Η Παγκόσμια Τράπεζα θα επιτρέψει στις χώρες που επλήγησαν από καταστροφές να σταματήσουν τις αποπληρωμές δανείων προς την Τράπεζα, λόγω καμπάνιας υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού των Μπαρμπάντος, Μία Μότλι.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα θα αποκαλύψει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της παύσης αποπληρωμών και της ενσωμάτωσης της ασφάλισης καταστροφών σε νέα δάνεια, σε ομιλία του στο Παρίσι την Πέμπτη.

Η Τράπεζα θα επιτρέψει επίσης στις χώρες να «ανακατευθύνουν γρήγορα» μέρος των κεφαλαίων τους για να ανταποκριθούν σε έκτακτη ανάγκη σε περιόδους κρίσης και θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει νέα ασφαλιστικά προϊόντα για αναπτυξιακά έργα.

Η Μότλι πέρασε τον περασμένο χρόνο προωθώντας την πρωτοβουλία της χώρας της να αποσπάσει για μικρότερες, φτωχότερες χώρες καλύτερους όρους δανεισμού από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος θέλει επίσης δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μπαρμπάντος

Μιλώντας στους Financial Times ενόψει της συνόδου κορυφής, η Μότλι είπε ότι οι λεγόμενες ρήτρες παύσης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη έχουν «χώρο για να μπορέσουν να ανοικοδομήσουν τις χώρες τους» σε περίπτωση καταστροφής.

Τα Μπαρμπάντος έχουν ήδη ομόλογα που περιλαμβάνουν ρήτρες καταστροφής ή πανδημίας, αλλά αυτές δεν χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι αρχικά θα προσφέρει τις νέες ρήτρες χρέους για ανθεκτικότητα στο κλίμα στους «πιο ευάλωτους» δανειολήπτες της, με σκοπό την επέκταση της κάλυψης. Είπε επίσης ότι αναγνώριζε ότι δεν θα ήταν όλες οι χώρες σε θέση να αντέξουν οικονομικά την ασφάλιση καταστροφών και έτσι θα συνεργαστεί με τους χορηγούς για να καταστήσουν τέτοια προϊόντα προσιτά για χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Περισσότεροι από 40 παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένονται στο Παρίσι τις επόμενες δύο ημέρες για τη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο.

Κλιματική αλλαγή και αλληλεγγύη

Ο Μακρόν θεωρεί τη σύνοδο κορυφής ως μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής ώθησης για να δείξει στις φτωχότερες χώρες και στις ανερχόμενες αναδυόμενες δυνάμεις ότι τα πλουσιότερα δυτικά κράτη θα ενεργήσουν αλληλέγγυα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Η Γαλλία πιστεύει επίσης ότι το η προσέγγιση της ομάδας που συχνά αναφέρεται ως Παγκόσμιος Νότος θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της υποστήριξης για τη συμμαχία της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Παρίσι τόνισε ότι η εκδήλωση δεν είναι μια σύνοδος κορυφής όπου οι χώρες έρχονται με υποσχέσεις για επιπλέον χρήματα. Αντίθετα, μέχρι το τέλος του διημέρου θα υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» για τον τρόπο μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η σύνοδος κορυφής θα εξετάσει επίσης νέες πηγές χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η επιβολή εισφορών ή η αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Ο Μακρόν έχει επίσης υποστηρίξει μια εισφορά για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η Μότλι προειδοποίησε ότι ο κόσμος “εξαντλούσε τον χρόνο” για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ήταν προετοιμασμένες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποστηρίζοντας ότι πολλές υποχωρούσαν υπό το χρέος. «Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το κλίμα από την ανάπτυξη», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή