![Λαζαράκου (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς): Σήμα για εισαγωγή ποντοπόρων ναυτιλιακών στο Χρηματιστήριο Αθηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/nautilia.jpg)
H παρούσα συγκυρία είναι θετική την εισαγωγή ποντοπόρων ναυτιλιακών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, της προοπτικής αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας και της διαρκούς ανανέωσης του στόλου, εκτιμά η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζαράκου, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας. Στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Επιτροπής συμμετείχαν και οι δύο αντιπρόεδροι της, κα Νατάσα Στάμου και κ. Νικόλαος Κονταρούδης..
Η συνάντηση παρόντων όλων των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση της Ένωσης από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ξηραδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψης, που αποσκοπούσε τόσο με τη γνωριμία των παραβρισκόμενων όσο και με την ανταλλαγή απόψεων για την προσπάθεια προσέλκυσης των Ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου έκανε αναφορά στην ιστορία και στις δράσεις της Ένωσης.
Capital Gas: Υψώθηκε η ελληνική σημαία στο LNG/C «Αρίσταρχος»
Χρηματοδότηση
Η συζήτηση επεκτάθηκε στην πορεία της ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας, την εξέλιξη των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των ξένων τραπεζών και την άνοδο των Ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια καθώς και τις υπάρχουσες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης (εισαγωγή σε ξένα Χρηματιστήρια, Funds, leasing houses) που έρχονται να συμπληρώσουν τα κενό της τραπεζικής αγοράς.
Όλοι συμφώνησαν ότι η έκδοση ομολογιακών εκδόσεων τριών ναυτιλιακών εταιριών αποτελεί ένα θετικό βήμα για το Χ.Α.Α. και οριοθετεί σε ένα μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της Ναυτιλιακής πορείας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
Η κα Λαζαράκου από πλευράς της επεσήμανε τη στήριξη και την προσπάθεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη δημιουργία ικανού πλαισίου για την εισαγωγή ποντοπόρων ναυτιλιακών στο Χ.Α.Α. με την εξέταση και έγκριση των σχετικών ενημερωτικών δελτίων. Η ίδια εκτιμά ότι η παρούσα συγκυρία είναι θετική για μια τέτοια προοπτική εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, της προοπτικής αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας και της διαρκούς ανανέωσης του στόλου. Στη συζήτηση που πράγματα επισημάνθηκαν οι ευκαιρίες της Θαλάσσιας Οικονομίας μέσω τόσο της Ποντοπόρο Ναυτιλίας καθώς επίσης και της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του κλάδου της Ακτοπλοΐας. Επίσης σημαντικές ευκαιρίες για την περαιτέρω επενδύσεις θα παρουσιαστούν αναμφισβήτητα στoν χώρο του θαλάσσιου τουρισμού που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Εξωστρέφεια
Κλείνοντας την συνάντηση όλοι συμφώνησαν ότι η νέα γενιά Ελλήνων εφοπλιστών που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, πιθανόν να τολμήσει νέες δομές και φυσικά θα εξετάσει και την πιθανή εισαγωγή εταιριών στο Χ.Α.Α. σταθμίζοντας τα οφέλη μια τέτοιας απόφασης. Ναυτιλία και Τουρισμός είναι δύο πυλώνες που θέλουμε να τους δούμε και στο Χ.Α.Α. με προϋποθέσεις και προοπτική.
Την προσεχή Πέμπτη η Ένωση διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Μελών με θέματα που αφορούν την χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις: «Βιώσιμη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση» από το Luxembourg Green Exchange, «Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση στη μετά Libor εποχή» από την Watson Farley & Williams, «Παρουσίαση των πληροφοριών της Moore Maritime Index για το τρέχον έτος» από την Moore Greece και τέλος θα απονεμηθεί το Βραβείο της Ένωσης στην Petrofin Research.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξέσπασε στις δημοπρασίες το ΧΑ – Με κέρδη πάνω από τις 1.560 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/12_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Ξέσπασε στις δημοπρασίες το ΧΑ - Με κέρδη πάνω από τις 1.560 μονάδες
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,03% στις 3.814,54 μονάδες - Ποιοι ξεχώρισαν στο ταμπλό
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Καθήλωση των δεικτοβαρών πέριξ των 1.550 μονάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/xrimatistirio-768x512-1-600x400.jpg)
Καθηλώνουν οι δεικτοβαρείς το ΧΑ πέριξ των 1.550 μονάδων
Η διόρθωση ορισμένων δεικτοβαρών τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιβαρύνει τη γενική εικόνα
![AXIA: Συνέχεια στις ισχυρές επιδόσεις αναμένει από την Τράπεζα Κύπρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/trapeza-kyprou-600x400.jpg)
AXIA για Τράπεζα Κύπρου: Αναμένει ισχυρές επιδόσεις - Πού να εστιάσουν οι επενδυτές
Η ΑΧΙΑ επίσης αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές παρόμοια με το προηγούμενο τρίμηνο
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Με αυξημένο τζίρο το βήμα σημειωτόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/xrimatistirio-768x513-1-600x401.jpg)
Με αυξημένο τζίρο το βήμα σημειωτόν του ΧΑ
Η αγορά βρίσκεται σε μια διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων και αφομοίωσης των επιπέδων πριν μπει στο επόμενο σκέλος της κίνησής της
![Κεφαλαιαγορά: Στο μικροσκόπιο των χρηματιστών το νομοσχέδιο Χατζηδάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
Πώς αξιολογούν στον ΟΤ αναλυτές το ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Οι «angel investors», οι ΑΕΕΑΠ και τα «φωτεινά» σημεία
Οι αναλυτές Νίκος Χρυσοχοΐδης και Σίμος Μαυρουδής αναλύουν στον ΟΤ τα σημεία του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση του ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 1.551,90 μονάδες,