Οι δύο πρώτοι ασθενείς με επιληψία που υποβλήθηκαν σε πειραματική βλαστοκυτταρική θεραπεία εμφάνισαν σχεδόν πλήρη εξάλειψη των επιληπτικών κρίσεών τους μέσα στους 12 μήνες από τη χορήγηση της θεραπείας, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία κλινικής δοκιμής.
Σύνδρομο Ραπουνζέλ: Τι είναι και τι το προκαλεί – Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές
Εφάπαξ έγχυση στον εγκέφαλο
Η συγκεκριμένη θεραπεία αφορά εφάπαξ έγχυση νευρώνων που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και οι οποίοι έχουν ως καθήκον να καταστέλλουν την ηλεκτρική δραστηριότητα ώστε να σταματούν οι επιληπτικές κρίσεις. Αν και είναι ακόμη νωρίς να επιβεβαιωθεί αν η προσέγγιση αυτή θα είναι πράγματι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, τα πρώτα αποτελέσματα της αμερικανικής κλινικής δοκιμής που παρουσιάστηκαν προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για την Ερευνα στα Βλαστικά Κύτταρα στη Βοστώνη, θεωρούνται άκρως ενθαρρυντικά.
Δοκιμή σε εξέλιξη
«Παρότι η κλινική δοκιμή συνεχίζεται αυτή τη στιγμή και σε άλλους ασθενείς, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι πρώτοι δύο ασθενείς που συμμετείχαν ανακουφίστηκαν από τις επιληπτικές κρίσεις τους χωρίς να εμφανίσουν περαιτέρω γνωστικά προβλήματα μέχρι σήμερα» ανέφερε ο Κόρι Νίκολας, διευθύνων σύμβουλος της Neurona Therapeutics, εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο η οποία ανέπτυξε τη θεραπεία. «Ελπίζουμε ότι αυτή τη βελτίωση θα συνεχίσουμε να βλέπουμε και κατά τη συνέχεια της κλινικής δοκιμής που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Οι υπάρχουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις
Η επιληψία προκαλείται όταν επέρχεται ανισορροπία μεταξύ των διεγερτικών νευρώνων που στέλνουν συνεχώς σήματα και των ανασταλτικών νευρώνων που μειώνουν αυτή τη δραστηριότητα. Σε ποσοστό περίπου 30% των ασθενών οι επιληπτικές κρίσεις δεν ελέγχονται με φάρμακα. Υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις η λύση της επέμβασης όταν το αίτιο των κρίσεων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Ωστόσο η αφαίρεση ιστού από τον εγκέφαλο συνδέεται με κίνδυνο πρόκλησης μη αναστρέψιμων γνωστικών ελλειμμάτων. Επιπλέον η τοποθέτηση «βηματοδότη» στον εγκέφαλο με χρήση ηλεκτροδίων αποτελεί μια μέθοδο που έχει δώσει αποτελέσματα σε κάποιους ασθενείς. Ωστόσο δεν είναι είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για τη διαδικασία ενώ απαιτείται και συνεχής παρακολούθηση και πιθανώς τροποποίηση των παραμέτρων του βηματοδότη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ετσι αναζητούνται και άλλες μόνιμες λύσεις για πολλούς επιληπτικούς ασθενείς.
32 επιληπτικές κρίσεις τον μήνα
Στην αμερικανική κλινική δοκιμή και οι δύο ασθενείς έπασχαν από βαριά επιληψία ενώ δεν αποκρίνονταν στις φαρμακευτικές θεραπείες. Ο πρώτος ασθενής που έλαβε τη βλαστοκυτταρική θεραπεία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης υπέφερε από επιληψία επί επτά έτη ενώ τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή του στη θεραπεία εμφάνιζε 32 επιληπτικές κρίσεις τον μήνα κατά μέσο όρο. Ο δεύτερος ασθενής που έλαβε τη θεραπεία στο Πανεπιστήμιο για την Υγεία και την Επιστήμη του Ορεγκον, παρουσίαζε επιληπτικές κρίσεις επί εννέα έτη ενώ κατά τους έξι μήνες πριν από την έγχυση των βλαστοκυττάρων εμφάνιζε 14 κρίσεις τον μήνα.
Η νέα θεραπεία
Αμφότεροι ήταν υποψήφιοι για χειρουργική θεραπεία προτού αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη δοκιμή της πειραματικής βλαστοκυτταρικής θεραπείας ΝRTX-1001. Η θεραπεία αυτή αφορά έγχυση μεγάλου αριθμού ανασταλτικών νευρώνων στην εστία του εγκεφάλου που είναι υπαίτια για τις κρίσεις. Τα κύτταρα καλλιεργούνται στο εργαστήριο από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Προηγούμενες έρευνες σε ζώα είχαν δείξει ότι μετά την έγχυσή τους οι νευρώνες ήταν σε θέση να ενσωματωθούν στα υπάρχοντα εγκεφαλικά δίκτυα και να προσφέρουν καταστολή διαρκείας των επιληπτικών κρίσεων.
Μείωση των κρίσεων άνω του 95%
Μετά την εφαρμογή της θεραπείας, ο πρώτος ασθενής εμφάνισε μείωση μεγαλύτερη του 95% στον αριθμό των κρίσεων ενώ δεν παρουσίασε καμία επιληπτική κρίση μετά τον έβδομο μήνα της περιόδου παρακολούθησης. Εμφάνισε επίσης βελτίωση της μνήμης, όπως έδειξαν γνωστικά τεστ. Ο δεύτερος ασθενής εμφάνισε μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε ποσοστό άνω του 90%. «Και οι δύο ασθενείς εισήχθησαν στην κλινική δοκιμή με μεγάλη δραστηριότητα κρίσεων, γνωστικά προβλήματα και κακή ποιότητα ζωής» σημείωσε ο Νίκολας.
Σχολιάζοντας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» τα νέα αποτελέσματα, ο καθηγητής Πίτερ Ολιβερ από το Εργαστήριο για τη Θεραπεία Νουκλεϊκών Οξέων του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου στην Οξφόρδη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην κλινική δοκιμή σημείωσε: «Τα νέα, πρώιμα δεδομένα αυτής της κλινικής δοκιμής μαρτυρούν ότι η έγχυση των ανασταλτικών νευρώνων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό επιληπτικών κρίσεων σε δύο ασθενείς με εστιακή επιληψία. Αυτού του τύπου η κυτταρική θεραπεία έχει σημαντική δυναμική ως εναλλακτική των χειρουργικών παρεμβάσεων σε αυτού του τύπου την επιληψία καθώς και για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις φαρμακευτικές θεραπείες».
Πηγή: in.gr
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