Μπορεί τα διαμάντια να εξακολουθούν να είναι «ο καλύτερος φίλος των κοριτσιών», όπως τραγούδησε η Μέριλιν Μονρό μερικές δεκαετίες πριν, φαίνεται, όμως, ότι αυτή την περίοδο δεν είναι τα αγαπημένα των επενδυτών, όπως μαρτυρά η καθοδική πορεία των τιμών τους.
G7: Τα διαμάντια της Ρωσίας στο στόχαστρο
Οι τιμές των διαμαντιών μειώθηκαν κατά 18% από τα ιστορικά υψηλά τους τον Φεβρουάριο του 2022 και καταγράφουν πτώση 6,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Ακατέργαστων Διαμαντιών, ενώ σύμφωνα με τους παρατηρητές της αγοράς η πτωτική τροχιά δεν θα σταματήσει εδώ.
«Ένα φυσικό διαμάντι 1 καρατίου ελαφρώς καλύτερης από τη μέση ποιότητα κοστολογούνταν στα 6.700 δολάρια πριν από έναν χρόνο. Σήμερα αυτό το ίδιο διαμάντι πωλείται για 5.300 δολάρια», δήλωσε στο CNBC ο Paul Zimnisky, CEO της Paul Zimnisky Diamond Analytics.
Όχι μόνο για τα διαμάντια, αλλά γενικά για τα κοσμήματα αξίας οι τιμές εκτοξεύτηκαν στην περίοδο της πανδημίας και κορυφώθηκαν στις αρχές του 2022, καθώς οι καταναλωτές επέδειξαν ισχυρή ζήτηση, μη μπορώντας να διαθέσουν τα χρήματά τους σε εξόδους, φαγητό, ταξίδια κ.λπ.
«Οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Company. «Είχαν πολλά μετρητά από δυναμικές κεφαλαιαγορές και προγράμματα στήριξης και πρόθυμοι να τα ξοδέψουν σε σημαντικά δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα».
Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν οι οικονομίες άρχισαν να επιστρέφουν στην κανονικότητα, εξ ου και η απότομη πτώση των τιμών των διαμαντιών.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος. Ο ανταγωνισμός από τα τεχνητά διαμάντια, η βραδύτερη από το προσδοκώμενο κινεζική οικονομική ανάκαμψη και το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι επίσης κινητήριες δυνάμεις μιας ασθενούς αγοράς, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, τους οποίους επικαλείται το CNBC.
Ένα «τέλειο υποκατάστατο;»
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα εργαστηριακά διαμάντια. Το μερίδιο των πωλήσεων διαμαντιών που δημιουργούνται στο εργαστήριο έναντι των φυσικών διαμαντιών αυξάνεται. Το 2020 ήταν μόλις 2,4%. Το 2023 μέχρι σήμερα είναι ήδη έως και 9,3%.
Τα τεχνητά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον χρησιμοποιώντας πολύ υψηλή πίεση και θερμότητα που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο σφυρηλατούνται τα φυσικά διαμάντια στον μανδύα της Γης.
Είναι χημικά, φυσικά και οπτικά πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρείται ότι είναι ένα «τέλειο υποκατάστατο», λένε οι γνώστες. Αλλά το πιο σημαντικό για τους περισσότερους, είναι ότι πωλούνται πολύ φθηνότερα.
Για την ακρίβεια, οι τιμές των τεχνητών διαμαντιών έχουν μειωθεί κατά 59% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Edahn Golan, CEO της Edahn Golan Diamond Research & Data. Όπως λέει, χαρακτηριστικά, πριν από τρία χρόνια, μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα τεχνητό διαμάντι κατά 20% έως 30% φθηνότερο από το αληθινό. Τώρα η διαφορά τιμής είναι μεταξύ 75% και 90%. Ο ίδιος αποδίδει τη μεγάλη ψαλίδα των τιμών στην τεχνολογική εξέλιξη, χάρη στην οποία τα μηχανήματα παράγουν περισσότερα τεχνητά διαμάντια.
Στο σενάριο της πτώσης, αναμένεται ότι οι τιμές των φυσικών διαμαντιών θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση μεταξύ 20% και 25% από τις τρέχουσες τιμές τους επόμενους 12 μήνες.
Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παρατηρητές της αγοράς διαμαντιών δεν αναμένουν ότι οι κυρώσεις στον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, στη Ρωσία, θα οδηγήσουν σε σοβαρές αυξήσεις των τιμών.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Μποτσουάνα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Σύμφωνα με τον Edahn, η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την πώληση των διαμαντιών της παρά τις κυρώσεις.
«Χώρες όπως η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και η ΕΕ, δεν επέβαλαν κυρώσεις στις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών. Έτσι και πάλι, δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις», είπε.
Η Ινδία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας διαμαντιών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έρχονται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενες από το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Latest News
Νέο mega-deal στη βιοτεχνολογία: Η Johnson & Johnson εξαγοράζει την Intra-Cellular
Τα φάρμακα για ψυχικές ασθένειες ήταν κάποτε σημαντικές πηγές εσόδων για φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Johnson & Johnson και η Eli Lilly
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
11+1 μέτρα για τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία - Οι προτάσεις για ενοίκια, φόρους και Airbnb
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποκαλύπτει μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία
Ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 στη Γαλλία
Κλειδί η αυξημένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας - Ο ρόλος του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ
Αυξήθηκε 12% ο πλούτος των νοικοκυριών στην Ισπανία
Στα 2,3 τρισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο καθαρός χρηματοοικονομικός πλούτος των νοικοκυριών στην Ισπανία - Πιο χαμηλά ο δείκτης χρέους
Το Κρεμλίνο κάνει... πάρτι με εταιρείες από την ΕΕ - 3 δισ. έσοδα από φόρους
Οι ξένες εταιρείες στη Ρωσία και ειδικά όσες προέρχονται από την ΕΕ συνεισφέρουν σημαντικά στο πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου
Στα 31 δισ. δολ. τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών - Το καλύτερο τρίμηνο της 3ετίας
Οι προσδοκίες από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το dealmaking ευνοούν τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Μειώθηκε το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην ευρωζώνη
Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat, ανήλθε στο 15,3% - Μειώθηκαν οι επενδύσεις των νοικοκυριών
Πώς αμύνονται οι Βρετανοί στην ακρίβεια - Γιατί «σήκωσαν» μετρητά 1 δισ. λίρες σε ένα μήνα
Οι αναλήψεις μετρητών στα υποκαταστήματα του Post Office στη Βρετανία ξεπέρασαν το 1 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο
Οι πρώτες συμβουλές του Ντίμον στον Τραμπ - Σε ποια θέματα δίνει προτεραιότητα
Ο CEO της JP Morgan ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ - Αυτή είναι η απάντησή του