![Λιθουανία: «Στα σκαριά» το μεγαλύτερο τεχνολογικό campus στην Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/techzity3.jpg)
Ένα τεράστιο τεχνολογικό campus – το μεγαλύτερο στην Ευρώπη – κατασκευάζεται στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η χώρα εξελίσσεται σε νέα τεχνολογική πρωτεύουσα της Βαλτικής.
Το μεγάλο αυτό έργο υποδομής της Λιθουανίας, που κατασκευάζεται από την Tech Zity, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ, θα εκτείνεται σε 55.000 τετραγωνικά μέτρα και θα στεγάσει 5.000 εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή.
Όταν ολοκληρωθεί το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ, η πανεπιστημιούπολη του Βίλνιους θα είναι μεγαλύτερη και από το Station F του Παρισιού, το μεγαλύτερο campus νεοφυών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.
Fintech: Η Γαλλία προσπαθεί να «κλέψει» την πρωτοκαθεδρία της Βρετανίας
Το όλο έργο είναι εμπνευσμένο από βρετανικά έργα ανακαίνισης, όπως το Battersea Power Station και η γκαλερί τέχνης Tate Modern.
Οι κατασκευαστές της Tech Zity θα ανακαινίσουν μια σειρά από εργοστάσια ιματισμού σε έναν βιομηχανικό χώρο που δεν χρησιμοποιείται, στη Νέα Πόλη του Βίλνιους, διατηρώντας δάπεδα γραφείων που θα παραπέμπουν σε εργοστάσιο, και με ύψος οροφής τουλάχιστον 7 μέτρων.
Το έργο στοχεύει να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας του Βίλνιους να επιστρέψουν στο γραφείο μετά την πανδημία. Οι εταιρείες τεχνολογίας πιέζουν όλο και περισσότερο τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, καθώς η τάση πλέον έχει αντιστραφεί σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου εργάζονταν υπό καθεστώς τηλεργασίας από το σπίτι.
Η αναπτυσσόμενη τεχνολογική σκηνή της Λιθουανίας
Το τεχνολογικό οικοσύστημα της Λιθουανίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, δήλωσε στο CNBC ο Darius Zakaitis, ιδρυτής της Tech Zity.
«Όταν ξεκίνησα πριν από 30 χρόνια, υπήρχαν 200 άνθρωποι στο λιθουανικό τεχνολογικό οικοσύστημα», είπε ο Zakaitis. «Τώρα είναι 18.000 άνθρωποι».
«Αυτό είναι αποτέλεσμα προσπαθειών σε βάθος δεκαετίας από πολλούς δραστήριους νέους που δημιουργούν νέες εταιρείες κάθε μέρα. Κάποιες από αυτές είναι πολύ επιτυχημένες», είπε.
«Οι Λιθουανοί είναι πολύ παραγωγικοί, πολύ προσανατολισμένοι στα αποτελέσματα, παιδιά υψηλής εξειδίκευσης, που χτίζουν πολύ επιθετικά τις δικές τους εταιρείες», πρόσθεσε.
Το Βίλνιους, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στα τρία κράτη της Βαλτικής, φιλοξενεί μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνολογίας, ανάμεσά τους πολλούς «μονόκερους», όπως η εταιρεία λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων ρούχων Vinted και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Nord.
Η Nord έχει το δικό της campus 300 τετραγωνικών μέτρων στο Βίλνιους, περίπου 300 μέτρα μακριά από το campus τηςTech Zity, ενώ τα κεντρικά γραφεία της Vinted είναι περίπου 200 μέτρα μακριά.
Η νέα πανεπιστημιούπολη της Tech Zity θα περιλαμβάνει χώρους συμβίωσης, εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.
«Το Βίλνιους διατηρεί σταθερή θέση στην ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή χάρη στις γρήγορες καινοτομίες και τις οραματικές επιχειρήσεις όπως η Tech Zity», δήλωσε ο Βάλντας Μπενκούνσκας, δήμαρχος του Βίλνιους.
«Με καινοτόμους επιχειρηματίες, πολυεθνικά ταλέντα και φιλόδοξους επενδυτές, το κεφάλαιο έχει εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο τεχνολογικό κόμβο που προκαλεί τολμηρές ιδέες, επιτυχημένες συνεργασίες και λύσεις με επίκεντρο τους ανθρώπους».
Οι λιθουανικές εταιρείες τεχνολογίας πραγματοποιούν περίπου το 99% των εσόδων τους στο εξωτερικό, είπε. Πρόσθεσε ότι η τεχνολογική σκηνή της χώρας μοντελοποιείται μετά τη σκηνή του Ισραήλ, που έχει δημιουργήσει πολλές παγκόσμιες τεχνολογικές επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης Mobileye και της εφαρμογής χαρτογράφησης Waze.
Η Tech Zity διαχειρίζεται τρεις πανεπιστημιουπόλεις τεχνολογίας στο Βίλνιους, συμπεριλαμβανομένων των Tech Park, Tech Loft και Tech Spa, οι οποίες φιλοξενούν εταιρείες όπως η Google, η Bored Panda και η Kilo Health.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google