Οι μεγάλες και μεσαίες ιδιωτικές εταιρείες στη Νορβηγία θα πρέπει να έχουν διοικητικά συμβούλια που να περιλαμβάνουν γυναίκες τουλάχιστον κατά 40%, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, με το νομοσχέδιο που καταθέτει να δίνει μια περαιτέρω ώθηση να σπάσει το «γυάλινο ταβάνι» που κρατάει τις γυναίκες μακριά από την ισότητα.
Η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε το 2005 ποσόστωση 40% όσον αφορά τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, αναγκάζοντας τις εταιρείες να έχουν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια.
Χρειάζονται 131 χρόνια για να κλείσει το φυλετικό χάσμα – Πολύ χαμηλά η Ελλάδα
Επέκταση του νόμου
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρότεινε την επέκταση του νόμου περί ποσοστώσεων και στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ τη Δευτέρα, ανέφερε ότι η πρόταση θα επηρεάσει και τις μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις – εκείνες με τουλάχιστον30 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα πάνω από 50 εκατομμύρια κορώνες (4,7 εκατομμύρια δολάρια) όταν εφαρμοστεί πλήρως το 2028.
«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το κάνει αυτό», είπε ο υπουργός Βιομηχανίας Γιαν Κρίστιαν Βέστρε σε συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι ενώ η ώθηση βασίζεται στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια δίκαιη πολιτική για την ισότητα, ο κύριος μοχλός ήταν οικονομικός. «Πρόκειται, πρώτα και κύρια, για τη δημιουργία περισσότερης αξίας, καινοτομίας, δημιουργικότητας και χρήσης όλων των πόρων στην κοινωνία μας», είπε ο Βέστρε.
Το ποσοστό των γυναικών στα δ.σ. σε ιδιωτικές εταιρείες είναι επί του παρόντος 20%, είπε η κυβέρνηση, συγκριτιθκά με ένα ποσοστό 15% πριν από δύο δεκαετίες. «Πηγαίνουμε πολύ αργά και είμαι ανυπόμονος», είπε ο Βέστρε, προσθέτοντας ότι η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης έχει την υποστήριξη του κύριου νορβηγικού εργοδοτικού λόμπι, NHO, και της κύριας συνομοσπονδίας συνδικάτων.
Το νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, αφορά περίπου 20.000 επιχειρήσεις.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών