Κυπαρίσσι που βρέθηκε στο βαθύτερο φαράγγι του κόσμου μόλις ανακηρύχθηκε το ψηλότερο δέντρο της Ασίας με ύψος 102,3 μέτρων, λίγα μέτρα λιγότερο από τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ.

Αυτό σημαίνει ότι το δέντρο είναι οριακά κοντύτερο από τον Πύργο Αθηνών, ο οποίος έχει ύψος 103 μέτρα, και πολύ ψηλότερο από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης στα 70 μέτρα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου Xinhua, ο γίγαντας ανακαλύφθηκε τον Μάιο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου που εξερευνούσαν μια συστάδα πανύψηλων δέντρων στο φαράγγι  Γιαρλούνγκ Ζάνγκμπο στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ, το οποίο έχει βάθος γύρω στα 5.000 μέτρα.

Το είδος στο οποίο ανήκει το δέντρο παραμένει ωστόσο ασαφές. Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, πρόκειται για ένα κυπαρίσσι των Ιμαλαΐων (Cupressus torulosa), το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά σε ύψος τα 45 μέτρα. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, πρόκειται για το συγγενικό κυπαρίσσι των Ιμαλαΐων (Cupressus gigantea).

Θα πρέπει να σκρολάρετε αρκετή ώρα για να δείτε τη φωτογραφία του δέντρου από την κορυφή έως το έδαφος:

Peking University

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ του ψηλότερου δέντρου στην Ασία ανήκε σε ένα κίτρινο μεράντι (Shorea faguetiana) στην κοιλάδα του Ντανούμ στη Μαλαισία.

Η αποστολή στο φαράγγι  Γιαρλούνγκ Ζάνγκμπο εντάσσεται στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου του Πεκίνου να μελετήσει και να προστατεύσει το πλούσιο οικοσύστημα αυτής της περιοχής του Θιβέτ, η οποία απειλείται πλέον από την ανάπτυξη.

Τα κλαδιά του δέντρου προσφέρουν «ιδανικά μικροκλίματα και ενδιαιτήματα για απειλούμενα ζώα και φυτά» επισήμανε το πανεπιστήμιο.

Peking University

Οι ερευνητές δημιούργησαν λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του δέντρου με τη βοήθεια drone εξοπλισμένου με Lidar, συσκευή που μετρά αποστάσεις χρησιμοποιώντας μια περιστρεφόμενη δέσμη λέιζερ. Το μοντέλο επέτρεψε τον υπολογισμό των ακριβών διαστάσεων,

Το ρεκόρ του ψηλότερου δέντρου στον κόσμο ανήκει σήμερα σε μια γιγάντια σεκόγια (Sequoia sempervirens) στην Καλιφόρνια με ύψος 116 μέτρων. Με ηλικία να εκτιμάται στα 600 με 800 χρόνια, η σεκόγια βαφτίστηκε Υπερίωνας, το όνομα ενός Τιτάνα στην ελληνική μυθολογία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα