Στην τελική ευθεία για την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών βρίσκεται το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας «EuroAsia Interconnector». Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς για το ελληνικό τμήμα του έργου που αφορά στην υποβρύχια και υπόγεια Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη Διασύνδεση Κύπρου (Κοφίνος) – Ελλάδας (Κορακιά Κρήτης), η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου.
EuroAsia Interconnector: Εγκαίνια στην Κύπρο για ένα εμβληματικό έργο
Tης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων είχαν προηγηθεί τον προηγούμενο χρόνο θετικές και υπό όρους γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, όπως της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Διεύθυνσης Υποδομής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) κλπ.
Το έργο
Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, μέσω υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς συνεχούς ρεύματος (500kV), εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, με σημείο προσαιγιάλωσής τους στην περιοχή της Κορακιάς Ηρακλείου Κρήτης. Το συνολικό μήκος του καλωδίου ανέρχεται στα 898 χλμ. Επίσης, περιλαμβάνει την εγκατάσταση από το σημείο προσαιγιάλωσης, υπόγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, μήκους 10,2 χλμ. έως τη διασύνδεσή τους με τον Σταθμό Μετατροπής της Δαμάστας, ο οποίος αποτελεί έργο της «Αριάδνη Interconnection» (της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής), καθώς και τα έργα διασύνδεσης με τον Σταθμό Μετατροπής και το σύστημα μεταφοράς της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη συμφωνία με τη Nexans Norway για την προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των καλωδιακών συστημάτων για τη ζεύξη Κύπρου-Ελλάδας.
Χρηματοδότηση
Το ηλεκτρικό καλώδιο Κύπρου – Κρήτης, μήκους 898 χλμ. και προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 757 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Connecting Europe. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος, ώστε το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Αποτελεί υποέργο του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) «EuroAsia Interconnector» που αφορά στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Ο EuroAsia αρχικά, θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά 1.000 MW και σε πλήρη ανάπτυξη 2.000 MW.
Το καλοκαίρι του 2022, ο ΑΔΜΗΕ είχε καταθέσει Δήλωση Προθέσεων (Letter of Intent) στη διοίκηση του EuroAsia Interconnector για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, με ποσοστό 25%, που θα επιτρέψει στον Διαχειριστή να εμπλακεί πιο ενεργά στην κατασκευή της διασύνδεσης. Πρόκειται για ένα ήδη ώριμο έργο, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το οποίο θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη. Όταν ολοκληρωθεί θα «ενώσει» τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελώντας τη μεγαλύτερη (μήκους 1.208 χλμ) και βαθύτερη (έως και 3.000 μέτρα) ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο, ισχύος 2.000 MW.
Όροι και περιορισμοί
Πριν την έναρξη των κατασκευών θα πρέπει να εκπονηθούν και να υποβληθούν για έγκριση από τις αρμόδιες αρχές η Μελέτη Ρύθμισης Κυκλοφορίας οχημάτων, στις περιπτώσεις που τα οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού διέρχονται εντός οικιστικού ιστού ή από οδούς αυξημένης κυκλοφορίας, η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη χωροθέτησης και λειτουργίας των εργοταξίων, το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων κλπ.
Επίσης, πέρα από τους όρους που αφορούν στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όλες οι εργασίες που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του έργου, θα πραγματοποιηθούν με την επίβλεψη των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, καθώς και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Στην περίπτωση που κατά τις εκσκαφές βρεθούν αρχαία, σπήλαια ή παλαιοντολογικά κατάλοιπα, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, με δαπάνη του φορέα υλοποίησης του έργου.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium