Κυπαρίσσι που βρέθηκε στο βαθύτερο φαράγγι του κόσμου μόλις ανακηρύχθηκε το ψηλότερο δέντρο της Ασίας με ύψος 102,3 μέτρων, λίγα μέτρα λιγότερο από τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ.
Αυτό σημαίνει ότι το δέντρο είναι οριακά κοντύτερο από τον Πύργο Αθηνών, ο οποίος έχει ύψος 103 μέτρα, και πολύ ψηλότερο από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης στα 70 μέτρα.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου Xinhua, ο γίγαντας ανακαλύφθηκε τον Μάιο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου που εξερευνούσαν μια συστάδα πανύψηλων δέντρων στο φαράγγι Γιαρλούνγκ Ζάνγκμπο στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ, το οποίο έχει βάθος γύρω στα 5.000 μέτρα.
Το είδος στο οποίο ανήκει το δέντρο παραμένει ωστόσο ασαφές. Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, πρόκειται για ένα κυπαρίσσι των Ιμαλαΐων (Cupressus torulosa), το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά σε ύψος τα 45 μέτρα. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, πρόκειται για το συγγενικό κυπαρίσσι των Ιμαλαΐων (Cupressus gigantea).
Θα πρέπει να σκρολάρετε αρκετή ώρα για να δείτε τη φωτογραφία του δέντρου από την κορυφή έως το έδαφος:
Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ του ψηλότερου δέντρου στην Ασία ανήκε σε ένα κίτρινο μεράντι (Shorea faguetiana) στην κοιλάδα του Ντανούμ στη Μαλαισία.
Η αποστολή στο φαράγγι Γιαρλούνγκ Ζάνγκμπο εντάσσεται στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου του Πεκίνου να μελετήσει και να προστατεύσει το πλούσιο οικοσύστημα αυτής της περιοχής του Θιβέτ, η οποία απειλείται πλέον από την ανάπτυξη.
Τα κλαδιά του δέντρου προσφέρουν «ιδανικά μικροκλίματα και ενδιαιτήματα για απειλούμενα ζώα και φυτά» επισήμανε το πανεπιστήμιο.
Οι ερευνητές δημιούργησαν λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του δέντρου με τη βοήθεια drone εξοπλισμένου με Lidar, συσκευή που μετρά αποστάσεις χρησιμοποιώντας μια περιστρεφόμενη δέσμη λέιζερ. Το μοντέλο επέτρεψε τον υπολογισμό των ακριβών διαστάσεων,
Το ρεκόρ του ψηλότερου δέντρου στον κόσμο ανήκει σήμερα σε μια γιγάντια σεκόγια (Sequoia sempervirens) στην Καλιφόρνια με ύψος 116 μέτρων. Με ηλικία να εκτιμάται στα 600 με 800 χρόνια, η σεκόγια βαφτίστηκε Υπερίωνας, το όνομα ενός Τιτάνα στην ελληνική μυθολογία.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»