
Η επιστροφή της Ελλάδας στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας είναι το διακύβευμα της Κυριακής των εθνικών εκλογών.
Εκλογές: Νίκη της ΝΔ με 42,2% «βλέπει» η ΑΧΙΑ στις εκλογές – Ανοίγει ο δρόμος για επενδυτική βαθμίδα
Αυτό γράφει χωρίς περιστροφές το Bloomberg, σε άρθρο του αναφορικά με τις εκλογές της 15ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν μήνα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επαναλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, που, όπως γράφει, αυτήν τη φορά πιθανότατα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, χάρη και στον εκλογικό νόμο που ευνοεί το πρώτο κόμμα.
«Εάν δεν καταφέρει να πετύχει μια τέτοια νίκη, τότε τα κόμματα θα χρειαστεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται και πάλι αδύνατο, γιατί όλοι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική τροχιά της ελληνικής οικονομίας η οποία φαίνεται να αναπτύσσεται περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης φέτος, εκτιμά ότι μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση παραμένει μια πιθανότητα, έστω και μικρή.

Τα SOS
To Bloomberg επισημαίνει στους επενδυτές τα 4 σημεία SOS σε σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα:
Δημοσκοπήσεις
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «κεντροδεξιά» Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ακόμη κι αν περισσότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% που απαιτείται για να μπουν στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να υπολείπεται των 151 εδρών ή να κερδίσει λίγο περισσότερες από αυτό – που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι τόσο σταθερή όσο θα ήθελαν οι αγορές.
Ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έρχεται δεύτερος με περίπου 20%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ το «σοσιαλιστικό κόμμα» ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι τρίτο.
Το ΚΚΕ αναμένεται ότι θα είναι τέταρτο και η «ακροδεξιά» Ελληνική Λύση ότι θα επανέλθει στο κοινοβούλιο.
Η διαφορά με το αποτέλεσμα του Μαΐου είναι ότι αυτήν τη φορά, δύο ακόμη κόμματα – το «αριστερό» Πλεύση Ελευθερίας και το «ακροδεξιό, θρησκευτικό κόμμα» Νίκη – φαίνονται επίσης να εκλέγονται οδηγώντας σε ένα επτακομματικό κοινοβούλιο.
Σενάριο «καταστροφής»
Το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, σύμφωνα με το Bloomberg ισοδυναμεί με την «απόλυτη καταστροφή».
Εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αναστρέψει τη θετική δυναμική γύρω από τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία που διαφάνηκε μετά την 21η Μαΐου. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει, καθώς οι αγορές θα δουν ότι μια νέα και σταθερή κυβέρνηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο αναμενόταν.
Οικονομία
Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, με την Κομισιόν να αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτο νούμερο, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και φαίνεται να μειώνεται περαιτέρω. Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται καλύτερα από τα αντίστοιχα άλλων μελών της ευρωζώνης που έχουν ήδη επενδυτική βαθμίδα.
Επενδυτικός βαθμός
Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι εταιρείες αξιολόγησης είναι έτοιμες να αποδώσουν στην Ελλάδα επενδυτικό καθεστώς που χάθηκε πριν από 13 χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι χρηματοδοτικές διασώσεις της χώρας.
Ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται πλέον να είναι το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Οι αγορές, οι αναλυτές και οι εταιρείες αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει, προειδοποιεί το Bloomberg.


Latest News

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη
![Eurobank: Οι δασμοί Τραμπ και η ελληνική οικονομία – Ποιες είναι οι προκλήσεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/trump3-scaled-1-e1732639305187-600x396.jpg)
Οι δασμοί Τραμπ και η ελληνική οικονομία - Ποιες είναι οι προκλήσεις [γράφημα]
Το δημογραφικό πρόβλημα, το επενδυτικό κενό, η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με τη Eurobank

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου - Τι συζήτησαν
Ο κ. Ντόναχιου συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» - Οι δασμοί και η ρήτρα διαφυγής για την Άμυνα

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι [πίνακες]
Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ)

Εθνική Τράπεζα: Τα 23 ελληνικά προϊόντα που κινδυνεύουν από τους δασμούς Τραμπ
Οι ελιές και το ελαιόλαδο, είναι τα κυριότερα προϊόντα, με σωρευτικές εξαγωγές απο 1 δισ. το καθένα προς τις ΗΠΑ

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Ελληνες - Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται πιο κοντά στη φτώχεια

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης