Καθώς oι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να παράγουν πιο προσιτά ηλεκτρικά οχήματα, των οποίων τα πιο ακριβά εξαρτήματα είναι οι μπαταρίες, ο φωσφορικός σίδηρος λιθίου κερδίζει συνεχώς έδαφος, σύμφωνα με το Reuters.
Η δημοτικότητα της χημικής ένωσης που είναι γνωστή ως LFP οφείλεται εν μέρει σε περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές ανησυχίες. Αλλά η τεχνολογική πρόοδος μείωσε επίσης το χάσμα απόδοσης σε σχέση με τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο.
Γαλλία: Aνοιχτή πρόσκληση στον Μασκ για κατασκευή εργοστασίου της Tesla
Η Tesla
Το LFP, που «αγκαλιάστηκε» από τον ηγέτη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla πριν από δύο χρόνια, έχει προκαλέσει νέο ενδιαφέρον ειδικά στις ΗΠΑ, όπου ένας συνδυασμός εγχώριων και ξένων κατασκευαστών έχει δεσμευτεί για περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής.
Στο εξωτερικό, δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, η Toyota και η Hyundai, ανακοίνωσαν αμφότερες τα σχέδια τους να εξοπλίσουν τα μελλοντικά οχήματά τους με μπαταρίες LFP.
«Το LFP είναι λιγότερο ακριβό από το κοβάλτιο και το νικέλιο και όλα τα ορυκτά μπορούν να ληφθούν εδώ στη Βόρεια Αμερική (που σημαίνει) πολύ χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και μια πιο ασφαλή αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Stanley Whittingham, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton στη Νέα Υόρκη και Βραβευμένος με Νόμπελ το 2019 για το έργο του στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Η προσθήκη μαγγανίου, βασικό συστατικό σε ανταγωνιστικές κυψέλες μπαταριών νικελίου και κοβαλτίου, επέτρεψε στις κυψέλες φωσφορικού σιδήρου λιθίου να διατηρούν περισσότερη ενέργεια από ό,τι προηγουμένως, παρέχοντας στα EV μεγαλύτερη αυτονομία — έως και 450 μίλια (724 km) με μία μόνο φόρτιση ,ανέφερε πρόσφατα η Toyota.
Η Our Next Energy με έδρα το Μίσιγκαν, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο μπαταριών 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Van Buren Township, είναι υπέρμαχος του LFP, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Mujeeb Ijaz, επειδή «τα υλικά είναι πιο άφθονα και βιώσιμα».
Η Tesla είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που ηγούνται της αναζήτησης σε αγορές εκτός Κίνας για την παροχή EVs χαμηλότερης τιμής – στην περίπτωση της Tesla στοχεύοντας σε βασική τιμή περίπου 25.000 δολαρίων. Η χρήση μπαταριών LFP θα βοηθήσει την Tesla και τους ανταγωνιστές της να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, ισχυρίζονται οι ειδικοί.
Η Ford στοχεύει να ανοίξει ένα εργοστάσιο κατασκευής κυψελών LFP 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δυτικό Μίσιγκαν, αξιοποιώντας την τεχνολογία από την κινεζική CATL, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπαταριών EV στον κόσμο. Ο στόχος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Jim Farley, τον Φεβρουάριο, είναι να μειωθεί το κόστος κυψελών της αυτοκινητοβιομηχανίας σε λιγότερο από 70 δολάρια ανά κιλοβατώρα, από περισσότερα από 100 δολάρια για τις τρέχουσες κυψέλες NCM.
Περισσότερο από το 90% των υλικών και των εξαρτημάτων LFP εξακολουθούν να προέρχονται από την Κίνα, δήλωσε η ειδικός σε μπαταρίες Shirley Meng, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επικεφαλής του Συνεργατικού Κέντρου για την Επιστήμη της Αποθήκευσης Ενέργειας του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne.
Η ταχέως αυξανόμενη υιοθέτηση του LFP από τους κατασκευαστές EV, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και Hyundai, υποδηλώνει ότι αυτές οι εταιρείες «δεν είναι έτοιμες να αποσυνδεθούν από την Κίνα», τόνισε η Meng.
Ο ειδικός στις μπαταρίες Lukasz Bednarski, συγγραφέας του βιβλίου «Lithium: The Global Race for Battery Dominance and the New Energy Revolution», πιστεύει ότι το ενδιαφέρον των αυτοκινητοβιομηχανιών για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλότερης τιμής θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη δημοτικότητα του LFP.
«Το LFP παρέχει αρκετά καλές επιδόσεις με χαμηλότερο κόστος, γεγονός που το καθιστά ελκυστική πρόταση », ανέφερε.
Ο Bednarski πρόσθεσε ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA) παρέχει κίνητρα «για την ανάπτυξη ολόκληρης της αλυσίδας μπαταριών».
Οι αυξανόμενες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής LFP στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν προέρχονται μόνο από εγχώριες εταιρείες όπως η Ford, η ONE και η General Motors.
Κατασκευαστές μπαταριών από τη Νορβηγία, το Ισραήλ, τη Νότια Κορέα, ακόμη και την Κίνα έχουν δεσμευτεί να κατασκευάσουν εργοστάσια στις ΗΠΑ για την παραγωγή υλικών, εξαρτημάτων και μπαταριών LFP, μερικά από τα οποία θα χρησιμοποιηθούν όχι σε οχήματα, αλλά σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
«Το LFP εφευρέθηκε στις ΗΠΑ και εμπορευματοποιήθηκε για πρώτη φορά εδώ», δήλωσε ο Whittingham. «Αυτό συνέβη προτού κινεζικές εταιρείες όπως η BYD και η CATL βελτιώσουν και αναπτύξουν την τεχνολογία, κυρίως στα EV», πρόσθεσε.
Τώρα, δεδομένου του συνεχούς πλεονεκτήματος κόστους έναντι του NCM, το LFP «θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλα τα συστήματα αποθήκευσης και σε αυτοκίνητα χαμηλού κόστους», υποστήριξε.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων