
Από το high end shopping μέχρι τις πωλήσεις ειδών σούπερ μάρκετ στα τουριστικά νησιά, στο ελληνικό λιανικό εμπόριο καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα, που μεταφράζεται σε μεγάλες και μικρότερες συμφωνίες εξαγορών, με την τάση μάλιστα να δείχνει ότι θα κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα η κατανάλωση φαίνεται να κινείται σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις, με το high end shopping και το second hand (πωλήσεις προϊόντων από δεύτερο χέρι) να αυξάνονται ταυτόχρονα.
Οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο του τουρισμού, η μείωση της ανεργίας, η ανθεκτικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρά την πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό σε τρόφιμα και προϊόντα καθημερινής χρήσης και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενισχύουν τις προοπτικές του λιανικού εμπορίου, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Λιανικό εμπόριο: Μεγάλη «βουτιά» για τις πωλήσεις τον Μάρτιο – Χαμένοι και κερδισμένοι
Τα deals και οι προσδοκίες
Το μεγάλο deal της εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων από την Ideal Holdings παραμονές των εκλογών, η προσδοκία του μητρικού ομίλου Currys να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες πουλώντας την Κωτσόβολος, τον μεγαλύτερο «παίκτη» της χώρας στα καταναλωτικά προϊόντα τεχνολογίας, αλλά και οι αυξημένες συμφωνίες εξαγορών στο «μεσαίο ράφι» του κλάδου των σούπερ μάρκετ, αποτυπώνουν αφενός τη δυναμική των ανακατατάξεων στον τομέα του λιανικού εμπορίου και αφετέρου τις θετικές προοπτικές που προεξοφλούν οι επενδυτές για την πορεία της ανάπτυξης του εγχώριου οικονομικού προϊόντος.

Συνυπολογίζοντας τη αξία της εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων (100 εκατ. ευρώ), το εκτιμώμενο ποσό αποτίμησης της Κωτσόβολος (300 – 400 εκατ. ευρώ) στην περίπτωση που βρεθεί ο κατάλληλος αγοραστής για την αλυσίδα και τις επικείμενες συμφωνίες στο χώρο της οργανωμένης λιανικής, τα deals στο λιανικό εμπόριο μπορεί να ξεπεράσουν το μισό δισ. ευρώ.
Αυξάνεται το ενδιαφέρον και οι τιμές
Ήδη, το mega – project του Ελληνικού όπου δρομολογείται η κατασκευή τριών μεγάλων εμπορικών κέντρων (Vouliagmenis Mall 130.000 τ.μ. Commercial Hub 30.000 τ.μ., Riviera Galleria 19.000 τ.μ.) «μαγνητίζει» κολοσσούς του retail, πολυτελείς μάρκες, λιανικές επιχειρήσεις μόδας και αλυσίδες αθλητικών ειδών, ενώ μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ γνωστών λιανέμπορων – νεοαφιχθέντων και εδραιωμένων – παρατηρείται στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν πάνω από 60 νέες συμφωνίες μίσθωσης καταστημάτων κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, εκ των οποίων οι 40 αφορούσαν ακίνητα στην Αττική, με συνολική επιφάνεια 20.000 τ.μ.
Παράλληλα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 5,0% σε σχέση με το 2021, για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αύξησης 2,5% το 2021.
Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 6,9% για την Αθήνα, 2,7% για τη Θεσσαλονίκη και 2,6% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι δύο τάσεις
Τα προϊόντα πολυτελείας, κυρίως χάρη στην αύξηση του τουρισμού, ξεπουλάνε στη χώρα μας, ωστόσο ταυτόχρονα, το νέο παγκόσμιο trend για ρούχα, αξεσουάρ και προϊόντα τεχνολογίας από δεύτερο χέρι φαίνεται ότι έχει επίσης πέραση στην ελληνική αγορά.
Limit up στο high end shopping
«Για τo Riviera Galleria έχουμε υπογράψει με τα μεγαλύτερα ονόματα του εξωτερικού στο χώρο της μόδας και των εστιατορίων κάποια από τα οποία θα βρεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα», ανέφερε ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου στην τακτική Γ.Σ. των μετόχων.
Σημειώνεται ότι στο Riviera Galleria των 100 luxury καταστημάτων έχει εκμισθωθεί το 30% με στόχο έως το τέλος του 2023 να φτάσει στο 50%. «Η ζήτηση υπερβαίνει το χώρο που έχουμε να δώσουμε στο 190%», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, το πρώτο κατάστημα της Chanel στην Ελλάδα άνοιξε στην οδό Βουκουρεστίου στην Αθήνα, ενώ εγκαινιάστηκε το δεύτερο κατάστημα στη Μύκονο, στο Nammos στην παραλία Ψαρρού.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι οι πωλήσεις της εγχώριας θυγατρικής του διάσημου γαλλικού οίκου Louis Vuitton στην Ελλάδα, το 2022 ήταν υψηλότερες από το 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά, κατά 16,37 εκατ. ευρώ. Και δεν ήταν μόνο ο τζίρος αυξημένος αλλά και τα καθαρά κέρδη, καθώς έβαλε στα ταμεία της 6,54 εκατ. ευρώ παραπάνω συγκριτικά με το 2019.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Louis Vuitton Hellas, στην οικονομική χρήση του 2022, ανήλθε στα 51,97 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ 2021 και 13,37 εκατ. ευρώ το 2020. Το 2019 ο τζίρος της είχαν ανέλθει σε 35,6 εκατ. ευρώ.
Πολυτελείς μάρκες πρόκειται να «καταλύσουν» τους επόμενους μήνες και στους χώρους της Μαρίνας στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οίκοι παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι Gucci, Caffé Cova (πρόκειται για πολυτελή καταστήματα για καφέ και κοκτέιλ του ομίλου LVMH), Bottega Venetta, Dior, Cartier, Rolex, Louis Vuitton και Loro Piana θα είναι εκτός απροόπτου μεταξύ των κύριων μισθωτών που θα εγκατασταθούν στη μαρίνα.
Έκρηξη τζίρου, σχεδόν 200%, στα καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη
Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή είναι η άνοδος του τζίρου των καταστημάτων που εμπορεύονται μεταχειρισμένα προϊόντα, δίνοντας ώθηση στην θετική εικόνα και του Απριλίου στο λιανεμπόριο, με τον συνολικό κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 9,8%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκε άνοδος του τζίρου στο λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα κατά 195,5%!
Μάλιστα η ελληνική αγορά προϊόντων από δεύτερο χέρι προσελκύει και ξένους «παίκτες», καθώς θα ανοίξουν σύντομα τα πρώτα καταστήματα τους δύο αλυσίδες που ειδικεύονται στο second hand, η βουλγαρική Mania και η Humana από την Λιθουανία.
Το κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο αγγίζει όμως και την τεχνολογία.
Στην αγορά των μεταχειρισμένων κινητών και laptop έκαναν εφέτος ντεμπούτο η Public και η Skroutz, ενώ ήδη εδώ και αρκετά χρόνια επισκευασμένα και εκθεσιακά προϊόντα διαθέτει η Πλαίσιο.
Επιπλέον, στην αγορά των refurbished συσκευών δραστηριοποιείται και η Κωτσόβολος, που έχει δημιουργήσει στοκ κατάστημα στην Εθνική Οδό στον σταθμό του Σείριου, καθώς και εταιρείες πώλησης υπολογιστών, όπως η Cosmodata αλλά και σελίδες ηλεκτρονικών αγορών όπως το refurbished24.gr, το refurbishedstor.gr, το backmarket και αρκετοί ακόμα παίκτες.


Latest News

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Έτοιμη για λειτουργία η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου
Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι αναφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας

SOS για τις ελληνικές εξαγωγές εκπέμπει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά
Το ελληνικό εμπόριο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μείωση της εξαγωγικής του δραστηριότητας.

Νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες από την Deutsche Bank
Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες το 2024 - Οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν τα εχέγγυα για ισχυρή μελλοντική κερδοφορία

Επί δύο ο τζίρος της Κύκνος σε πέντε χρόνια - Προβληματισμός από τους δασμούς Τραμπ
Στα 39,32 εκατ. ευρώ ο τζίρος της υπεραιωνόβιας βιομηχανίας από το Ναύπλιο παρά την πτώση των εξαγωγών

Με 560 εκατ. η MOH σπάει το ρεκόρ σε επενδύσεις – Χτίζει και τα φωτοβολταϊκά της Unagi
Η Motor Oil ανάμεσα στις επενδύσεις για το 2025 προγραμματίζει την κατασκευή τμήματος φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,8 GW που απέκτησε με την εξαγορά του 75% της Unagi

Μείωση 20,4% της καταναλωτικής δαπάνης από το 2008 έως το 2023
Τι αποκαλύπτει η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2024 του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ για την καταναλωτική δαπάνη και τα εισοδήματα

Ελληνική Εριουργία: Η πυρκαγιά στο διατηρητέο στα Άνω Πατήσια και η ιστορία που... αποκάλυψε
Το 1986 ήταν η τελευταία χρονιά λειτουργίας για την Ελληνική Εριουργία - Από τότε οι κτιριακές εγκαταστάσεις έστεκαν αποσβολωμένες στον χρόνο, μέχρι που κάηκαν....

Περνά στην αντεπίθεση η Εθνική - Το σχέδιο για τόνωση εσόδων και ο «ψηφιακός μεσίτης»
Η στρατηγική που ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα για να τονώσει τα έσοδα από τόκους αλλά και προμήθειες - Η συνεργασία με Qualco

Motor Oil: Ανθεκτικότητα το 2024 με EBITDA 995 εκατ. – Προτεινόμενο μέρισμα 1,40 ευρώ/μετοχή
Η Motor Oil ανάρτησε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 – Ανθεκτικότητα παρά τη μείωση των περιθωρίων διύλισης και τη χαμηλότερη παραγωγικότητα λόγω της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο

Profile: Αύξηση τζίρου 33% το 2024 και επενδύσεις 100 εκατ. στην τριετία
H Profile είχε τζίρο 40,1 εκατ. το 2024, ενώ το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 130 εκατ ευρώ - Στόχος ο υπερδιπλασιασμός εσόδων στην τριετία