν ότι τα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Αγκόλα, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ουγκάντα, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ρουάντα, τη Μοζαμβίκη και ακόμη και τη Νότια Αφρική βρίσκονται όλα υπό πίεση.
Η πρώτη συμφωνία της ΕΤΕπ αναμένεται να οριστικοποιηθεί γύρω στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2024, πρόσθεσε η Σο Μπαραγκάν, ή «τους επόμενους 12 μήνες» το αργότερο.
Θα πρέπει να υπάρξουν άλλα δύο σύντομα και η τράπεζα θα μπορούσε να συμμετέχει σε έως και πέντε το χρόνο όταν συμπεριληφθούν και άλλα μέρη του κόσμου.
Πρόκληση βιοποικιλότητας
Η ανάσχεση της ταχείας μείωσης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας ενισχύει τις πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν το 30% των χερσαίων, παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών έως το 2030.
Οι ανταλλαγές χρέους με φύση δεν είναι καινούριες, αλλά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Υπήρξαν περίπου 140 τα τελευταία 35 χρόνια, αν και αφορούσαν χρέος περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και της υπερμεγέθους συμφωνίας του περασμένου μήνα για τα Γκαλαπάγκος.
Πρόκειται να λάβουν περισσότερη υποστήριξη στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την Πέμπτη που θα φιλοξενηθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος Mia Mottley, της οποίας η χώρα έκανε μια ανταλλαγή χρέους με φύση πέρυσι και ζητούσε περισσότερα.
Η απότομη άνοδος των παγκόσμιων επιτοκίων πυροδότησε φόβους για μεγάλο κύμα κρίσεων χρέους.
Η Σο Μπαραγκάν είπε ότι η ΕΤΕπ δεν θα εμπλακεί σε χώρες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Αντίθετα, οι ανταλλαγές θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να αντικαταστήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος με νέο χρέος 10 ή 15 ετών με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν διαφορετικά.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων