Τις πρώτες της συμβάσεις ανταλλαγής (swap) «χρέος με φύση» προωθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  καθώς ενισχύει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της απώλειας βιοποικιλότητας.

Οι ανταλλαγές «χρέους με φύση», που βοηθούν καταχρεωμένα κράτη προσφέροντας διαγραφή μέρους ή και ολόκληρου του δημόσιου χρέους τους, προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή, προσελκύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον μετά τη συμφωνία ρεκόρ 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ισημερινού τον περασμένο μήνα για την προστασία των νησιών Γκαλαπάγκος.

«Συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Σο-Μπαράγκαν, Διευθύντρια Δανεισμού στον κλάδο «EIB Global» της τράπεζας που δανείζει εκτός ΕΕ.

Οι αναπτυξιακές τράπεζες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο παρέχοντας «πιστωτικές εγγυήσεις» που επιτρέπουν στις φτωχές σε μετρητά κυβερνήσεις να δανείζονται φθηνά – αποταμιεύσεις που στη συνέχεια διοχετεύονται στην προστασία των οικοσυστημάτων τους.

BIS: Προειδοποίηση για κρυφό χρέος 80 τρισ. δολαρίων σε swap συναλλάγματος

Σημαντικές προοπτικές

Λόγω της τεράστιας δύναμης πυρός της ΕΤΕπ – ο ισολογισμός της είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν του δανειστικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας – η είσοδός της σε αυτό το χρηματοοικονομικό εργαλείο ήταν εδώ και καιρό στη λίστα επιθυμιών όσων επιδιώκουν ταχεία αύξηση των ανταλλαγών χρέους.

Η Σο- Μπαράγκαν αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες και τα πιθανά ποσά που εμπλέκονται για να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στις τιμές των ομολόγων – οι ανταλλαγές χρέους προς φύση λειτουργούν καλύτερα όταν τα υπάρχοντα ομόλογα αγοράζονται φθηνά – αλλά υπολόγισε ότι υπήρχαν 5-10 πιθανότητες μόνο στην υποσαχάρια Αφρική .

Η Ζάμπια και η Γκάνα είναι σε χρεοκοπία, κάτι που είναι πιθανό να τις αποκλείσει, αλλά οι τραπεζίτες τονίζουν ότι τα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Αγκόλα, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ουγκάντα, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ρουάντα, τη Μοζαμβίκη και ακόμη και τη Νότια Αφρική βρίσκονται όλα υπό πίεση.

Η πρώτη συμφωνία της ΕΤΕπ αναμένεται να οριστικοποιηθεί γύρω στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2024, πρόσθεσε η Σο Μπαραγκάν, ή «τους επόμενους 12 μήνες» το αργότερο.

Θα πρέπει να υπάρξουν άλλα δύο σύντομα και η τράπεζα θα μπορούσε να συμμετέχει σε έως και πέντε το χρόνο όταν συμπεριληφθούν και άλλα μέρη του κόσμου.

Πρόκληση βιοποικιλότητας

Η ανάσχεση της ταχείας μείωσης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας ενισχύει τις πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν το 30% των χερσαίων, παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών έως το 2030.

Οι ανταλλαγές χρέους με φύση δεν είναι καινούριες, αλλά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Υπήρξαν περίπου 140 τα τελευταία 35 χρόνια, αν και αφορούσαν χρέος περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και της υπερμεγέθους συμφωνίας του περασμένου μήνα για τα Γκαλαπάγκος.

Πρόκειται να λάβουν περισσότερη υποστήριξη στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την Πέμπτη που θα φιλοξενηθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος Mia Mottley, της οποίας η χώρα έκανε μια ανταλλαγή χρέους με φύση πέρυσι και ζητούσε περισσότερα.

Η απότομη άνοδος των παγκόσμιων επιτοκίων πυροδότησε φόβους για μεγάλο κύμα κρίσεων χρέους.

Η Σο Μπαραγκάν είπε ότι η ΕΤΕπ δεν θα εμπλακεί σε χώρες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Αντίθετα, οι ανταλλαγές θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να αντικαταστήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος με νέο χρέος 10 ή 15 ετών με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν διαφορετικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου