
Ως ευκαιρία εισόδου στα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζει έμμεσα η Citi την πιθανή έκβαση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα. «Το spread στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο με το γερμανικό (GGB-Bund) θα μπορούσε να φτάσει τις 120 μονάδες βάσης, αν οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα φέρουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή δημοπρασία του 20ετούς ελληνικού ομολόγου παρείχε την ευκαιρία για θέσεις αγοράς (long) έναντι των πορτογαλικών ομολόγων (PGBs)», σημειώνει χαρακτηριστικά η Citi.
Ειδικότερα, όπως τονίζει η Citi, η Ελλάδα οδεύει σε δεύτερες εκλογές την Κυριακή με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία (161-166 στις 300 έδρες). Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα τα αποτελέσματα να υπερβούν τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι πολλοί νέοι – που υποστηρίζουν την αριστερά – βρίσκονται σε εποχική εργασία εκτός σπιτιού και ενδέχεται να μην μπορούν να ψηφίσουν.
Ομόλογα: Βουτιά στο spread σε χαμηλό 18μήνου με το βλέμμα στη Fitch
Επενδυτική βαθμίδα
Η Citi υπενθυμίζει ότι η πρώτη σημαντική συμπερίληψη της Ελλάδας στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων απαιτεί δύο αναβαθμίσεις στην περιοχή του investment grade(επενδυτική βαθμίδα). Ενώ οι επόμενες αξιολογήσεις των οίκων που βαθμολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα είναι προγραμματισμένες για αργότερα μέσα στο έτος (της DBRS τον Σεπτέμβριο, της S&P τον Οκτώβριο και της Fitch τον Δεκέμβριο), η αγορά είναι πιθανό να τιμολογήσει την αναβάθμιση πολύ πριν αυτή υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τη Citi, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο σύσφιγξης του spread 10ετούς GGB-Bund κατά περίπου 10 μονάδες βάσης (τρέχουσες 131 μονάδες βάσης), καθώς μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα φαίνεται πιο κοντά.
Η Citi προτείνει μέσω ενός trade, τη μείωση του spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου της Πορτογαλίας, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης, αν και η σημερινή δημοπρασία του 20ετούς τίτλους προσφέρει μια καλύτερη σχετική αξία για ένα παρόμοιο trade.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα διενεργήθηκε η επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 4,20%, λήξεως 30 Ιανουαρίου 2042, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 1,232 δισ. ευρώ.


Latest News
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών