Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ανταρσία της Wagner, υπέγραψε νόμο που προβλέπει την κράτηση για 30 ημέρες για την παραβίαση του στρατιωτικού νόμου σε μέρη όπου έχει επιβληθεί, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παράλληλα, αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού σε ρωσικές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο.

Wagner: Ποια είναι η μισθοφορική ομάδα που στράφηκε εναντίον του Κρεμλίνου

Σύμφωνα με το νέο νόμο, εάν παραβιαστεί ο στρατιωτικός νόμος και εφόσον δεν πρόκειται για ποινικά κολάσιμη πράξη, απειλούνται:

  • Οι πολίτες με πρόστιμο από 500 έως 1.000 ρούβλια ή σύλληψη για διάστημα έως 30 ημέρες.
  • Οι αξιωματούχοι με πρόστιμο από 1.000 έως 2.000 ρούβλια ή σύλληψη έως 30 ημέρες.

Εάν η παράβαση διαπράττεται με τη χρήση οχήματος, τότε αυτό θα κατάσχεται.

Όπως σημειώνεται στα συνοδευτικά έγγραφα του νόμου, οι αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών εκτελεστικών οργάνων, των εδαφικών οργάνων τους, των εκτελεστικών οργάνων των περιφερειών, καθώς και των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου, που διασφαλίζουν το καθεστώς στρατιωτικού νόμου, θα έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους παραβάτες του καθεστώτος στρατιωτικού νόμου.

Πού ίσχυε στρατιωτικός νόμος και πού επεκτάθηκε

Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 2022, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία και ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της ρωσικής επιστράτευσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκδώσει τότε δύο διατάγματα: ένα «σχετικά με την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου στα εδάφη των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα» – δηλαδή, στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, που προσάρτησε με παράνομα δημοψηφίσματα στην Ρωσία – και ένα «σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στις συνιστώσες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 19ης Οκτωβρίου 2022 αριθ. 756».

Ο στρατιωτικός νόμος εισήχθη πλήρως στα εδάφη της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από την Ρωσία (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, Περιφέρεια Χερσώνα, Περιφέρεια Ζαπορίζια).

Στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, όμως – Μπριάνσκ, Κουρσκ, Μπέλγκοροντ, Βορονέζ, Περιφέρεια Ροστόφ, Κρατική περιφέρεια Κρασνοντάρ, καθώς και στην προσαρτημένη Κριμαία και την Σεβαστούπολη – κηρύχθηκε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Μετά την ανταρσία της Wagner και του Γεγκένι Πριγκόζιν, που βρίσκεται στην πόλη Ροστόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναβάθμισε σε στρατιωτικό νόμο το επίπεδο συναγερμού σε ρωσικό έδαφος.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι καθεστώς στρατιωτικού νόμου κηρύχθηκε τότε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Και αυτό, γιατί η τελευταία φορά που επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στο έδαφός της έγινε από την ΕΣΣΔ τον Μάιο του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.