Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία ξεπέρασε τις προβλέψεις τον Μάιο καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή που δεν περιλαμβάνει το κόστος των καυσίμων και των νωπών τροφίμων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 42 ετών. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη διεύρυνση της πίεσης των τιμών που εκτιμάται ότι θα πιέσει την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να αναθεωρήσει την χαλαρή πολιτική της στα επιτόκια.
Η αύξηση οφείλεται στις σταθερές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των ειδών καθημερινής χρήσης υποδηλώνοντας μια επιβράδυνση της κατανάλωσης λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Ο εθνικός βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα αλλά περιλαμβάνει τα προϊόντα ενέργειας, αυξήθηκε κατά 3,2% τον Μάιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, υποχωρώντας από 3,4% τον Απρίλιο, αλλά υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο κατά 3,1%.
Ο δομικός πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για 14 συνεχείς μήνες, θέτοντας αμφιβολίες για την εκτίμηση της BOJ ότι το πρόσφατο πληθωριστικό κύμα που πλήττει τη χώρα θα αποδειχθεί προσωρινό.
«Καθώς η μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους τρέχει, ο δομικός πληθωρισμός των καταναλωτών θα κορυφωθεί γύρω στο καλοκαίρι», δήλωσε ο Ryosuke Katagi, οικονομολόγος της αγοράς στη Mizuho Securities.
«Αλλά οι εταιρείες μπορεί να συνεχίσουν να μετακυλίουν το κόστος για περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό “κοιτούν” προς τα πάνω», σημείωσε εμφατικά.
Ο δείκτης που καταγράφει τις επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών σε νωπά τρόφιμα και καύσιμα και τον οποίον παρακολουθεί στενά η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ως βασικό βαρόμετρο των τάσεων των τιμών που βασίζονται στην εγχώρια ζήτηση- κατέγραψε αύξηση κατά 4,3% τον Μάιο, μεγαλύτερη από το 4,1% του Απριλίου. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 1981.
Ενώ το ενεργειακό κόστος μειώθηκε κατά 8,2% τον Μάιο σε ετήσια βάση λόγω της επίδρασης των κρατικών επιδοτήσεων, ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε στο 9,2% τον περασμένο μήνα από 9,0% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά για δημοφιλή διατροφικά προϊόντα όπως τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ και σοκολάτες.
Οι χρεώσεις των δωματίων του ξενοδοχείου αυξήθηκαν επίσης κατά 9,2% τον Μάιο, ταχύτερα από την αύξηση 8,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ισχυρή τουριστική ζήτηση επέτρεπε στους φορείς εκμετάλλευσης να χρεώνουν υψηλότερα τέλη.
Αλλαγή πολιτικής;
Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση, πιο αργά από την αύξηση των τιμών των αγαθών κατά 4,7%, αλλά σταθερά από τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι οι υψηλότεροι μισθοί ενδέχεται να αρχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο βασικός ΔΤΚ στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο, που θεωρείται ως ο κύριος δείκτης των τάσεων σε εθνικό επίπεδο, θα αυξηθεί κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο μετά από άνοδο 3,2% τον Μάιο.
Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η BOJ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τις τιμές στην επόμενη τριμηνιαία ανασκόπησή της τον Ιούλιο, αν και ένα τέλος στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια είναι απίθανο, λένε οι αναλυτές.
«Παρόλο που οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται, ο πληθωρισμός ωστόσο παραμένει συντριπτικά καθοδηγούμενος από την προσφορά», δήλωσε ο Stefan Angrick, ανώτερος οικονομολόγος στο Moody’s Analytics.
«Με μια οικονομία που είναι ακόμα μικρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία, οι αλλαγές πολιτικής παραμένουν κάπως μακριά».
Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η BOJ θα τροποποιήσει την πολιτική ελέγχου των επιτοκίων μόλις τον Ιούλιο για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειές της, όπως οι στρεβλώσεις που προκαλούνται στην αγορά ομολόγων.
Ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda τόνισε την ανάγκη διατήρησης χαλαρής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός κυμανθεί σταθερά γύρω στο 2% και συνοδεύεται από αυξήσεις μισθών. Είπε επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κάτω από το 2% μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αν και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών έχουν θέσει αυτή την άποψη υπό αμφιβολία.
Στις τελευταίες προβλέψεις της τον Απρίλιο, η BOJ ανέμενε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 1,8% το τρέχον οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την αύξηση 2,6% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.
Latest News
Boeing: Κρίσιμη ψηφοφορία για την απεργία
Τι προβλέπει η τέταρτη προσφορά της Boeing
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές