Η Παγκόσμια Τράπεζα μαζί με αντίστοιχα αναπτυξιακά ιδρύματα αναμένεται να βρει πηγές χρηματοδότησης ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Μια κίνηση που μπορεί να απαιτήσει από τις πλούσιες χώρες να εισφέρουν περισσότερα μετρητά, σύμφωνα με τους παγκόσμιους ηγέτες.

Ειδικότερα, στο Παρίσι γίνεται η διάσκεψη για την παγκόσμια κλιματική οικονομία, με τους ηγέτες να τονίζουν ότι τα σχέδιά τους θα εξασφαλίσουν αντίστοιχες επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Μακρόν υποδέχεται 50 αρχηγούς κρατών με στόχο τo νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο

Πολλοί παρευρισκόμενοι, ωστόσο, δήλωσαν στη διήμερη σύνοδο κορυφής ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν όλο και πιο «δυσκίνητα» για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων και χρειάζονταν μια ευρεία ανανέωση.

«Αναμένουμε μια συνολική αύξηση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων της δανειοδοτικής ικανότητας των MDB τα επόμενα δέκα χρόνια βελτιστοποιώντας τους ισολογισμούς τους και αναλαμβάνοντας περισσότερους κινδύνους», ανέφερε η τελική δήλωση της συνόδου κορυφής που έλαβε το Reuters. «Εάν εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια», τονίστηκε, αναγνωρίζοντας σε ένα έγγραφο της τελικής συνόδου κορυφής για πρώτη φορά ότι τα πλούσια κράτη μπορεί να χρειαστεί να εισφέρουν περισσότερα μετρητά.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες έπρεπε πρώτα να αποσπάσουν περισσότερα δάνεια πριν εξεταστεί η πιθανότητα αύξησης κεφαλαίου.

Οι ανακοινώσεις σηματοδοτούν μια κλιμάκωση της δράσης των αναπτυξιακών τραπεζών (MDB) στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και θέτουν μια κατεύθυνση για περαιτέρω αλλαγές ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων τους αργότερα μέσα στο έτος.

Ωστόσο, ορισμένοι ακτιβιστές για το κλίμα ήταν επικριτικοί για τα αποτελέσματα. «Αν και ο οδικός χάρτης από τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη για σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση της δράσης για το κλίμα, βασίζεται υπερβολικά σε ιδιωτικές επενδύσεις και αποδίδει μεγάλο ρόλο στις MDB», δήλωσε ο Harjeet Singh, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής στρατηγικής της Climate Action.

Αντιμετώπιση χρέους

Στη σύνοδο κορυφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίναπροσπάθησαν να δώσουν έναν πιο συμβιβαστικό τόνο μετά την επίτευξη της συμφωνίας – ορόσημο την Πέμπτη για την αναδιάρθρωση χρέους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η Ζάμπια, το μεγαλύτερο μέρος προς την Κίνα.

«Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουμε την ευθύνη να συνεργαστούμε σε παγκόσμια ζητήματα», είπε η Γέλεν. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν. Η Κίνα – ο μεγαλύτερος διμερής πιστωτής στον κόσμο – πιέζει την Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ να απορροφήσουν ορισμένες από τις ζημίες, στις οποίες αντιτίθενται οι θεσμοί και οι δυτικές χώρες. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους με αποτελεσματικό, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο τρόπο, σύμφωνα με την αρχή της δίκαιης κατανομής των βαρών», είπε ο Λι.

Δέσμευση για το κλίμα

Η δήλωση των ηγετών ανέφερε ότι υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» να οριστικοποιηθεί φέτος μια δέσμευση χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Υπάρχει η πολιτική συναίνεση ότι αυτό το ζήτημα είναι μεγαλύτερο από τον καθένα μας και πρέπει να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Mottley και πρόσθεσε πως «αν δεν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τους κανόνες αυτή τη στιγμή τότε θα είμαστε υπόλογοι για τη χειρότερη πραγματικότητα της ανθρωπότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα