Ένα παχύ πέπλο διοξειδίου του άνθρακα πάλλεται γύρω από τον πλανήτη σε μια σειρά εντυπωσιακών animation που δημοσιοποίησε η NASA.

Τα βίντεο του Στούντιο Επιστημονικής Απεικόνισης της NASA δείχνουν τις ετήσιες εκπομπές CO2 στη διάρκεια του 2021.

Μέταλλα τρισεκατομμυρίων δολαρίων – Η NASA βάζει πλώρη για τον αστεροειδή των αμύθητων θησαυρών

Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων -την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής– εμφανίζονται πορτοκαλί, ενώ οι εκπομπές από κάθε είδους πυρκαγιές έχουν χρωματιστεί κόκκινες. Με πράσινο εμφανίζονται οι εκπομπές από τα χερσαία οικοσυστήματα, με μπλε οι εκπομπές των ωκεανών.

Οι πράσινες κουκκίδες που εμφανίζονται στην ξηρά δείχνουν το CΟ2 που απορροφάται από τη βλάστηση, ενώ οι μπλε κουκκίδες αντιστοιχούν στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από το φυτοπλαγκτόν στους ωκεανούς.

Όπως σημειώνει η NASA σε ανακοίνωσή της, η ξηρά και οι ωκεανοί απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο ορισμένες περιοχές λειτουργούν ως πηγές CO2.

Τα τρία βίντεο απεικονίζουν την εκπομπή και απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Στο animation για την Βόρεια και Νότια Αμερική, ένα καφεκίτρινο νέφος που αντιστοιχεί στις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων και τις πυρκαγιές συσσωρεύεται στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ακόμα και σε αυτή την κλίμακα, ορισμένες πηγές CO2 είναι ευδιάκριτες. «Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων στον βορειοανατολικό αστικό διάδρομο που εκτείνεται από την πόλη της Ουάσιγκτον μέχρι τη Βοστόνη στις Ηνωμένες Πολιτείες» επισημαίνει η NASA.

Οι πράσινες κουκκίδες που αναβοσβήνουν στη Νότια Αμερική δείχνουν την απορρόφηση του CO2 από το δάσος του Αμαζονίου. «Η ταχεία ταλάντωση πάνω από τον Αμαζόνιο δείχνουν την επίδραση των φυτών, τα οποία απορροφούν άνθρακα μόνο όταν λάμπει ο ήλιος και τον απελευθερώνουν στη διάρκεια της νύχτας» εξηγεί η ανακοίνωση.

Το δεύτερο animation εστιάζει στην Ασία και την Αυστραλία. «Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων από την Κίνα. Η αραιοκατοικημένη Αυστραλία λειτουργεί κυρίως ως αποθήκη άνθρακα, όπως δείχνουν οι πράσινες κουκκίδες που αναβοσβήνουν. Προς το τέλος του βίντεο, η ήπειρος της Ωκεανίας καλύπτεται από τις εκπομπές του Βορείου Ημισφαιρίου.

Το τρίτο βίντεο αφορά την Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών να πηγάζει από την Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία. Αραιά κόκκινα σύννεφα που κινούνται πάνω από την Αφρική αντιστοιχούν στις πυρκαγιές με τις οποίες οι αγρότες καθαρίζουν τα χωράφια τους μετά τη συγκομιδή.

Οι πυρκαγιές, σημειώνει η ανακοίνωση, απελευθερώνουν μεν πολύ λιγότερο CO2 συγκριτικά με την καύση ορυκτών καυσίμων, επιδεινώνουν όμως την κλιματική αλλαγή καταστρέφοντας τη βλάστηση που θα απορροφούσε CO2 στο μέλον.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»