Την επιφύλαξή τους για το ράλι των μετοχών των ΗΠΑ, εκφράζουν αρκετοί αναλυτές της Wall Street, προειδοποιώντας ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν κάνει τις μετοχές πιο ευάλωτες σε πτώσεις.

Ο S&P 500 υποχώρησε τη περασμένη εβδομάδα, αν και έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 13% από την αρχή του έτους, τροφοδοτούμενος από ενδείξεις συγκράτησης του πληθωρισμού, ενθουσιασμού για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και αυξανόμενη όρεξη για ρίσκο.

Αυτά τα κέρδη, ωστόσο, οδήγησαν τις μετοχές σε πιο ακριβά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Datastream, ο S&P 500 διαπραγματεύεται τώρα με 19 φορές τα αναμενόμενα κέρδη 12 μηνών, πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο που είναι 15,6 φορές.

Παρόμοια επίπεδα αποτίμησης έχουν προηγηθεί περιόδους δύσκολης απόδοσης. Ιστορικά, ο S&P 500 σημείωσε διάμεση πτώση 14% τους επόμενους 12 μήνες, όταν οι αποτιμήσεις βρίσκονται στα τρέχοντα επίπεδα ή υψηλότερα, σε σύγκριση με μια πτώση 5% σε μια τυπική περίοδο 12 μηνών, δήλωσε η Goldman Sachs.

Επενδυτές τονίζουν μάλιστα, ότι οι καταλύτες που θα μπορούσαν να θολώσουν τις προοπτικές περιλαμβάνουν την απροσδόκητη αδυναμία της οικονομικής ανάπτυξης, τη δυνατότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να είναι πιο επιθετική από ό,τι οι αγορές τιμολόγησαν, αλλά και μια πιθανή ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Η επόμενη εβδομάδα

Οι επενδυτές την επόμενη εβδομάδα στρέφουν το βλέμμα σε περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό την Παρασκευή, καθώς το δεύτερο τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του.

Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών σύμφωνα με εκτιμήσεις θα παραμείνει υψηλός και το μήνα Μάιο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο γενικός αλλά και ο δομικός δείκτης εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Οι αξιωματούχοι της Fed γενικά προτιμούν να εξετάζουν τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 4,7% σε ετήσια βάση μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της κεντρικής τράπεζας για τις τιμές των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάιο ήταν στο 5,3%.  Σε μηνιαία βάση, ο βασικός δείκτης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% για πέμπτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Fed – ΕΚΤ: Το 90% της άφθονης ρευστότητας ενδέχεται να χρειασθεί να αποσυρθεί

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει ένα καλό νέο, το οποίο θα αφορά την υποχώρηση του κλασικού δείκτη για τον πληθωρισμό. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3,8% σε ετήσια βάση το μήνα Μάιο και θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί κάτω από το 4% τα τελευταία δύο χρόνια.

Η έκθεση για το προσωπικό εισόδημα και τις προσωπικές δαπάνες προβλέπεται επίσης να δείξει ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αμβλύνθηκαν μετά από ένα σταθερό ξεκίνημα στο δεύτερο τρίμηνο.

«Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο αναμένεται να είναι ηπιότερος από τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μόνο μία  φορά φέτος.» τονίζουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg, Άννα Γουόνγκ, Στιούαρτ Πολ και Τζόναθαν Τσερτς. «Εκτιμούμε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, δομικός και γενικός, θα ψυχρανθεί σε σχέση με τον Απρίλιο.  Ταυτόχρονα, το προσωπικό εισόδημα πιθανότατα αυξήθηκε λόγω της ισχυρής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας, αλλά οι προσωπικές δαπάνες μετριάστηκαν και οι προσωπικές αποταμιεύσεις αυξήθηκαν, καθώς οι καταναλωτές αναπροσαρμόζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street