Με τον πιο επίσημο τρόπο ξεκίνησε την επιστροφή στη συμβατική οικονομία ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας. Αυτό εννοούσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ όταν έθετε όρο στον Ερντογάν για να δεχθεί να αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Ελευθερία κινήσεων χωρίς παρεμβάσεις. Μετά την αναστολή των παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας στην αξία της τουρκικής λίρας στην ελεύθερη αγορά, η γενναία αύξηση του επιτοκίου δίνει τώρα το σήμα της επιστροφής στην ομαλότητα. Ομαλότητα που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η πτώση της λίρας έως ότου φθάσει σε μια ρεαλιστική ισοτιμία.

Τουρκική λίρα: Βυθίζεται σε νέα χαμηλά μετά την αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας

Σήμερα οι αγορές ξεκίνησαν με πτώση 1.5 % και το ευρώ να πιέζει το όριο των 28 λιρών. Το δολάριο αντίστοιχα δοκιμάζει το όριο των 27 λιρών, τιμές που ζητούσαν εδώ και μήνες οι εξαγωγείς της Τουρκίας. Ενδεικτικό της αντίδρασης των αγορών είναι ότι σε αντίθεση με το παρελθόν ανεβαίνει ταυτόχρονα το χρηματιστήριο. Σήμερα άνοιξε με άνοδο πάνω από 4.65%, πράγμα που σημαίνει πως οι κινήσεις του Σιμσέκ ικανοποιούν τις αγορές. Παράλληλα η γενναία επίσης αύξηση που δόθηκε στον βασικό μισθό σε βάθος χρόνου φαίνεται πως θα εξανεμισθεί.

Τώρα το ερώτημα είναι πως θα διαχειριστεί την κατάσταση μέσα στο δύσκολο χρηματοοικονομικό διεθνές περιβάλλον ο Σιμσέκ σε βάθος χρόνου. Η ψαλίδα του πραγματικού επιτοκίου με αυτό στο οποίο έφθασε με τη χθεσινή απόφαση είναι ακόμη μεγάλη. Πάντως όλα δείχνουν πως η αγορά προεξοφλεί ήδη θετικά την κατεύθυνση που δίνει ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ζητούμενο ένα «αξιόπιστο νόμισμα»

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι μια προβλέψιμη δημοσιονομική πολιτική και ένα καθεστώς ελεύθερης συναλλαγματικής ισοτιμίας «θα διασφαλίσουν ότι η τουρκική λίρα θα ανακτήσει σταθερότητα και θα γίνει αξιόπιστο νόμισμα».

Ωστόσο, ο Χάνκε είπε ότι αυτά από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά.

«Η νομισματική πολιτική δεν αφορά τα επιτόκια. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την ποσότητα του χρήματος», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η προσφορά χρήματος της Τουρκίας «αυξάνεται πολύ γρήγορα» δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος από έτος σε έτος είναι περίπου 50% ετησίως.

Η Goldman Sachs έχει επισημάνει ότι η αύξηση των επιτοκίων υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η κεντρική τράπεζα «προτίθεται να τηρήσει το ανορθόδοξο πλαίσιο της που επικεντρώνεται στα μακροπροληπτικά μέτρα και τους ποσοτικούς περιορισμούς και όχι στην πρόσβαση με βάση τα επιτόκια στη ρευστότητα της TCMB για αυστηρότερη πολιτική».

Οι αναλυτές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες που επικεντρώνονται σε αυτά τα μέτρα που σταθεροποιούν και αυξάνουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας θα ήταν περιορισμένες χωρίς μια στάση νομισματικής πολιτικής με βάση τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή