Ένα προωθητικό βίντεο, φτιαγμένο με κινούμενα σχέδια CGI, δείχνει ένα κομψό ηλεκτρικό αεροσκάφος με γαλανόλευκα χρώματα στις αποχρώσεις της United Airlines έτοιμο να ξεκινήσει. Απογειώνεται κάθετα, υψώνεται πάνω από τη αστική συμφόρηση και κατευθύνεται προς τον ορίζοντα του Μανχάταν.
Το βίντεο που κυκλοφόρησαν η United και η Archer Aviation, μια start-up αεροπορικών ταξί, λένε ότι θα γίνει πραγματικότητα σε δύο χρόνια, με ένα όχημα τεσσάρων θέσεων να πετάει τακτικά δρομολόγια μεταξύ του κόμβου της αεροπορικής εταιρείας στο Νιούαρκ και του κέντρου της Νέας Υόρκης. Οι εταιρείες λένε ότι το ταξίδι, το οποίο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα διαρκεί 10 λεπτά και θα κοστίζει περίπου 100 δολάρια ανά επιβάτη.
Εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο: ένα αεροσκάφος με μπαταρίες που απογειώνεται και προσγειώνεται σαν ελικόπτερο, πετάει σαν αεροπλάνο και έχει τις ευλογίες των ρυθμιστικών αρχών για εμπορική χρήση. Οι υποστηρικτές περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα όπως την Boeing και την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, ενώ αρκετές εταιρείες στοχεύουν να θέσουν σε λειτουργία τέτοια οχήματα το 2024 ή το 2025.
Ωστόσο, η πορεία από την σχεδίαση στην κατασκευή, την πιστοποίηση και την πτήση ενός τέτοιου αεροσκάφους παραμένει ακριβή, αβέβαιη και ανταγωνιστική, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας αθροίζουν τα κόστη σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Όσοι το καταφέρουν θα πρέπει να επιδείξουν τεχνολογικές ικανότητες αλλά και επαρκές κεφάλαιο και να εμπνεύσουν αρκετή εμπιστοσύνη στις ρυθμιστικές αρχές για να πιστοποιήσουν το αεροσκάφος τους ως ασφαλές. Στη συνέχεια, πρέπει να τιμολογήσουν την προσφορά τους σε ένα επίπεδο που θα πείσει το κοινό να το υιοθετήσει.
Οι υποστηρικτές των ηλεκτρικών αεροσκαφών υπόσχονται ταξίδια απαλλαγμένα από την ενόχληση της επίγειας κυκλοφορίας. Η κατασκευή της απαραίτητης υποδομής, η εξασφάλιση αθόρυβης λειτουργίας σε πολυσύχναστες πόλεις και η αποδοχή του κοινού θα αποτελέσουν προκλήσεις.
Ένα θέμα είναι η πιστοποίηση από την FAA [Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας] ότι τα οχήματα αυτά έχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με τα εμπορικά αεροσκάφη. Ένα άλλο είναι η διαχείριση της συμφόρησης εναέριας κυκλοφορίας και κορεσμένου εναέριου χώρου.
Οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς αρκετοί υποψήφιοι ενισχύουν τα προγράμματα πτήσεων δοκιμών, ζωτικής σημασίας για την απόκτηση ρυθμιστικής πιστοποίησης, θέτοντας τους πόρους τους υπό πίεση. Κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν ξανά σε επενδυτές, σε μια εποχή μειωμένου ενθουσιασμού για τις μετοχές τεχνολογίας.
Άλλοι μπορεί να μην είναι ικανοί να περάσουν τα ρυθμιστικά εμπόδια. Σε αυτό το πεδίο δεν πρόκειται όλοι να επιβιώσουν. Οι οραματιστές του κλάδου θα πρέπει να προσγειωθούν στην ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα του συστήματος ρύθμισης του εναέριου χώρου και τους εθνικούς κανονισμούς ασφάλειας.
Η ιδέα των ιπτάμενων ταξί υπάρχει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Οι κύριοι παίκτες σήμερα είναι κατανεμημένοι σε όλες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με υποψήφιους επίσης σε Κίνα και Βραζιλία. Ορισμένες είναι νεοφυείς επιχειρήσεις, άλλες υποστηρίζονται από μεγάλες βιομηχανίες όπως η Airbus, η Boeing και η Embraer. Η Boeing, η οποία έγινε πρόσφατα ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Wisk Aero με έδρα την Καλιφόρνια, θα επιδείξει το όχημα τελευταίας γενιάς της εταιρείας στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα.
Κάθε ένα από αυτά τα οχήματα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο από ρυθμιστικές αρχές στη χώρα καταγωγής του, αλλά σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αεροσκάφη, αυτό δεν εγγυάται ότι θα δηλωθούν ασφαλή για πτήσεις σε άλλες περιοχές.
Τρεις τύποι εναέριων οχημάτων
Οι εταιρείες που σχεδιάζουν να εισάγουν ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) εντός τριών ετών έχουν υιοθετήσει τρεις τύπους οχημάτων: πολυκόπτερα, κατευθυνόμενης ώσης και ανύψωση και πτήση (Lift-plus-cruise).
Τα πολυκόπτερα μοιάζουν περισσότερο με ελικόπτερα. Δεν έχουν φτερά, έχουν μικρότερη εμβέλεια, είναι πιο απλά στην παραγωγή τους και η βιομηχανία τα θεωρεί ευκολότερα στην πιστοποίηση.
Οι άλλες δύο διαμορφώσεις συνδυάζουν ρότορες και πτέρυγες. Ένα όχημα Lift-plus-cruise χρησιμοποιεί ένα σετ ρότορες για να ανυψωθεί στον αέρα και ένα άλλο σετ για να ταξιδέψει στον προορισμό του. Ένα αεροταξί κατευθυνόμενης ώσης χρησιμοποιεί ένα σετ ρότορες που απογειώνουν το αεροσκάφος και μετά περιστρέφονται για να το προωθήσουν προς τα εμπρός.
Υποψήφια οχήματα
Ανάμεσα τους κυριότερους ανταγωνιστές για το νέο εναέριο περιβάλλον, οι Financial Times συγκαταλέγουν τους εξής
Archer Aviation
ΜΟΝΤΕΛΟ Midnight
ΤΥΠΟΣ κατευθυνόμενης ώσης
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ $856 εκατ.
ΕΠΙΒΑΤΕΣ 4 (συν πιλότος)
ΕΜΒΕΛΕΙΑ 160 χλμ
ΧΩΡΑ ΗΠΑ
ΕΚΚΙΝΗΣΗ 2025
Η Archer Aviation ιδρύθηκε το 2018 από δύο πρώην αναλυτές hedge fund των οποίων η προηγούμενη startup ήταν μια διαδικτυακή πλατφόρμα στρατολόγησης. Δημοσιεύτηκε το 2021 με την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου επενδυτικού τραπεζίτη Κεν Μόλις. Η Archer ξεκίνησε την κατασκευή τον Μάρτιο σε ένα εργοστάσιο στη Γεωργία και σχεδιάζει παραγωγή το 2024.
Το μοντέλο Midnight, κατασκευασμένο από εξαρτήματα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση αυτό το καλοκαίρι. Ο συνιδρυτής Μπρετ Άντκοκ, ο οποίος αποχώρησε από την Archer πέρυσι, είπε το 2021 ότι θα κυκλοφορούσε το 2024, αλλά η εταιρεία λέει τώρα ότι αναμένει να αρχίσει να λειτουργεί το 2025.
Airbus
ΜΟΝΤΕΛΟ CityAirbus NextGen
TYPE Lift-plus-cruise
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Μητρική εταιρεία
ΕΠΙΒΑΤΕΣ 3 (συν πιλότος)
ΕΜΒΕΛΕΙΑ 80 χλμ
ΧΩΡΑ Γερμανία
ΕΚΚΙΝΗΣΗ 2025+
Η Airbus έχει πολύ πιο βαθιές τσέπες από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Έχει πειραματιστεί με διάφορα μοντέλα, αλλά λέει ότι δεν θα αναπτύξει άλλα μοντέλα, ούτε προσπαθεί να σημειώσει ρεκόρ. θέλει να αναπτύξει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει άλλον έναν επιχειρηματικό πυλώνα για την Airbus.
Το CityAirbus NextGen είναι το προϊόν της ανάπτυξης δύο πολύ διαφορετικών διαδηλωτών, του πολυκόπτερου CityAirbus και του tilt-wing Vahana. Το CityAirbus NextGen είναι το προϊόν της ανάπτυξης δύο πολύ διαφορετικών μοντέλων, του πολυκόπτερου CityAirbus και του tilt-wing Vahana. Διαθέτει σταθερά φτερά και ουρά σε σχήμα v, καθώς και οκτώ ηλεκτροκίνητες έλικες.
Ehang Holdings
ΜΟΝΤΕΛΟ EH216-S
ΤΥΠΟΣ Πολυκόπτερο
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ $142 εκατ.
ΕΠΙΒΑΤΕΣ 2 (χωρίς πιλότο)
ΕΜΒΕΛΕΙΑ 30 χλμ
ΧΩΡΑ Κίνα
ΕΚΚΙΝΗΣΗ 2023
Η Ehang κατασκευάζει αυτόνομο αεροσκάφος χωρίς πιλότο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες που σχεδιάζουν να λειτουργήσουν μια υπηρεσία αεροταξί, η Ehang σχεδιάζει αεροσκάφος κατασκευασμένο για τουρισμό, πυρόσβεση ή ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την εταιρεία το EH216-S έχει συμπληρώσει το 90% των κριτηρίων για την απόκτηση πιστοποιητικού από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κίνας. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2022. Ειδικές άδειες στην Κίνα επιτρέπουν στην εταιρεία να πετάει σε ορισμένες περιοχές, παρόλο που δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί πλήρως.
Joby Aviation
ΜΟΝΤΕΛΟ JAS4-1
ΤΥΠΟΣ κατευθυνόμενης ώσης
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ $2,1 δισ.
ΕΠΙΒΑΤΕΣ 4 (συν πιλότος)
ΕΜΒΕΛΕΙΑ 240 χλμ
ΧΩΡΑ ΗΠΑ
ΕΚΚΙΝΗΣΗ 2025
Η Joby Aviation ιδρύθηκε το 2009 και σε έναν αχυρώνα στην Καλιφόρνια. Έχει δεσμούς με τη Silicon Valley, με τους συνιδρυτές του Pinterest και του LinkedIn να κάθονται στο διοικητικό συμβούλιο. Το 2021, εξαγόρασε την Uber Elevate, τον βραχίονα ιπτάμενων ταξί της εταιρείας ταξί.
Η κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία κατασκευάζει τα δικά της εξειδικευμένα ανταλλακτικά για το S4, τα οποία, όπως είπε, είναι πιο δαπανηρά, αλλά βελτιώνουν το τελικό προϊόν και ελαχιστοποιούν τις καθυστερήσεις από διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού. Κάθε αεροπλάνο, όταν λειτουργεί ως αεροπορικό ταξί, αναμένεται να αποφέρει κέρδη 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Vertical Aerospace
ΜΟΝΤΕΛΟ VX4
ΤΥΠΟΣ κατευθυνόμενης ώσης
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ $384 εκατ.
ΕΠΙΒΑΤΕΣ 4 (συν πιλότος)
ΕΜΒΕΛΕΙΑ 160 χλμ
ΧΩΡΑ ΗΒ
ΕΚΚΙΝΗΣΗ 2026
Ιδρύθηκε από τον Βρετανό επιχειρηματία Στίβεν Φιτζπάτρικ το 2016, η Vertical έχει ακολουθήσει ένα μοντέλο συνεργασίας. Έχει συνεργαστεί με τη Rolls-Royce και τη Honeywell για να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία τους και να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πιστοποίησης. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το VX4 του θα είναι «εξαιρετικά αθόρυβο» με στόχο «λιγότερα από 50 ντεσιμπέλ εν πτήσει». Χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά συστήματα που βασίζονται στις ίδιες τεχνολογίες ελέγχου πτήσης του μαχητικού F-35. Δεν σχεδιάζει να λειτουργήσει το όχημα αλλά να το πουλήσει.
Volocopter
ΜΟΝΤΕΛΟ VoloCity
ΤΥΠΟΣ Πολυκόπτερο
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 761 εκατ. $+
ΕΠΙΒΑΤΕΣ 1 (συν πιλότος)
ΕΜΒΕΛΕΙΑ 35 χλμ
ΧΩΡΑ Γερμανία
ΕΚΚΙΝΗΣΗ 2024
Η γερμανική Volocopter θέλει να είναι το πρώτο που θα πετάξει εμπορικά στην Ευρώπη με το διθέσιο VoloCity ήδη από το επόμενο καλοκαίρι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Το πολυκόπτερο VoloCity έχει ένα χαρακτηριστικό στεφάνι, ή δέσμη, με 18 ρότορες σταθερού βήματος και 18 ηλεκτροκινητήρες, που τροφοδοτούνται από εννέα πακέτα μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν σε περίπου πέντε λεπτά.
Ηχηροί χρηματοδότες
Ενώ οι περισσότερες εταιρείες είναι start-ups, πολλές έχουν συγκεντρώσει γνωστούς υποστηρικτές. Ο Stellantis (ιδιοκτήτης των Peugeot, Fiat και Chrysler), συμφώνησε να αγοράσει μετοχές της Archer αξίας έως και 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα κατασκευάζει το μοντέλο της, το Midnight. Η United έχει πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια για παραγγελία αεροσκαφών 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η Toyota επένδυσε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια στην Joby Aviation, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο επενδυτή της εταιρείας, και η Delta Air Lines συνεισέφερε άλλα 60 εκατομμύρια δολάρια. Η Volocopter έχει λάβει υποστήριξη από την Daimler και την Geely, ενώ η Vertical Aerospace έχει προσελκύσει επενδύσεις από τη Honeywell και την American Airlines. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης προπαραγγελίες από την American Airlines και τη Virgin Atlantic.
Αρκετές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Joby, Archer και Vertical, έχουν αξιοποιήσει δημόσιους επενδυτές, εισηγμένες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ μέσω εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC). Η Joby έχει συγκεντρώσει 2,1 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής, τα περισσότερα χρήματα στον τομέα, ακολουθούμενο από την γερμανική Lilium, με 1,2 δισ. δολάρια.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές της, η Lilium ελπίζει να απογειωθεί χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς αεροστροβίλους ενσωματωμένους σε τέσσερα φτερά. Η εταιρεία παρέτεινε την ημερομηνία πιστοποίησής της έως το 2025 και είπε στους επενδυτές τον Μάιο ότι προσπαθούσε να συγκεντρώσει επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια. Η Eve Holding, η οποία ελέγχεται από την Embraer, έχει συγκεντρώσει 377 εκατομμύρια δολάρια και η Wisk, 775 εκατομμύρια δολάρια. Το αεροσκάφος που αναπτύσσεται από την Beta Technologies με έδρα το Βερμόντ έχει επίσης προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 796 εκατομμύρια δολάρια.
Η αεροδιαστημική είναι τομέας διαβόητος για την απαιτούμενη ένταση κεφαλαίου, αλλά τα ποσά που συγκεντρώνονται είναι λιγότερο σημαντικό από το πόσο αποτελεσματικά ξοδεύονται προς την πιστοποίηση, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.
Τεχνικές προκλήσεις
Οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τα νέα αεροσκάφη πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικές τεχνικές προκλήσεις.
Η ισχύς που απαιτείται για την απογείωση και την κατακόρυφη προσγείωση, η οποία απαιτεί αιώρηση, είναι μεγαλύτερη από ό,τι η πτήση με φτερά. Ένα αεροσκάφος που κάνει και τα δύο πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και η δυσκολία κάθετης απογείωσης και προσγείωσης προσθέτει «ένα επίπεδο πολυπλοκότητας και κινδύνου που φαίνεται να υποτιμάται από πολλούς ενδιαφερόμενους», σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή EASA.
Οι μπαταρίες είναι λιγότερο ενεργειακά πυκνές από τα καύσιμα αεριωθουμένων, που σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αεροσκάφη δεν μπορούν να ταξιδέψουν τόσο μακριά ή να φέρουν τόσο μεγάλο βάρος. Ενώ οι εταιρείες χρησιμοποιούν σύνθετα υλικά ελαφρού βάρους για να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους, η παραμονή στον αέρα για ένα ηλεκτρικό αεροσκάφος καταναλώνει ενέργεια σε βαθμό που η μεταφορά της μπαταρίας γίνεται σε βάρος του ωφέλιμου φορτίου.
Οι μπαταρίες μπορούν επίσης να πάρουν φωτιά. Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον δύο αναφλέξεις που αφορούν μπαταρίες ιόντων λιθίου για αυτά τα ηλεκτρικά αεροσκάφη. Οι τρεις διαμορφώσεις που αγκάλιασαν οι ηγέτες του κλάδου έχουν όλες πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και δεν ξεκάθαρο ποια είναι καλύτερη.
Το ρυθμιστικό τοπίο
Κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί από ρυθμιστική. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κάθε εταιρεία θα πρέπει να λάβει «πιστοποιητικό τύπου», που θα εγκρίνει τον σχεδιασμό του αεροσκάφους και των εξαρτημάτων του. Θα χρειαστούν επίσης πιστοποίηση για να αποδείξουν ότι το σχέδιο μπορεί να παραχθεί μαζικά και, για τις εταιρείες που σχεδιάζουν να πετάξουν το όχημά τους, επίσημη άδεια να λειτουργούν ως αερομεταφορείς.
Στην Ευρώπη, η Volocopter φιλοδοξεί να λάβει το όχημά της VoloCity πιστοποίηση από την Easa από το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η Vertical Aerospace έλαβε προκαταρκτική έγκριση τον Μάρτιο από τη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας. Στις ΗΠΑ, η Archer σκοπεύει να λάβει πιστοποίηση μέχρι το τέλος του 2024 και η πιστοποίηση είναι «μια ιπποδρομία» μεταξύ αυτής και του Joby, λέει ο Leskinen.
Η Easa είναι η μόνη ρυθμιστική αρχή μέχρι στιγμής που έχει δημοσιεύσει ειδικές τεχνικές προδιαγραφές για ηλεκτρικά οχήματα κάθετης από/προσγείωσης (eVTOL). Ως μέρος των προδιαγραφών της «ειδικής συνθήκης για VTOL», η Easa είπε στους προγραμματιστές που σχεδιάζουν εμπορικές επιβατικές πτήσεις να υιοθετήσουν το πρότυπο ασφάλειας που εφαρμόζεται επί του παρόντος στα εμπορικά αεροσκάφη: την πιθανότητα μιας μόνο καταστροφικής βλάβης σε 1 δισεκατομμύριο ώρες πτήσης. Προβλέπει αεροπορικά ταξί να λειτουργούν με μεγάλη συχνότητα σε μεγάλους αριθμούς και όχι μόνο από σημερινά αεροδρόμια.
«Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία στον στόχο ασφαλείας, γιατί γνωρίζουμε ότι η πρώτη συντριβή θα είναι πολύ επιζήμια όχι μόνο για έναν χειριστή, αλλά για ολόκληρο τον κλάδο», τόνισε ο Ντέιβιντ Σόλαρ, επικεφαλής της γενικής αεροπορίας και του τμήματος VTOL της ρυθμιστικής αρχής, στους Financial Times.
Η αμερικανική FAA δεν έχει ακόμη καθορίσει ένα επίπεδο ασφάλειας στόχου, αλλά πιθανότατα θα έθεσε το όριο σε μία καταστροφική αποτυχία κάθε 100 εκατομμύρια ώρες πτήσης ή 10 εκατομμύρια ώρες πτήσης. Οι αξιωματούχοι της FAA λένε ότι η προσέγγισή της είναι εξίσου ασφαλής με της Easa, απλώς διαφορετική φιλοσοφικά. Ο «πλεονασμός» ή η ύπαρξη εφεδρικής υποστήριξης βρίσκεται στο επίκεντρο της ασφάλειας της αεροπορίας και ενώ οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θέλουν περισσότερα εφεδρικά συστήματα ενσωματωμένα στο ίδιο το αεροπλάνο, οι ομολόγοι τους στις ΗΠΑ θεωρούν τον πιλότο ως πρόσθετη προστασία έναντι καταστροφής, ιδίως εφόσον το αεροταξί είναι μηχανικά πιο απλό από ένα επιβατικό αεροσκάφος.
Οι διαφορές θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα των κατασκευαστών να πουλήσουν ή να λειτουργήσουν τα αεροσκάφη τους εκτός της περιοχής για τις οποίες πιστοποιήθηκε, τουλάχιστον στην αρχή, μειώνοντας τις προσδοκίες κέρδους. Οι αμερικανικές εταιρείες κοιτάνε προς Ιαπωνία, Καναδά και Αυστραλία, οι οποίες ακολουθούν την FAA. Μένει να δούμε αν ο αυτοματοποιημένος σχεδιασμός της Ehang θα πιστοποιηθεί εκτός Κίνας.
Η Easa συνεργάζεται με την FAA για να ελαχιστοποιήσει τις διαφορές στα πρότυπα πιστοποίησης και να διασφαλίσει «ελάχιστες αλλαγές στη διαμόρφωση του αεροσκάφους» έτσι ώστε οι αερομεταφορείς να μπορούν να πετούν και στις δύο περιοχές, λέει ο Σόλαρ.
