
Η κυβέρνηση του Τσαντ, όπου έχουν φθάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στο Σουδάν, ζήτησε χθες Σάββατο «βοήθεια» από τη διεθνή κοινότητα, την οποία επέκρινε διότι την έχει αφήσει «σχεδόν μόνη» εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης «χωρίς προηγούμενο».
«Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας (…) δεν έχει φθάσει στο ύψος αυτής για άλλες περιοχές, άφησε το Τσαντ να υποδεχθεί τους πρόσφυγες σχεδόν μόνο του, εξαντλώντας τους ίδιους πόρους του», είπε δηκτικά ο πρωθυπουργός του Τσαντ Σαλέ Κεμπζαμπό, απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους διεθνών οργανώσεων.
Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 17 νεκροί από βομβαρδισμό στο Χαρτούμ
Ήδη στις αρχές Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως πάνω από 100.000 πολίτες του Σουδάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά από το Νταρφούρ, πέρασαν τα σύνορα στο ανατολικό Τσαντ μέσα σε ενάμισι μήνα εχθροπραξιών.
Και προστέθηκαν στους 680.000 και πλέον που ήταν ήδη παρόντες στη χώρα αυτή που εν μέρει καλύπτεται από έρημο στην κεντρική Αφρική, το 60% εκ των οποίων (ή περίπου 409.000) είναι Σουδανοί. Η Ύπατη Αρμοστεία στηλίτευσε ακόμη πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες για να τους προσφερθεί βοήθεια δεν είχαν καλυφθεί από τη διεθνή κοινότητα παρά κατά το 16%.
«Το Τσαντ ζητεί υποστήριξη και μαζική τεχνική και οικονομική βοήθεια χωρών και οργανισμών» και να διεξαχθεί «διεθνής σύνοδος (…) για τη συγκέντρωση κεφαλαίων» ώστε να αντιμετωπιστεί η «άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση», τόνισε ο κ. Κεμπζαμπό. Τσαντ και Σουδάν μοιράζονται πορώδη σύνορα συνολικού μήκους 1.500 χιλιομέτρων, μέρος των οποίων βρίσκεται στην έρημο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.