![Ημιαγωγοί: Δεκάδες δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ευρώπη [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/chip-1.jpg)
Τεχνολογικές επενδύσεις αξίας δεκάδων δισ. ευρώ φτάνουν σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες οι οποίες έχουν τη βούληση, την ισχυρή οικονομία και το απαραίτητο υπόβαθρο να τις δεχτούν και να επωφεληθούν από αυτές. Στην Πολωνία ο αμερικανικός κολοσσός μικροτσίπ Intel επενδύει 4,6 δισ. δολ (4,2 δισ. ευρώ) για να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις στις οποίες θα δημιουργηθούν 2.000 πολύ καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Στη Βαρσοβία η Alphabet (Google) έχει ανακοινώσει ήδη επενδύσεις 640 εκατ ευρώ για την κατασκευή γραφείων και η Visa τη δημιουργία τεχνολογικού κέντρου με 1.500 θέσεις εργασίας. Η Γαλλία επενδύει 2,9 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου μικροεπεξεργαστών της ολλανδο-ιταλο-γαλλικής STMicroelectronics. Στο Ισραήλ η Intel ανακοίνωσε επενδύσεις 25 δισ. δολ (22,9 δισ. ευρώ) για νέες μονάδες παραγωγής ημιαγωγών. Και στη Γερμανία η ίδια αμερικανική εταιρεία μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις βάζει εμπρός για εργοστάσιο αξίας 30 δισ. ευρώ έχοντας εξασφαλίσει επιδοτήσεις από το Βερολίνο που φτάνουν τα 10 δις ευρώ περίπου.
«Πέφτουν» οι υπογραφές στο deal Γερμανίας – Intel για τους ημιαγωγούς
Πρόκειται για θέσεις εργασίας που προσφέρουν πολύ υψηλές αμοιβές στο προσωπικό που απασχολείται εκεί επειδή πρόκειται για την αιχμή της τεχνολογίας. Ο κλάδος των μικροτσίπ γνωρίζει συνεχώς μεγάλη ανάπτυξη, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που έχει αυξηθεί κι άλλο η ζήτηση για εφαρμογές που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και όχι μόνο.
Με αιχμή το νέο νόμο της ΕΕ για την ανάπτυξη τεχνολογίας μικροτσίπ, το Chips Act, η Ευρώπη επιδιώκει να γίνει μια από τις πιο υποσχόμενες ηπείρους στον κόσμο για να επενδύσει κανείς κεφάλαια σε υψηλή τεχνολογία. Οι Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμες να επενδύσουν 43 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα επτά χρόνια για να προσελκύσουν τεχνολογικές καινοτομίες, ταλέντα στο σχεδιασμό και παραγωγικές δυνατότητες σε κλίμακα.
Εκείνο που φαίνεται ότι τελικά κάνει τη διαφορά όμως είναι η κατάσταση της οικονομίας, οι εργατικές συνθήκες και οι παροχές σε μεμονωμένες χώρες –γιατί πολλές θέλουν να προσελκύσουν τέτοιους κολοσσούς προϊόντων υπερυψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά τελικά λίγοι το καταφέρνουν.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/b7cd48bf-cd5e-492a-a663-2038bbccd476.png)
Η Πολωνία
Στην Πολωνία, χώρα παραδοσιακά φιλική προς το επιχειρείν, η νέα μονάδα της Intel θα βρίσκεται κοντά στην πόλη Βρότσλαβ και θα βοηθήσει την εταιρεία να καλύψει τη ζήτηση του κλάδου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια. Το εργοστάσιο προβλέπεται να δημιουργήσει εκτός από τις 2.000 καλοπληρωμένες άμεσες θέσεις εργασίας και με χιλιάδες άλλες για έμμεσους προμηθευτές και κατασκευαστικές εργασίες. Η νέα εγκατάσταση θα συμμορφώνεται φυσικά με τις αρχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα άνθρακα και τον συνολικό αντίκτυπό της, αναφέρεται
Η Γερμανία
Από την πλευρά της η Γερμανία κάνει «χρυσή» την κολοσσιαία εταιρεία ημιαγωγών Intel προσφέροντάς της επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ για να κατασκευάσει εργοστάσιο ημιαγωγών στη χώρα. Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε συνάντηση με το αφεντικό της Intel Πατ Γκέσλινγκερ για να κλείσει το ντιλ. Η Intel είχε συμφωνήσει αρχικά να κατασκευάσει το εργοστάσιο μικροτσίπ στην πόλη του Μαγδεμβούργου με κρατική βοήθεια 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά ανέβαλε την έναρξη της κατασκευής του λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών.
Το ενισχυμένο πακέτο-δέλεαρ που συμφωνήθηκε τώρα μεταξύ της εταιρείας και της γερμανικής κυβέρνησης θα περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακή βοήθεια με τη μορφή οικονομικών επιδοτήσεων όσο και ανώτατα όρια τιμών στη χρήση ενέργειας.
Το Μαγδεμβούργο κατάφερε να υπερισχύσει του ανταγωνισμού άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που ήθελαν επίσης το εργοστάσιο, αλλά στην πορεία δημιουργήθηκαν προβλήματα και δεύτερες σκέψεις από τους αμερικανούς της Intel οι οποίοι ανησύχησαν για τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και άλλες ανατιμήσεις σε κόστη κατασκευής και υλικών. Η Intel αρχικά υπολόγιζε ότι το έργο του Μαγδεμβούργου θα κόστιζε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα αναμένει να χρειαστεί να καταβάλλει συνολικά 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Όπως τα περισσότερα έργα που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση μέσω ειδικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη τεχνολογιών έτσι και η Intel περίμενε να κερδίσει επιδοτήσεις περίπου το 40% του κόστους της επένδυσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η Γαλλία
Την ίδια ώρα η Γαλλία έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι της τεχνολογίας επιδιώκοντας να γίνει κύριος ευρωπαϊκός κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλει να κάνει τη χώρα του πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και τώρα δεσμεύεται για νέες επενδύσεις και για στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι κινήσεις αυτές μπορεί να φέρουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ η οποία προωθεί πιο αυστηρούς κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
Μιλώντας σε εκδήλωση τεχνολογίας στο Παρίσι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μακρόν ανέφερε ότι Γάλλοι θεσμικοί επενδυτές, δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 7 δισεκατομμύρια ευρώ ως επενδύσεις σε μια εν ενεργεία εθνική πρωτοβουλία για την υποστήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας, γνωστή ως Tibi 2. Επίσης υποσχέθηκε μεγάλες φοροαπαλλαγές σε όσους επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις ιδιαίτερα στο χώρο της τεχνολογίας και του ΑΙ.
Ο Μακρόν χαιρέτησε την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών ειδικά όσον αφορά τις έρευνες για πρόοδο σε τεχνητή νοημοσύνη, αλλά παράλληλα ζήτησε να δει να δημιουργούνται περισσότερες τέτοιες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο της χώρας.
Το Ισραήλ
Η Intel έκλεισε συμφωνία αρχής για να επενδύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο εργοστάσιο παραγωγής τσιπ στο Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο όμιλος ημιαγωγών των ΗΠΑ είπε ότι «υπέβαλλε επιχειρηματικό σχέδιο για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής του στο Ισραήλ», όπου δραστηριοποιείται από το 1974. Ο Νετανιάχου είπε ότι το νέο εργοστάσιο στο Kiryat Gat, όπου η Intel διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις, θα είναι «η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ» στο Ισραήλ.
