Η Σαουδική Αραβία υπογράφει αυτό το καλοκαίρι με ορισμένους από τους πιο ακριβοπληρωμένους αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, και πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται γιατί συμβαίνει αυτό και για το αν αυτή η επίδειξη πλούτου αποτελεί απειλή για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Μπορεί ο Λιονέλ Μέσι να αποφάσισε να απορρίψει τις προτάσεις των Σαουδαράβων και να μετέβη στο Μαϊάμι ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με συναδέλφους του.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετακόμισε ήδη στη χώρα της Μέσης Ανατολής με ελεύθερη μεταγραφή και ο νικητής της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά αρνήθηκε άλλη μια σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον ακολούθησε.
Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ: τέσσερις παίκτες της Chelsea πρόκειται να εγκαταλείψουν την ομάδα της Premier League για το Saudi Pro League, με τους Σέρτζιο Ράμος, Μπερνάρντο Σίλβα και Χέουνγκ- Μιν Σον να έχουν δεχθεί παρόμοιες προσφορές.
Ποιoς θα σταματήσει το sportswashing;
Γιατί όμως, ξαφνικά η Σαουδικής Αραβία ξοδεύει τεράστια ποσά σε ξένους παίκτες;
Το Ριάντ επιδιώκει να επεκτείνει την οικονομία της μέσω άλλων βιομηχανιών, προκειμένου να εξασφαλίσει το οικονομικό της μέλλον.
Η χώρα βασίζεται στα πετροδολάρια μέχρι στιγμής, αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα και πρέπει να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους. Αυτό το κάνουν μέσω του PIF – του κρατικού επενδυτικού ταμείου περιουσίας της χώρας.
Στροφή στον αθλητισμό
Όπως γράφει CNBC, ο αθλητισμός είναι ένας συγκεκριμένος τομέας που επιδιώκουν να αναπτύξουν στη χώρα και αυτός περιλαμβάνει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τους. Θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιομηχανία αναψυχής και ψυχαγωγίας και να εκμεταλλευτούν το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας — του οποίου το 70% είναι κάτω των 40 ετών — για το ποδόσφαιρο.
Το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Σαουδική Αραβία – ήταν η ομάδα με την καλύτερη υποστήριξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πέρυσι, και η ομάδα τους κέρδισε την πιθανή πρωταθλήτρια Αργεντινή στους ομίλους – και το βλέπουν επίσης ως έναν τρόπο αύξησης του τουρισμού στη χώρα.
Οι κυβερνώντες της Σαουδικής Αραβίας είδαν όλο αυτό το ενδιαφέρον και σκέφτηκαν: «Αντί να βγάζουν χρήματα άλλοι άνθρωποι από το ενδιαφέρον του πληθυσμού μας για τον αθλητισμό, ας τα φτιάξουμε μόνοι μας και ας κρατήσουμε τα χρήματα εντός των συνόρων μας». Θέλει να βάλει τη Σαουδική Αραβία στον χάρτη και να ανεβάσει το προφίλ της.
Τι άλλο ελπίζει να πετύχει η Σαουδική Αραβία;
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα «sportswashing για να προσπαθήσει να κρύψει το εξαιρετικά φτωχό ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι «Η Σαουδική Αραβία ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια φιλοξενώντας σημαντικές ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις για να ξεφύγει από το φτωχό ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υποβάλει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2030 μαζί με την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Νέοι στόχοι
Στο πλαίσιο αυτό οι σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας δεν πρόκειται να σταματήσουν. Σύμφωνα με το Bloomberg επόμενοι στόχοι αναμένεται να είναι ο Έρλινγκ Χάαλαντ ή ο Χάρι Κέιν.
Ο Μοχάμεντ Χαμντί, ειδικός στο ποδόσφαιρο στη Μέση Ανατολή και πρώην διευθυντής της Al Jazira FC στο Άμπου Ντάμπι, δήλωσε στο Sky Sports News ότι πιστεύει ότι η χώρα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να προσελκύσει κορυφαία ταλέντα.
«Έχουν την υποδομή», είπε. «Έχουν τη χώρα. Μπορούν να φιλοξενήσουν [ένα Παγκόσμιο Κύπελλο]. Είδαμε ήδη ότι στο Κατάρ ήταν ένα εκπληκτικό γεγονός. […] Δεν είναι μόνο οι παίκτες που επιθυμούν να κλείσουν εκεί την καριέρα τους. Μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν νεαροί παίκτες έτοιμοι να κάνουν το βήμα στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας».
Αλλαγές
Μπορεί όμως η Σαουδική Αραβία να αλλάξει γενικά τη μεταγραφική αγορά;
Αυτό το καλοκαίρι σχεδόν κάθε ηχηρή μεταγραφή έχει αναφορά σε σαουδαραβικούς συλλόγους. Η χώρα έχει τα χρήματα για να υπογράψει με όποιον παίκτη θέλει — αρκεί ο παίκτης να θέλει να μετακομίσει εκεί.
Και όπως αναφέρει το CNBC πολλοί παίκτες στο απόγειο της καριέρας τους θα πουν όχι, αλλά κι αυτό αλλάζει λίγο με τον Neves της Wolves. Είναι κάποιος για τον οποίο ενδιαφέρονται οι Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι μόλις 26 ετών και στο απόγειο της καριέρας του αποφάσισε να φύγει. Προφανώς ο βασικός λόγος είναι τα χρήματα.
Έτσι, άλλαξε τη μεταγραφική αγορά καθώς οι σύλλογοι έχουν σοβαρό ανταγωνισμό από τη Σαουδική Αραβία — μια πολύ προσοδοφόρα αγορά έχει ανοίξει.
Latest News
Πώς η κρίση της VW επηρεάζει και την... «Μπουντεσλίγκα»
Η Volkswagen δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, αλλά και ιδιοκτήτρια της ποδοσφαιρικής ομάδας Βόλφσμπουργκ
Daily Mail: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο άνθρωπος που χρειαζόταν η Νότιγχαμ Φόρεστ
H βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» υποκλίθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη για όσα έχει καταφέρει με τον αγγλικό σύλλογο
UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe
Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.
Γιατί απέλυσε τον Έρικ Τεν Χαγκ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό αποζημίωσης του Έρικ Τεν Χαγκ μετά την απόλυση
Πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 – Τα έξοδα και τα έσοδα
Στα 2,8 δισεκ. ευρώ εκτιμάται η κρατική δαπάνη στη Γαλλία για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού – Πόσα χρήματα έβγαλαν σύμφωνα με τη Le Monde
Τι λένε στις ΗΠΑ για το μέλλον του Αντετοκούνμπο
Οι φήμες που θέλουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να φεύγει από τους Μπακς σε περίπτωση που η χρονιά δεν έχει ευτυχής κατάληξη ολοένα και δυναμώνουν.
Τα χρυσά γκολ του Βινίσιους
Ο Βινίσιους πέτυχε καθοριστικά γκολ για τη Ρεάλ στην πορεία για την κατάκτηση του 15ου UEFA Champions League.
Εργοτάξιο ξανά το ΟΑΚΑ – Διαγωνισμός 65 εκατ. για τις στέγες Καλατράβα
Το ΟΑΚΑ κλείνει από το καλοκαίρι του 2025 για εργασίες αποκατάστασης της στατικής επάρκειας στις στέγες του Ολυμπιακού Σταδίου και του ποδηλατοδρομίου
Η «τρελή» πρόταση των 250.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Γιαμάλ και η απάντηση
Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι είχε πρόταση 250.000.000 ευρώ για τον Λαμίν Γιαμάλ, με το «Goal» να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν η PSG.
Βραβείο στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Conference League από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Ο Ολυμπιακός τιμήθηκε στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών