Δεν έχει τέλος το ράλι στις τιμές των ακινήτων στη Μαδρίτη, με τα ενοίκια στην ισπανική πρωτεύουσα να σκαρφαλώνουν ολοένα και ψηλότερα ασκώντας πιέσεις στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ εν όψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Ισπανία: Οι πλούσιοι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής μετατρέπουν τη Μαδρίτη σε Μαϊάμι

Οι τιμές των κατοικιών στη Μαδρίτη αυξήθηκαν κατά 4,9% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Idealista και το τελευταίο Bloomberg City Tracker. Η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση της καταναλωτικής αγοραστικής δύναμης οδήγησαν σε πτώση σε πέντε από τις οκτώ πόλεις που παρακολουθούνται από το μέτρο των αστικών αγορών κατοικιών, αλλά η έλλειψη κατοικιών σε πόλεις όπως η Μαδρίτη διατηρεί την πίεση στην αγορά.

Αυξήσεις σε ετήσια βάση εξακολουθούν να καταγράφονται στο Μιλάνο και το Λονδίνο, κατά 3,6% και 1,1% αντίστοιχα. Στη Βιέννη, ωστόσο, οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν, μειωμένες κατά 12,7% στα τελευταία στοιχεία της Immopreise.

Πίεση

Στη Μαδρίτη, οι επίμονες αυξήσεις αποτελούν ένδειξη της επιδεινούμενης έλλειψης κατοικιών, η οποία πιέζει τους καταναλωτές που ήδη παλεύουν με τον πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Το ζήτημα έχει γίνει πολιτικό πρόβλημα για τον Σάντσεθ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου.

«Στην περίπτωση της Μαδρίτης, έχουμε δει δύο φαινόμενα: την τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό», δήλωσε στο Bloomberg η Irene Lebrusan, ειδικός στην αστική κοινωνιολογία με σπουδές στο Χάρβαρντ και ερευνήτρια στο Διεθνές Κέντρο Γήρανσης. «Οι οικογένειες πρέπει να ανταγωνιστούν τα επενδυτικά κεφάλαια ή τους ξένους επενδυτές. Η στέγαση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως επένδυση και όχι ως αγαθό που έχει κοινωνική λειτουργία.»

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σάντσεθ προσπάθησε να απαλύνει την πίεση, ψηφίζοντας τον Απρίλιο νόμο για το ανώτατο όριο αύξησης των ενοικίων για το επόμενο έτος στο 3%. Αν και αυτό είναι υψηλότερο από το όριο του 2% φέτος, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το ρυθμό του πληθωρισμού. Η κυβέρνησή του έχει επίσης ανακοινώσει μια σειρά από πολιτικές για τη δημόσια στέγαση με στόχο την ανακούφιση της κρίσης, αλλά η εισροή χρημάτων από το εξωτερικό και η έλλειψη νέων κατασκευών έχουν διατηρήσει τις τιμές σε άνοδο.

Η πίεση μάλιστα δεν περιορίζεται στις πλούσιες γειτονιές της ισπανικής πρωτεύουσας. Οι συνοικίες της εργατικής τάξης, συμπεριλαμβανομένων των Carabanchel, Latina και Villaverde, είδαν τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται περισσότερο από 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι περιοχές αυτές αποτελούν κατά κανόνα προπύργια του κόμματος του Σάντσεθ και του αριστερού Mas Madrid – που τώρα αποτελεί μέρος μιας νέας αριστερής συμμαχίας που περιλαμβάνει το Podemos, κυβερνητικό εταίρο. Όμως στις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και στις 21 περιφέρειες της Μαδρίτης.

Ίδια εικόνα παντού

Η τάση είναι εμφανής σε ολόκληρη την Ισπανία. Οι τιμές των κατοικιών σε πανεθνικό επίπεδο αυξάνονται περίπου 10% σε ετήσια βάση για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fotocasa που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι τιμές σε πόλεις όπως η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, η Μάλαγα και το Αλικάντε σημείωσαν άνοδο άνω του 17%.

Η Μαδρίτη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανισορροπία, σύμφωνα με την Idealista. Τέσσερις από τους πέντε πρώτους δήμους που αντιμετωπίζουν τις πιο έντονες πιέσεις ζήτησης βρίσκονται στην περιοχή της Μαδρίτης και στα περίχωρά της. Σε έκθεσή της την Τρίτη σχετικά με τις αγορές κατοικιών, η Τράπεζα της Ισπανίας επισήμανε την έλλειψη κατασκευών και την εισροή ξένων εργαζομένων και αγοραστών.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές αποκλιμακώνονται ελαφρώς καθώς την έλλειψη προσφορά αντισταθμίζει η πίεση από τα υψηλότερα επιτόκια. Ο πληθωρισμός και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης πλήττουν επίσης τον κατασκευαστικό τομέα, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ελλείψεις μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή