Η αποκάλυψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Ronen Zvulun) έγινε στη διάρκεια μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στην The Jerusalem Post όταν ρωτήθηκε για τη θέση του Ισραήλ στο θέμα της Ουκρανίας.
Η θέση του Ισραήλ
Ερώτηση: Αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μετατοπιστεί λίγο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία την οποία βοηθά ελαφρώς περισσότερο μ’ ένα σύστημα προειδοποίησης πυραύλων. Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή; Και θα δούμε περισσότερα;
Ουκρανία: Tο υψηλό διακύβευμα της ανοικοδόμησης μιας χώρας ερειπίων
Απάντηση: Πιστεύω ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, διαφορετική από την Πολωνία ή τη Γερμανία ή τη Γαλλία ή οποιαδήποτε από τις δυτικές χώρες που βοηθούν την Ουκρανία. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε στενά στρατιωτικά σύνορα με τη Ρωσία.
Κοινή πτήση ισραηλινού F-15 Strike Eagle και αμερικανικού B-1B Lancer πάνω από το Ισραήλ (φωτογραφία US Air Force/Senior Airman Jerreht Harris via AP)
Οι πιλότοι μας πετούν ακριβώς δίπλα σε ρώσους πιλότους πάνω από τον ουρανό της Συρίας. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ελευθερία δράσης μας ενάντια στις προσπάθειες του Ιράν να τοποθετηθεί στρατιωτικά στα βόρεια σύνορά μας.
Δεύτερον, έχουμε επίσης ανησυχίες ότι τυχόν συστήματα που δίνουμε στην Ουκρανία θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια του Ιράν και να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.
Τα βρίσκουμε στα σύνορά μας
Και παρεμπιπτόντως, αυτό δεν είναι μια θεωρητική πιθανότητα. Στην πραγματικότητα συνέβη με τα δυτικά αντιαρματικά όπλα που βρίσκουμε τώρα στα σύνορά μας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί εδώ.
Προφανώς θρηνούμε για την τραγωδία που συμβαίνει στην Ουκρανία, αυτή τη φρικτή απώλεια ανθρώπινης ζωής. Θα θέλαμε να το δούμε να τελειώνει. Και νομίζω επίσης ότι βρισκόμαστε σε μια ειδική κατάσταση για την οποία μπορεί να βρεθούμε στο μέλλον σε θέση να βοηθήσουμε να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί. Μπορεί να είναι εντελώς υποθετικό, αλλά θα μπορούσε να συμβεί.
Πιστεύω λοιπόν ότι ο ισορροπημένος τρόπος που ενεργούμε είναι ο σωστός. Πρέπει να είσαι πολύ συνετός στις διεθνείς υποθέσεις. Υπάρχει συμπάθεια, υπάρχει βοήθεια πολιτικής άμυνας. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να τραβήξουμε τη γραμμή προσεκτικά και ο κόσμος να καταλάβει.
Πρέπει να πω ότι οι περισσότεροι από τους αρχηγούς κυβερνήσεων των δυτικών χωρών, όταν τους το εξήγησα, βασικά κούνησαν καταφατικά το κεφάλι. Καταλαβαίνουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από οποιονδήποτε από αυτούς.
Ανησυχία
Yψηλόβαθμος διοικητής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είχε επίσης δηλώσει πριν λίγες ημέρες στο Newsweek ότι το Ισραήλ ανησυχεί για τον κίνδυνο τα όπλα που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά κράτη στην Ουκρανία να καταλήξουν στα χέρια των εχθρών του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Ο ισραηλινός διοικητής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αλλαγή πορείας των όπλων, όπως του συστήματος αντιαρματικών πυραύλων Javelin, σχετίζεται με παραστρατιωτικές δυνάμεις που δρουν και στις δύο πλευρές των εμπολέμων στην Ουκρανία.
Αντιαρματικό σύστημα Javelin στην Ουκρανία (φωτογραφία AP)
Οπως σημείωσε, οι φιλορωσικοί σχηματισμοί έχουν κίνητρο να μεταφέρουν όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ λόγω της στενής αμυντικής σχέσης μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, ενώ τα φιλοουκρανικά στοιχεία να εξοικονομήσουν χρήματα μέσω του λαθρεμπορίου.
Η κύρια διαδρομή ήταν μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό, ο οποίος υποστήριξε ότι η κατάσταση ήταν «πολύ επικίνδυνη» λόγω δύο βασικών ανησυχιών για το Ισραήλ.
Δύο προβλήματα
«Η μία είναι ότι μπορούν να ερευνήσουν τις δυνατότητες και μετά να μάθουν πώς να τις κατασκευάζουν. Μιλάω ειδικά για το Ιράν», επισήμανε. «Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ανησυχούμε πολύ πως ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες θα πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ και της Χαμάς», πρόσθεσε.
Ανέφερε τις δυσκολίες να εξακριβωθεί το μέγεθος αυτής της εκτροπής στην πορεία των όπλων λόγω της συνήθους εστίασης των IDF στην παρακολούθηση των γεγονότων που σχετίζονται αποκλειστικά με τη Μέση Ανατολή, ενώ το εύρος της τρέχουσας ροής όπλων έχει επεκταθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
Πηγή: in.gr
Latest News
Αμπελόκηποι: Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα – Ποιος ήταν ο στόχος
Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους απέτρεψε την βομβιστική επίθεση που σχεδίαζε η ομάδα των ατόμων στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας
Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ - – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Όπως προβλέπει η ΕΜΥ, σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου τη Δευτέρα θα σημειωθούν ισχυροί άνεμοι.
Ντέρμπι για Χάρις και Τραμπ – Η τελική δημοσκόπηση των New York Times
Οι εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να κριθούν με πολύ μικρή διαφορά – Πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα – Ποιες είναι οι swing states, τα προγνωστικά
Γιατί η Γερμανία ελπίζει σε νίκη της Κάμαλα Χάρις
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει αντίκτυπο στη Γερμανία - Τόσο το Βερολίνο, όσο και η πλειοψηφία των πολιτών προτιμούν την Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο
Τι προτιμά η Τουρκία; Χάρις ή Τραμπ;
«Τραμπ ή Χάρις» αναρωτιέται η φιλοκυβερνητική Σαμπάχ στην Τουρκία τονίζοντας ότι οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις είναι τόσο σύνθετες που χρειάζονται αριστοτεχνική διαχείριση
Βαλένθια: «Δολοφόνοι» – Πλημμυροπαθείς έριξαν λάσπη στον βασιλιά Φίλιππο και την Λετίθια
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες στην Βαλένθια
Πώς μπορούν 100.000 Αμερικανοί να κρίνουν το αποτέλεσμα
Μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης σε μια υπερδύναμη 346 εκατομμυρίων κατοίκων
Ψάχνουν εκατοντάδες αγνοουμένους στην Ισπανία - Λίγες οι αχτίδες αισιοδοξίας
Στην Ισπανία, πολλές περιοχές της Βαλένθια είναι ακόμα βυθισμένες κάτω από τις λάσπες - Πού βρέθηκε ζωντανή αγνοούμενη
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία - Γιατί μιλά για «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Η Τουρκία υποστηρίζει μέσω NAVTEX ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα - Ποια ήταν η αφορμή
Η Αττική βραβεύτηκε ως η πιο φιλόξενη ελληνική Περιφέρεια
Νίκος Χαρδαλιάς: «Επανασυστήνουμε τη Μητροπολιτική Αττική, μέσα από ένα ολιστικό rebranding, στις πιο δυναμικές αγορές όλου του κόσμου»