
Ενώπιον ενός διλήμματος πολιτικής βρίσκεται η ΕΚΤ, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός την θέτει σε τροχιά για νέες αυξήσεις επιτοκίων, όμως οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές στην πραγματική οικονομία, με πάγωμα της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και βαθύτερη ύφεση στην μεταποίηση.
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό πενταμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) για τις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50,3 τον Ιούνιο από 52,8 τον Μάιο.
Διατηρήθηκε έτσι οριακά πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και κάτω από όλες τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters που προέβλεπε μικρή πτώση στο 52,5.
Στασιμότητα
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε στασιμότητα μετά από ύφεση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και ότι η ανάκαμψη δεν διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, ακόμη και αν οι ισχυρές κρατήσεις για διακοπές υποδηλώνουν ότι ο τουριστικός τομέας θα μπορούσε να κρατήσει το μπλοκ όρθιο στο εγγύς μέλλον.
«Αυτό συνηγορεί κατά της ανάκαμψης της οικονομίας τους επόμενους μήνες, η οποία αναμένεται από πολλούς», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Christoph Weil. «Βλέπουμε να επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και πάλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
«Οι μέχρι στιγμής αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 400 μονάδες βάσης επιβραδύνουν όλο και περισσότερο την οικονομία», πρόσθεσε.
Το δίλημμα
Για την ΕΚΤ, τα στοιχεία εμβαθύνουν το δίλημμα.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει λίγο πάνω από το 6% και την αγορά εργασίας να διατηρείται σφιχτή, νέες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν στις τιμές μέσα στο επόμενο διάστημα.
Με την οικονομική δραστηριότητα όμως να υποχωρεί, η ΕΚΤ έχει σαφώς αποτύχει στον στόχο της να συσφίξει την πολιτική της όσο χρειάζεται για να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές χωρίς να οδηγήσει το μπλοκ σε ύφεση.
Μία ύφεση θα αύξανε τα ποσοστά ανεργίας, προκαλώντας ανθρώπινο πόνο που, όσο παράδοξο και αν ίσως φαντάζει, θα καθιστούσε τη δουλειά της Τράπεζας ευκολότερη.
Όμως οι επιχειρήσεις φαίνονται διατεθειμένες να διατηρήσουν το εργατικό τους δυναμικό, ενθυμούμενες πιθανώς πόσο δύσκολο ήταν να προσλάβουν ξανά εργαζόμενους μετά την πανδημία.
Πράγματι, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και η ονομαστική αύξηση των μισθών είναι η υψηλότερη των τελευταίων δεκαετιών, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι μισθολογικές αυξήσεις μόλις που καλύπτουν το κενό το οποίο δημιουργεί το ράλι του πληθωρισμού, που διαβρώνει την πραγματική τους αξία.
«Γεράκια» στον ουρανό της Φρανκφούρτης
Προς το παρόν, τα «γεράκια» της ΕΚΤ που φοβούνται τον πληθωρισμό περισσότερο από μια ύφεση, φαίνεται να πλειοψηφούν.
«Άλλο ένα τρίμηνο αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ δεν είναι αδιανόητο, αν και η τρέχουσα ύφεση παραμένει σαφώς αρκετά ήπια ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αλλάξει πορεία όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Bert Colijn.
Η ΕΚΤ έχει υποδείξει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επίσης θέσει στο τραπέζι και νέα αύξηση το Φθινόπωρο.
Αλλά τα μηνύματα από την οικονομία της Ευρωζώνης είναι ανησυχητικά: Η μεταποιητική δραστηριότητα βρίσκεται σε πτώση από τον Ιούλιο και η ύφεση βάθυνε αυτόν τον μήνα, με τον εργοστασιακό δείκτη PMI να υποχωρεί στο 43,6 από 44,8, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, εποχή των lockdowns για τον κορωνοϊό.
Η Γερμανία, με τον υπερμεγέθη μεταποιητικό της τομέα, αποτέλεσε τροχοπέδη για το μπλοκ, καθώς ο δικός της μεταποιητικός PMI υποχώρησε στο 41,0 από 43,2, σημειώνοντας χαμηλό 37 μηνών.


Latest News

Γιατί το Πεκίνο φλερτάρει με Αμερικανούς επιχειρηματίες
Σε πρόσφατο συνέδριο, η Κίνα προσπαθούσε να στείλει ένα μήνυμα «καθησυχασμού» και σκιαγράφησε το πώς σχεδιάζει να ενισχύσει την κατανάλωση

Άσχημα μαντάτα για τους Βρετανούς που λατρεύουν την μπύρα
Οι παμπ που σερβίρουν μπύρα δεν έχουν καμία επιλογή να αντισταθμίσουν τις επικείμενες αυξήσεις φόρων που εισήγαγε η υπουργός οικονομικών

Αύξηση στα μερίσματα και ώθηση στο LNG - Η νέα στρατηγική της Shell
Η βρετανική πετρελαϊκή Shell είπε επίσης ότι θα μειώσει τις δαπάνες της στα 20-22 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2028

Η Κίνα απελευθερώνει το... προσωπικό της αμερικανικής Mintz
Οι εργαζόμενοι κρατούνταν από το 2023 εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα

Μποϊκοτάζ στο brand... Ερντογάν - Στο Λονδίνο αναζητεί λύσεις η Άγκυρα
Οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας θα μιλήσουν με ξένους επενδυτές την Τρίτη

Restart με προσλήψεις κάνει η Alibaba - Ετοιμάζει νέες επενδύσεις
Η εμπιστοσύνη επιβραβεύεται με προσλήψεις λέει ο πρόεδρος της Alibaba - Η συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Ποιος είναι ο Τούρκος που επανέφερε την Rolls-Royce στην κερδοφορία
Πώς ο CEO Τουφάν Εργκινμπιλγκίτς που επανέφερε στην ανάπτυξη την119χρονη Rolls-Royce

Επικοινωνία Σιμσέκ με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο για στήριξη της λίρας
Η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες να ανακόψει το ξεπούλημα των assets που προκάλεσε η σύλληψη Ιμάμογλου

Μπέιλι (BoE): Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βγάλει τη Βρετανία και τον κόσμο από την αργή ανάπτυξη
Oι τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς, μειώνουν το κόστος και διευκολύνουν την καινοτομία, ενισχύοντας την παραγωγικότητα

Δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων προαναγγέλλει ο Τραμπ
Οι διαρροές με το «σταγονόμετρο» του Λευκού Οίκου περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα