![Εκλογές: Νίκη της ΝΔ με 42,2% «βλέπει» η ΑΧΙΑ στις εκλογές – Ανοίγει ο δρόμος για επενδυτική βαθμίδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/ot_ekloges64-2.jpg)
Άνετη επικράτηση της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές «βλέπει» η AXIA.
Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 25 Ιουνίου, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία, ενώ, όπως αναμενόταν, δεν σχηματίστηκε κανένας συνασπισμός, εξηγεί η AXIA.
Οι εκλογές στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν με διαφορετικό εκλογικό νόμο που προβλέπει μπόνους εδρών στο νικητήριο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά (πάνω από 20%) έναντι του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, και αναμένεται να κερδίσει άνετα.
Πρόβλεψη
Η δημοσκόπηση της Axia Research δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να διεκδικήσει περίπου το 42,2% των ψήφων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποσοστό ψήφων που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι είναι πιθανό επτά ή οκτώ κόμματα να υπερβούν το όριο του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να διεκδικήσει άνετα τουλάχιστον 160 έδρες στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πόσα κόμματα εισέρχονται στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 40,4% των ψήφων το νικητήριο κόμμα θα εξασφαλίσει αυτομάτως απόλυτη πλειοψηφία.
Επενδυτική βαθμίδα
Μετά τις εκλογές και καθώς η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την εφαρμογή της ευνοϊκής για την αγορά και τις μεταρρυθμίσεις ατζέντας της, η άμεση εστίαση θα είναι η Ελλάδα να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS, ενώ το χρονοδιάγραμμα εξέτασης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου (DBRS).
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές
Με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, παρατηρούνται οι ακόλουθες τάσεις:
– Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερά ένα μέσο προβάδισμα άνω του 20% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρούν τα ίδια επίπεδα υποστήριξης με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 18% περίπου και το ΠΑΣΟΚ στο 11% περίπου.
– Το δεξιό κόμμα, Ελληνική Λύση, προβλέπεται να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, με μέσο όρο 3,7%. Αυτό είναι μια μείωση κατά 0,8% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
– Η αριστερή Πλεύση Ελευθερίας και το δεξιό κόμμα ΝΙΚΗ φαίνεται επίσης να εξασφαλίζουν (για πρώτη φορά) έδρες στο Κοινοβούλιο, με μέσα ποσοστά 4,3% και 3,2% αντίστοιχα.
– Το αριστερό ΜέΡΑ25 σημειώνει πτώση, με δημοσκοπικά ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 2% των ψήφων, περίπου 0,6% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να σχηματιστεί επτακομματική Bουλή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός οκτακομματικού Κοινοβουλίου. Αυτό το σενάριο θα συμβεί εάν το αριστερό ΜέΡΑ25 καταφέρει να υπερβεί το όριο του 3%.
– Σε ένα σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 43,3% των ψήφων σε μια πεντακομματική Βουλή και το συνολικό ποσοστό των ψήφων που δεν πληρούν το ελάχιστο όριο είναι 9,1%, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει 174 έδρες.
– Ομοίως, σε μία επτακομματική Βουλή με 7% των ψήφων που πέφτουν εκτός του ελάχιστου ορίου και η Νέα Δημοκρατία λάβει το 41% των ψήφων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 163 έδρες.
– Τέλος, εάν η Νέα Δημοκρατία λάβει το 39,8% των ψήφων και οκτώ κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή, με το 4,1% των ψήφων να μένει εκτός, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει περίπου 153 έδρες.
Συνολικά, τα παραπάνω δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει με ασφάλεια την απόλυτη πλειοψηφία και μπορεί εύλογα να συναχθεί ότι αν η Νέα Δημοκρατία επιτύχει ποσοστό ψήφων που υπερβαίνει το 39%, θα επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία, αφού το ποσοστό των ψήφων εκτός Κοινοβουλίου είναι συνήθως πάνω από 5%. Σε κάθε περίπτωση διεκδικώντας το 40,4% των ψήφων η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει αυτομάτως την απόλυτη πλειοψηφία, καταλήγει η Axia Research.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
![Βιομηχανική παραγωγή: Άλμα 5,8% τον Δεκέμβριο του 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/biom-600x375-1.jpg)
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
![EY Ελλάδος: Συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/opa3-600x400.jpg)
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
![ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ergazomenoi-1-600x400.jpg)
ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025
Ποιες τάσεις διαμορφώνουν τον κόσμο της απασχόλησης
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Θεοδωρικάκος: Τέλος Ιουνίου θα δοθεί σε κυκλοφορία το 85% της Πατρών – Πύργου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-12-600x455.jpg)
Θεοδωρικάκος: Τέλος Ιουνίου θα δοθεί σε κυκλοφορία το 85% της Πατρών – Πύργου
Μιλώντας στο Επιμελητήρι Ηλείας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον οδικό άξονα Πάτρας - Πύργου, καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων
![Κόκκινα δάνεια: Παγωμένο το ενδιαφέρον από servicers και εταιρείες παροχής πιστώσεων για αναχρηματοδοτήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/daneia_252863_199872_type13262-1-600x399.jpg)
Στα χαρτιά αφήνουν servicers και εταιρείες πιστώσεων τις ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια
Μηδενικό το ενδιαφέρον από servicers και εταιρείες παροχής πιστώσεων στην ΤτΕ για την απόκτηση της σχετικής άδειας