Λειτουργία και ασφάλεια
Το πώς ακριβώς θα ενσωματωθούν τα αεροπορικά ταξί στο υπάρχον αεροπορικό οικοσύστημα κάθε πόλης είναι το ζητούμενο.
Για να προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες, τα αεροπορικά ταξί θα χρειαστούν την κατάλληλη υποδομή για να προσγειωθούν. Οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται για τα σχέδια και τα πρότυπα των καθετοδρόμιων- vertiports. Σε αντίθεση με τα ελικοδρόμια, τα vertiports θα πρέπει πιθανώς να έχουν διαφορετικό μέγεθος για να φιλοξενούν ποικιλία οχημάτων και να προσφέρουν ηλεκτρική φόρτιση.
Οι επιβάτες θα χρειαστούν κάπου για να κάνουν check-in. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να πειστούν ότι αυτά τα οχήματα όχι μόνο θα είναι αθόρυβα, αλλά και ασφαλή.
Οι ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές για να συμφωνήσουν σε «διαδρόμους πτήσεων» στους οποίους θα πρέπει να τηρούν οι φορείς εκμετάλλευσης αεροταξί όταν πετούν, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές επιπτώσεις τους στο αστικό περιβάλλον.
Λειτουργίες και κόστος
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά θα μπορούσε να αξίζει ακόμη και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2040.
Για όσους υπόσχονται γρήγορες μεταφορές χωρίς άγχος σε μικρότερες αποστάσεις, προτείνουν το προϊόν τους για τους επιβάτες ως συγκρίσιμο σε τιμή με ένα ταξί και φθηνότερο από ένα ελικόπτερο, ενώ προσπαθούν να εξισορροπήσουν το κόστος ανάπτυξης, σειριακής παραγωγής και λειτουργίας. Οι εταιρείες θα χρειαστεί να κατασκευάσουν σημαντικές ποσότητες αυτών των οχημάτων για να ανακτήσουν το κόστος κατασκευής τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Archer Άνταμ Γκόλντστιν ανέφερε στους Financial Times ότι το αεροσκάφος θα κοστίσει μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή στην αρχή, πέφτοντας στο 1 εκατομμύριο δολάρια καθώς κλιμακώνεται η επιχείρηση. Με λιγότερα ανταλλακτικά από τα ελικόπτερα, θα κοστίζει λιγότερο η συντήρηση και το λειτουργικό κόστος θα κατανεμηθεί σε περισσότερα ταξίδια.
Αν και η Archer δεν έχει πει πότε θα πραγματοποιήσει κέρδος, ο Γκόλντστιν λέει ότι κάθε αεροσκάφος θα μπορούσε να αποφέρει ετήσιο εισόδημα μεταξύ 2 και 4 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι σε αντίθεση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις ηλεκτροκίνησης στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα αεροταξί μπορούν να πετύχουν χωρίς να εκτοξεύουν εκατομμύρια οχήματα. Αλλά πιθανόν ο τομέας θα απογειωθεί αργά. Πέραν από την πιστοποίηση, υπάρχει η διαδικασία εκβιομηχάνισης και αύξησης που θα πάρει χρόνο.
Σημαντική χρονιά
Στελέχη πολλών εταιρειών αεροπορικών ταξί προετοιμάζονται για αυτό που λένε ότι θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για ηλεκτρική, κάθετη πτήση.
Η Joby, λέει ότι η εταιρεία θα παραδώσει αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι άνθρωποι οραματίζονταν τέτοια οχήματα, ιπτάμενα αυτοκίνητα, εδώ και πολύ καρό, και φαίνεται ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες αυτό θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Η εισαγωγή όποιας νέας τεχνολογίας απαιτεί βήματα στο δρόμο προς την ολοκλήρωση της. Αλλά τα βήματα ήδη έχουν δρομολογηθεί
Latest News
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...
Οι άλλες business των brands μόδας – Από την Zara στην Louis Vuitton
Κολοσσοί της αγοράς στρέφουν συνειδητά το ενδιαφέρον τους και σε άλλους τομείς - Τι επιλέγουν Zara, Louis Vuitton, Prada
Δωρεά 15 εκατ. δολαρίων από τη Walt Disney - Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες
Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και του θεάματος ενώνει τις δυνάμεις της μπροστά στην καταστροφή - Η δωρεά της Walt Disney
Ο «μυστικός παίκτης» στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας - Τι συμβαίνει με τα drones
Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο διεξαγωγής συρράξεων - Ο ρόλος των drones