
Στον αέρα βρίσκεται ο τομέας των ιδιωτικών πιστώσεων ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως προειδοποίησαν σήμερα Παρασκευή αναλυτές της Moody’s , βρίσκεται αντιμέτωπος με την «πρώτη σοβαρή πρόκληση». Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δανείων που έχουν συναφθεί στo pick της αγοράς το 2021 έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση του κόστους των επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομίας.
Τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί από μη τραπεζικά ιδρύματα (ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια) σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, και συνεπώς ο πιστωτικός κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος.
KPMG: Πτώση σημειώνει η παγκόσμια αγορά Venture Capital
Το πρώτο crash test
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι δανειστές οι οποίοι χρηματοδότησαν με χαμηλά επιτόκια για να κερδίσουν νέες επιχειρήσεις πριν οι χρηματοπιστωτικές αγορές «σφίξουν» το 2022.
Τα δάνεια συνήφθησαν σε μεγάλο βαθμό όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν και η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούσε να ανθεί στις ΗΠΑ.
«Αυτή η μετατόπιση των μακροοικονομικών συνθηκών και των συνθηκών της αγοράς θα σηματοδοτήσει την πρώτη κλαδική δοκιμή της ικανότητας των μη τραπεζικών ιδιωτικών δανειστών να διαχειριστούν τις προκλήσεις μέσω της ύφεσης και της αύξησης των αθετήσεων των δανειοληπτών», δήλωσε η Christina Padgett, αναλύτρια της Moody’s.
«Εκρηξη» από το 2019 μέχρι σήμερα
Ο μη τραπεζικός δανεισμός έχει αυξηθεί από τότε που η οικονομική κρίση του 2008 προκάλεσε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο κερδοσκοπικός δανεισμός των τραπεζών. Έτσι εμφανίστηκαν νέοι δανειστές για να καλύψουν το κενό, συμπεριλαμβανομένων πολλών που υποστηρίζονται από τιτάνες ιδιωτικών μετοχών όπως η Blackstone, η Apollo και η KKR.
Ο πάροχος δεδομένων Preqin εκτιμά ότι η ιδιωτική πιστωτική αγορά, η οποία περιλαμβάνει δάνεια για εξαγορές επιχειρήσεων, έχει αυξηθεί σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 440 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μια δεκαετία. Η συγκέντρωση κεφαλαίων αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ κατά 150 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το 2019.
Οι επενδυτές τώρα, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με ορισμένες συμφωνίες δανείων που υπογράφηκαν εκείνη την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βασίστηκαν στην αύξηση των εσόδων μιας εταιρείας σε αντίθεση με την κερδοφορία της. Τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν επίσης να πιέζουν τις εταιρείες, ροκανίζοντας τα κέρδη, με ορισμένες επιχειρήσεις να ζητούν από τους δανειστές τους να παραιτηθούν από τις πληρωμές τόκων.


Latest News

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος