
Η ΕΕ πραγματοποίησε σήμερα την πέμπτη πληρωμή 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία το 2023, συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ουκρανία: Οι νάρκες θα μαστίζουν τη χώρα για χρόνια – Τι εκτιμά ο ΟΗΕ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η εκταμίευση ενός ακόμη 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια θα βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει τις υπηρεσίες και τις υποδομές της. Θα έρθουν κι άλλα. Έχουμε προτείνει σταθερή οικονομική στήριξη για την Ουκρανία μέχρι το 2027. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας στον γενναίο αγώνα της για ελευθερία».
Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμους και γέφυρες.

Το πακέτο βοήθειας
Υπενθυμίζεται ότι, στις 20 Ιουνίου, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, συνολικού ποσού 50 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2024-2027, το οποίο θα περιλαμβάνει δάνεια και εγγυήσεις.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η υποστήριξη προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς ανέρχεται σε πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει βοήθεια οικονομική, ανθρωπιστική, προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που φεύγουν από τον πόλεμο.


Latest News

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές