Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για κοινές αγορές φυσικού αερίου, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό της, καλώντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες να καταγράψουν τις ανάγκες αγοράς φυσικού αερίου. Η Ε.Ε. αξιοποιεί το συλλογικό οικονομικό βάρος της μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας – AggregateEU που δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς , αυτός ο δεύτερος γύρος βασίζεται σε έναν επιτυχημένο πρώτο διαγωνισμό , στον οποίο περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου αντιστοιχίστηκαν με προσφορές αξιόπιστων προμηθευτών.

ΕΕ: Πρώτος διαγωνισμός για κοινή αγορά αερίου 

«Η Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ για την κοινή αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί καλά και δείχνει την Ευρώπη στα καλύτερά της. Η ένωση δυνάμεων είναι το κλειδί για την εξασφάλιση σταθερών και οικονομικά προσιτών προμηθειών φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών μας» σχολίασε ο αντιπρόεδρος και πρόσθεσε: «Καθώς εισερχόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της περιόδου αναπλήρωσης αποθηκευτικών χώρων, ενθαρρύνω τόσο τους αγοραστές όσο και τους προμηθευτές να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη νέα αγορά και να σταθεροποιήσουν περαιτέρω την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα».

Οι προθεσμίες

Σε αυτόν τον δεύτερο γύρο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προθεσμία από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου να ανταποκριθούν στην έκκληση για συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, η συλλογική ζήτηση θα δημοπρατηθεί στην παγκόσμια αγορά από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, έτσι ώστε οι διεθνείς προμηθευτές να μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους για να προμηθεύσουν τους ευρωπαίους πελάτες τους. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους για παράδοση φυσικού αερίου μεταξύ Αυγούστου 2023 και Μαρτίου 2025, μια εκτεταμένη περίοδος σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Η συσσώρευση ζήτησης και η κοινή αγορά φυσικού αερίου είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απόφαση της  ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια