Πιέσεις προς χαλάρωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων για ενίσχυση των κεφαλαιακών απαιτήσεων ασκούν οι αμερικανικές τράπεζες, ανησυχώντας ότι οι αυστηρότερες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλο βάρος για τα ιδρύματα που εξακολουθούν να ταλανίζονται από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου.

UBS – Credit Suisse: Ο «γάμος» στην κόψη του ξυραφιού με κόστος 17 δισ. δολάρια

Όπως σημειώνει το Reuters, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκονται στο στάδιο οριστικοποίησης της πρότασης για την αυστηροποίηση των κανόνων, που θα βασίζεται στα διεθνή πρότυπα που συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.

Τι ανησυχεί τους τραπεζίτες

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, οι τραπεζίτες ανησυχούν ιδιαιτέρως για μια πτυχή του σχεδίου πρότασης που θα οδηγήσει σε υψηλότερες κεφαλαιακές επιβαρύνσεις στα μη τοκοφόρα έσοδα, όπως οι αμοιβές που χρεώνουν οι τράπεζες για πιστωτικές κάρτες ή υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής.

Αυτή η κεφαλαιακή επιβάρυνση αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων που συμφωνήθηκε από την Επιτροπή της Βασιλείας το 2017. Στελέχη του κλάδου όμως σημειώνουν ότι η ρύθμιση υπερεκτιμά τον κίνδυνο για τις τράπεζες που έχουν υψηλό ποσοστό μη επιτοκιακών εσόδων.

Οι τραπεζικοί όμιλοι πιέζουν τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων επί των οποίων θα εφαρμόζονται τέτοιες χρεώσεις, ανέφεραν οι πηγές του Reuters. Τα έσοδα από μη επιτοκιακές υπηρεσίες αποτέλεσαν  επίκεντρο των στρατηγικών ανάπτυξης πολλών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, σημείωσε αξιωματούχος του κλάδου.

Η American Express, η Morgan Stanley και τα αμερικανικά τμήματα της UBS, της Deutsche Bank και της Barclays συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών με υψηλό ποσοστό εισοδήματος από μη επιτοκιακές υπηρεσίες.

Ισχυρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στο Κογκρέσο ότι είναι κρίσιμο οι τράπεζες να έχουν ισχυρά κεφάλαια, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν υπόψη τους τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Ενώ οι κανόνες της Βασιλείας συμφωνήθηκαν πριν από χρόνια, οι αμερικανικοί κανονισμοί για τη συμμόρφωσή τους καταρτίζονται στον απόηχο της φετινής τραπεζικής κρίσης, κατά την οποία η φυγή καταθέσεων οδήγησε σε κατάρρευση τη Silicon Valley Bank και δύο άλλες τράπεζες. Η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη ενέργεια του αντιπροέδρου της Fed υπεύθυνου για την εποπτεία  των τραπεζών, Μάικλ Μπαρ, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια σαρωτική αναθεώρηση των κεφαλαιακών κανόνων και – όπως σημειώνει το Reuters – αναμένεται να είναι σκληρός απέναντι στη Wall Street.

Στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών προκλήθηκαν από κακοδιαχείριση και προβλήματα ρευστότητας και ότι τα κεφάλαια σε επίπεδο συστήματος είναι ήδη επαρκή.

Αυστηρότεροι κεφαλαιακοί κανόνες

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αυστηρότερους κεφαλαιακούς κανόνες σε μικρότερες τράπεζες με ενεργητικό άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και ορισμένες που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας φέτος, σύμφωνα με πηγές του βρετανικού πρακτορείου.

Δεδομένης της ανησυχίας των επενδυτών για την υγεία του κλάδου και της ευρύτερης οικονομίας, λένε οι τραπεζίτες, η απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου αυτή την περίοδο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, ασκώντας πίεση στις τράπεζες και πλήττοντας τον δανεισμό.

Η Fed κινείται σε συντονισμό με το Γραφείο του Ελεγκτή Νομίσματος (OCC) και την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Οι ρυθμιστικές αρχές ήλπιζαν να παρουσιάσουν την πρόταση αυτόν τον μήνα. Όμως το σχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία με το χρονοδιάγραμμα να έχει διολισθήσει για τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις