Κοινό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τα ευρήματα τριών νέων δημοσκοπήσεων, ενώ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σε όλες καταγράφεται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η διψήφια διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πότε πέφτει κάτω από τις 20 μονάδες του Μαΐου και πότε ανεβαίνει.

Αυτό που «παίζει», ανάλογα με τη μέτρηση, είναι ο αριθμός των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή, «πιάνοντας» το απαραίτητο 3%, που είναι και το όριο εισόδου.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι περισσότερες έρευνες δίνουν εξακομματική ή επτακομματική Βουλή – και αυτή ακριβώς είναι η αγωνία των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Γιατί μπορεί το σύστημα της απλής αναλογικής να δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα, ωστόσο, όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μπαίνουν στο κοινοβούλιο, τόσο μικρότερα είναι τα ποσοστά για τα μεγαλύτερα και τόσο λιγότερο… άνετη η αυτοδυναμία του πρώτου.

Γι’ αυτό, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, οι πολιτικοί αρχηγοί ακολουθούν την τακτική τής «πλαγιοκόπησης» των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πετυχαίνουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Οι επιθέσεις των «μεγάλων» στους «μικρούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται στους «ντεμέκ πατριώτες και ντεμέκ πιστούς», με στόχο τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι κάθε ψήφος «που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει μια ανεξέλεγκτη Δεξιά», επιχειρώντας να πείσει τους ψηφοφόρους, αν όχι να επιστρέψουν, τουλάχιστον να παραμείνουν μαζί του – όσοι τον ψήφισαν τον Μάιο.

Στην προσπάθειά του αυτή, εξάλλου, εντάσσονται οι καθημερινές επιθέσεις, πρωτίστως, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ΚΚΕ, ενώ το τελευταίο «χτύπημα» με αφορμή τον εκπρόσωπο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, Δημήτρη Μάντζο, αναφορικά με τα δάνεια και τα funds, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, είναι γεγονός πως είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν ασχολήθηκε και πολύ με τα μικρότερα κόμματα ή την αποκαλούμενη «αντισυστημική» ψήφο.

Του αρκεί η επάνοδος του κόμματός του σε διψήφια ποσοστά, τα οποία φαίνεται να διατηρεί, βάσει δημοσκοπήσεων, και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς ο βασικός του στόχος είναι να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αναξιόπιστη» αντιπολίτευση, που έγινε «χρυσός χορηγός» της νίκης Μητσοτάκη, όπως λέει, και κυρίως να γυρίσουν στο «σπίτι τους» οι πρώην δυσαρεστημένοι του ΠΑΣΟΚ και… νυν δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, σε καθημερινή βάση και πέρα από τις αναμενόμενες επιθέσεις σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εξαπολύει «πυρά» κατά της Πλεύσης Ελευθερίας, κατά κύριο λόγο, και της νεόκοπης «Νίκης», προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ πως η ψήφος σε τέτοια κόμματα «μιας χρήσης, που κάνουν δουλίτσα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σημαίνει λιγότερους κομμουνιστές βουλευτές που θα αγωνίζονται για το λαό εντός και εκτός Βουλής.

Τα ποσοστά και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

Από 38,5 μέχρι 43,8% καταγράφει η ΝΔ στις εκτιμήσεις ψήφου, ανάλογα πάντοτε με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή.

Έτσι, με διαφορά της τάξης του 19,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 38,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19%, το ΠΑΣΟΚ 11,5% και το ΚΚΕ 6,5%, ενώ μπαίνουν επτά κόμματα στη Βουλή.

Στο σενάριο της εξακομματικής Βουλής, πάντως, η ΝΔ καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, εκλέγοντας 166 βουλευτές, ενώ στο – απίθανο – ενδεχόμενο μιας Βουλής εννέα κομμάτων, οι έδρες του κόμματος Μητσοτάκη πέφτουν στις 155.

Ποια κόμματα καταγράφουν διαρροή ψηφοφόρων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, στην οποία η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 21,1 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 39,5% έναντι 18,4% για το κόμμα Τσίπρα, οι συμμετέχονται καλούνται να απαντήσουν και εάν αλλάζουν κόμμα.

Και παρότι η πλειοψηφία απαντά ότι σκοπεύει να ψηφίσει το ίδιο κόμμα που είχε ψηφίσει και το Μάιο σε ποσοστό 81%, κάποια κόμματα καταγράφουν απώλειες – άλλα μεγάλες και άλλα σχετικές.

‘Ετσι, στην ερώτηση πόσοι «αλλάζουν» κόμμα, τις μεγαλύτερες απώλειες φαίνεται να καταγράφει η Ελληνική Λύση με 26%, η Πλεύση Ελευθερίας με 20% και το ΜέΡΑ25 με 16%.

Από τα μεγάλα κόμματα, όμως, η ΝΔ χάνει μόλις 1,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ένα 8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 11%.

Αυτοδυναμία με 162 έδρες και ποσοστό 42% στην εκτίμηση ψήφου δίνει στη ΝΔ η δημοσκόπηση της GPO για το Star, ενώ επτά κόμματα φαίνεται να περνούν το «κατώφλι» του 3% και να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 41,2% (το οποίο ανεβαίνει στο 42% στην εκτίμηση), με προβάδισμα 22,8 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 18,4%.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει 11,1%, το ΚΚΕ 7%, η Ελληνική Λύση 3,8% και η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%.

Θέλουν σταθερότητα και καλύτερο ΕΣΥ

Η δημοσκόπηση της GPO έχει και δύο «ποιοτικά» χαρακτηριστικά.

Το πρώτο είναι πως οι πολίτες ψηφίζουν με κριτήριο την σταθερότητα της χώρας σε ποσοστό 41,8%, ενώ το 23,3% έχει ως κριτήριο την αλλαγή πολιτικής / κυβέρνησης.

Το δεύτερο αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Η αντιμετώπιση των ελλείψεων του ΕΣΥ και του φαινομένου της ακρίβειας, μαζί με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι για τους πολίτες οι τρεις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση.

Πηγή tanea.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα