Η αμερικανική προεδρία παρακολουθεί την κατάσταση στη Ρωσία και τις εξελίξεις γύρω από τη Βάγκνερ και θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ.

Αυτό έκανε γνωστό χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Ανταμ Χοτζ, καθώς η Μόσχα κατηγορεί τον ιδρυτή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Πριγκόζιν για «ένοπλη εξέγερση».

«Εμφύλιος» στη Μόσχα; Ο Πριγκόζιν λέει ότι ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε με πυραύλους στα στρατόπεδα της Wagner – Πολλοί οι νεκροί

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Kevin Lamarque) έχει ενημερωθεί από το επιτελείο του για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία.

Κάλεσε σε εξέγερση

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν που, κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό για επίθεση στην ομάδα του, κάλεσε σε εξέγερση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» τονίζει το Κρεμλίνο με τον στρατό και οχήματα να προστατεύουν κυβερνητικά κτίρια.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κινήθηκαν γρήγορα εναντίον του επικεφαλής της Βάγκνερ, καταγγέλλοντάς τον για «προδοσία», διενεργώντας ποινική έρευνα σε βάρος του και διατάσσοντας τους μισθοφόρους της παραστρατιωτικής ομάδας να τον συλλάβουν.

Η Βάγκνερ έχει τουλάχιστον δύο ικανούς ρώσους στρατηγούς που συνήθως ασκούν καθημερινή διοίκηση.

Κίνηση του στρατού

Είναι απίθανο να έχουν πάρει το μέρος του Πριγκόζιν, και ως εκ τούτου μπορεί να έχει περιορισμένο έλεγχο της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας.

Ολα αυτά μένουν να φανούν, αλλά οι ενέργειες που εκτυλίσσονται τώρα φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί ξεκάθαρα από τον Στρατό.

Ετσι, η πρωτοβουλία των κινήσεων φαίνεται ν’ ανήκει στον ρωσικό στρατό και ο Πριγκόζιν είναι ο στόχος.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»