
Όταν οι ψηφοφόροι του Τορόντο εισέλθουν στο εκλογικό τμήμα για να εκλέξουν νέο δήμαρχο τη Δευτέρα, θα πρέπει να επιλέξουν από έναν κατάλογο 102 υποψηφίων σε ένα ψηφοδέλτιο τριών στηλών και 34 σειρών.
Η λίστα περιλαμβάνει μια χούφτα πρωτοεμφανιζόμενων, αλλά και μια σειρά από μη παραδοσιακούς αν μη τι άλλο υποψηφίους, μεταξύ των οποίων ένας ανερχόμενος κωμικός, ένας έφηβος και ένας γνωστός ακτιβιστής για το κλίμα που λέει ότι υπέγραψε την υποψφιότητα για λογαριασμό της σκυλίτσας του, Μόλι.
Οι χαμηλές προδιαγραφές για την είσοδο στον εκλογικό αγώνα – συν το απροσδόκητο άνοιγμα της θέση αφού ο Τζον Τόρι τερμάτισε ξαφνικά την οκταετή θητεία του – οδήγησαν στον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο αριθμό διεκδικητών για μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βόρειας Αμερικής.
«Είναι το πρώτο άνοιγμα, καθώς οι δημοφιλείς και κατεστημένοι ταγοί είχαν “κλειδώσει” το πόστο για δύο δεκαετίες. Πολλοί υποψήφιοι είναι ενθουσιασμένοι», δηλώνει η Karen Chapple, διευθύντρια του School of Cities στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Τρεις έχουν μια πραγματική ευκαιρία. Οι υπόλοιποι 99 το γνωρίζουν αυτό, αλλά είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουν το όνομά τους για το μέλλον».
Ο 18χρονος με τις «φανταστικές» ιδέες
Το όνομα του 18χρονου Meir Straus (προφέρεται «Μέιορ -δήμαρχος») εμφανίζεται στο τέλος αυτής της λίστας. Ενώ οι κορυφαίοι υποψήφιοι επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως η πολιτική στέγασης και οι μεταφορές, ο πρόσφατα αποφοιτήσας από το λύκειο θέλει να εξαλείψει τη μυρωδιά γύρω από τα καταστήματα που πωλούν κάνναβη, τις επιτρεπόμενες ταχύτητες στους δρόμους της πόλης και την ακατάλληλη χρήση της λέξης «βούρκος», μεταξύ άλλων.
Στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως είναι «σίγουρα πραγματικός άνθρωπος και όχι τρία ρακούν με καμπαρντίνα». Αυτός υποσχέθηκε πως θα επικεντρωθεί σε «φλέγοντα» θέματα, όπως «hipsters και άβολα παγκάκια» και προσέθεσε πως το νεαρό της ηλικίας του αποτελεί εχέγγυο πως δεν θα πεθάνει στο αξίωμα.
Ο Straus που ξοδεύει το εβδομαδιαίο χαρτζηλίκι ενός εφήβου για να είναι υποψήφιος δήμαρχος αποτελεί παράδειγμα του πόσο εύκολο είναι να κατέβεις στην εκλογική διαδικασία σε σύγκριση με άλλες πόλεις του κόσμου. Οποιοσδήποτε κάτοικος 18 ετών και άνω μπορεί να συμμετάσχει στην κούρσα με ελάχιστη γραφειοκρατία και χωρίς να ταυτίζεται με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.
Μία από τις τελευταίες υποψήφιες ήταν η Molly, μία 7χρονη σκυλίτσα διάσωσης. Ο ιδιοκτήτης Toby Heaps, ο οποίος έφτασε στο δημαρχείο με πατίνια, δήλωσε ότι είναι ο αντικαταστάτης του ζώου. Όπως είπε σε δημοσιογράφους, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της είναι οι ρίψεις αλατιού στους δρόμους τον χειμώνα, γιατί πονάνε τα πόδια της. Συμπλήρωσε, δε, πως εάν εκλεγεί ο σκύλος ο διάλογος στο δημοτικό συμβούλιο «θα είναι πολιτισμένος».
«Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι όταν έχετε ένα ζώο στην αίθουσα, οι άνθρωποι είναι πιο ανθρώπινοι», επεσήμανε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο John Tory, ο τελευταίος δήμαρχος της πόλης, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριου αφότου παραδέχθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με μια πρώην υπάλληλο. Είχε επανεκλεγεί στο αξίωμα για τρίτη φορά μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα. Η αντιδήμαρχος, Jennifer McKelvie, ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακής δημάρχου έκτοτε, αλλά δεν έχει δηλώσει υποψηφιότητα για τη θέση.


Latest News

Τι θα ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Απριλίου
Οι νέες ώρες κοινής ησυχίας που τίθενται σε ισχύ εν όψει του καλοκαιριού θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου – Τα έξι σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σε υψηλό έτους η μεταποίηση στην Κίνα τον Μάρτιο
Ο επίσημος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Μάρτιο στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα

Ρωσία: Κατέρριψε 66 ουκρανικά drones τη νύχτα
Τα 41 από τα ουκρανικά drones καταστράφηκαν στους αιθέρες της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ

Ξεκινά η τριήμερη κακοκαιρία – Πού αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα σήμερα
Η ΕΜΥ εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση για την κακοκαιρία – Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή

Βαγγέλης Μαρινάκης: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες της ομογένειας που «είναι όλοι μαζί ενωμένοι»
Συγκινημένος από τις επαφές του με Έλληνες στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τελετάρχης της 86ης ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες της ομογένειας. «Δύο φορές Έλληνες, δυο φορές Ολυμπιακοί» είπε χαμογελώντας.

Παρέλαση 25η Μαρτίου Νέα Υόρκη: Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός τιμά την επέτειο
Η 86η ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
![Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ [video]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/mits0_neta-600x400.jpg)
Επαναβεβαίωση στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ [video]
Οι δυο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα

Τραμπίζει ο Στάρμερ; Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες
Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιούν ελέγχους για τους μετανάστες που απασχολούν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση – Προαναγγελία από τον Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ

Greek Retailers Bank on ‘Easter Basket’ to Boost Sales
The "Easter Basket" which will likely go into effect on Wednesday, April 9, and remain until Holy Saturday, April 19, will traditionally include lamb, goat, Easter bread, chocolate Easter eggs, and other chocolate-based products.