Υπό τον Γκέσλινγκερ η Intel έχει ξεκινήσει μεγάλο πρόγραμμα επέκτασης ανά τον κόσμο με στόχο να ανακτήσει την κυριαρχία της στον κλάδο και να διαφοροποιήσει τους κόμβους παραγωγής για κρίσιμες τεχνολογίες ώστε να είναι λιγότερο εξαρτημένη από παραγωγή στην Ανατολική Ασία. Η κούρσα είναι μεγάλη τόσο για την παραγωγή μικροτσίπ για τεχνητή νοημοσύνη αλλά και άλλες τεχνολογίες, όσο και στα πλαίσια των προσπαθειών για διαφοροποίηση από εταιρείες τεχνολογίας με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε τεχνολογικό πόλεμο με την Κίνα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Νότια Κορέα: «Ασφαλίζει» 10.000 GPU για εθνικό υπολογιστικό κέντρο AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/CHIP-hmiagogoi-600x400.jpg)
H Ν. Κορέα «ασφαλίζει» 10.000 GPU για εθνικό υπολογιστικό κέντρο AI
Η Νότια Κορέα να συγκαταλέγεται μεταξύ περίπου 18 χωρών που εξαιρούνται ουσιαστικά από τους περιορισμούς των ΗΠΑ
![New York Times: Πράσινο φως για χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/New_York_Times_Building-600x450.jpg)
Πράσινο φως στους New York Times για χρήση εργαλείων ΑΙ
Οι New York Times έδωσαν το ΟΚ στις ομάδες σύνταξης και προϊόντων για να χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης
![Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί δεν θα εξισορροπήσει αλλά θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/technology-3435575_1280-600x376.jpg)
Δυσοίωνη πρόβλεψη Economist για ΑΙ - Γιατί θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες
H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί αρχικά να ενισχύσει την παραγωγικότητα, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός της όμως θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα
![DeepSeek: Έφερε ράλι 1,3 τρισ. σε κινεζικές μετοχές – Επενδυτές αφήνουν την Ινδία για την Κίνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_deepseek222-600x352.png)
Ράλι 1,3 τρισ. σε κινεζικές μετοχές έφερε η DeepSeek - Επενδυτές αφήνουν την Ινδία για την Κίνα
Η DeepSeek προκάλεσε μια μεταστροφή στην όρεξη των επενδυτών για κινεζικά περιουσιακά στοιχεία
![Ίλον Μασκ: Την Τρίτη τα αποκαλυπτήρια για το Grok 3](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/musk-600x356.jpg)
Την Τρίτη τα αποκαλυπτήρια για το Grok 3, το chatbot του Μασκ
Ο Ίλον Μασκ το περιέγραψε ως «εξυπνότερη τεχνητή νοημοσύνη στη Γη»
![Eυρωβαρόμετρο: Το μέλλον της εργασίας την εποχή της ΑΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Eυρωβαρόμετρο: Το μέλλον της εργασίας την εποχή της ΑΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες
Oι Έλληνες είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο
![Big data: To success story της Witside στη διαχείριση των δεδομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/techno-768x415-1-600x324.jpg)
Οργανώνοντας το... χάος των δεδομένων - Η στρατηγική της Witside
Η Witside προσδιορίζει την δραστηριότητά της σαν μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανθρώπινη κρίση χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και εξειδικευμένες λύσεις Big Data
![Παπαστεργίου: «Γιατί τα data είναι το μέλλον»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_papastergiou_Aravas-600x352.png)
«Τα data είναι το μέλλον» - Οι συμφωνίες Παπαστεργίου στο Ντουμπάι
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στο World Governments Summit 2025 - Συνεργασία Ελλάδας και ΗΑΕ για την ψηφιακή διακυβέρνηση
![Apple – Alibaba: Συνεργασία για το λανσάρισμα λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/apple-alibaba-600x453.jpg)
Η Apple επιλέγει την Alibaba για να λανσάρει λειτουργίες AI στην Κίνα
Η Apple εξέτασε κινεζικές εταιρείες ΑΙ όπως οι DeepSeek, Baidu, ByteDance και Tencent πριν επιλέξει τελικά την Alibaba
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας