Σε νέα έξοδο στις αγορές προσανατολίζονται οι ελληνικές τράπεζες, μετά την επιτυχημένη προ ημερών έκδοση ομολόγου από την Alpha Bank, που επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών για την ανάληψη ελληνικού ρίσκου.

Ελληνικές τράπεζες: Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων οίκων

Δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων θα εξετάσουν μετά τις επερχόμενες εκλογές τη διάθεση νέων τίτλων, προς ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας, οδηγώντας το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησής τους μέσω ομολόγων.

Παρ΄ ότι δεν τίθεται ζήτημα ρευστότητας για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, οι κινήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων MREL, σύμφωνα με τους οποίους ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας θα πρέπει να διαμορφωθεί στη ζώνη του 27% έως την Πρωτοχρονιά του 2026.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα το χρόνο μίας νέας έκδοσης senior preferred ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Από την άλλη πλευρά Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν ήδη πιάσει τους ενδιάμεσους στόχους για το 2024 και έχουν το περιθώριο να αναμένουν αρκετούς μήνες ακόμη προτού εκδώσουν νέους τίτλους.

Πρόθεση των διοικήσεών τους είναι η διάθεση ομολόγων προς το τέλος της χρονιάς, ωστόσο δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, να κινηθούν ταχύτερα.

Το κλίμα πάντως μπορεί να υποστηρίξει τις όποιες αποφάσεις. Στην προ ημερών έκδοση της Alpha Bank η ζήτηση ήταν τριπλάσια της προσφοράς, με την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού της στόχου για 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το τοκομερίδιο υποχώρησε σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκδοση του περασμένου Δεκεμβρίου, από το 7,5% στο 6,875%. Κι αυτό παρά την ενίσχυση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες.

Οι στόχοι MREL

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης, οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου άντλησαν μέσω ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 2,15 δισ. ευρώ και 200 εκατ. στερλίνες, ενώ επιπρόσθετα 300 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν με τίτλους χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Το κοντέρ μέχρι στιγμής για το 2023 γράφει 1,3 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται ως το τέλος της χρονιάς τα σχετικά μεγέθη να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η έκδοση μη καλυμμένου χρέους αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων του MREL, αλλά και ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από την ΕΚΤ με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III.

Από τις παρουσιάσεις των οικονομικών καταστάσεων του α΄ τριμήνου 2023 προκύπτει η σημαντική πρόοδος που έχουν πετύχει οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου. Ειδικότερα:

Alpha Bank

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφωνόταν στο 21,28% στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, επίπεδα υψηλότερα από το στόχο για 19,92% το 2023, ενώ αυξήθηκε περαιτέρω μετά την τελευταία έκδοση.

Η τράπεζα στοχεύει στην ενίσχυσή του στο 27,16% μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν νέες εκδόσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Από τις αρχές του έτους έχει αντλήσει 400 εκατ. ευρώ μέσω τίτλων της κατηγορίας ΑΤ1 και 500 εκατ. ευρώ μέσω senior preferred ομολόγου.

Eurobank

Ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 23,03%, υψηλότερα τόσο από το στόχο του 2023 (20,48%), όσο και από τον αυτόν του 2024 (22,91%).

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει καλύψει το 60% της απόστασης για την επίτευξη του τελικού στόχου για το 2026 (27,46%).

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα άντλησε τον περασμένο Ιανουάριο 500 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), με ετήσιο τοκομερίδιο 7%.

Ο σχεδιασμός της διοίκησής της προβλέπει την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας εξόδου στις αγορές προς τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Εθνική Τράπεζα

Ο δείκτης CAD ανήλθε στο τέλος του περασμένου τριμήνου σε 21,8%, υψηλότερα από το στόχο για το 2024 (22,7%).

Η τράπεζα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές το τελευταίο δίμηνο του 2022, με δύο εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. στερλινών αντίστοιχα.

Τράπεζα Πειραιώς

Ο δείκτης MREL της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος του περασμένου Μαρτίου είχε διαμορφωθεί στο 19,9% έναντι στόχου για 19,1% το 2023.

Η τράπεζα καλείται να τον αυξήσει στα επίπεδα του 27,26% έως το τέλος του 2025. Όπως προαναφέρθηκε οι αποφάσεις για το χρόνο της επόμενης έκδοσης, που θα κινείται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

Η τελευταία της έξοδος στις αγορές πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου με την έκδοση ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 350 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 8,25%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων