
Εκ πρώτης όψεως το κέντρο της Μόσχας έμοιαζε σχεδόν εξωπραγματικά φυσιολογικό το Σάββατο. Ενώ ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν απειλούσε να προελάσει στη ρωσική πρωτεύουσα, οι άνθρωποι εκεί έκαναν βόλτα στον Κήπο Αλεξάντερ, ακριβώς δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου, με τον καφέ και τα κατοικίδιά τους. Ο ήλιος έλαμπε, ο αέρας ήταν λίγο υγρός και μουσική ακουγόταν από τα μεγάφωνα ενός κοντινού εμπορικού κέντρου. Την ώρα εκείνη οι μαχητές του Πριγκόζιν είχαν ήδη καλύψει τη μισή απόσταση από το Ροστόφ.
«Ζωντανός νεκρός» ο Πριγκόζιν μετά την ανταρσία, λέει το Eurasia – Φόβοι για πιθανή δολοφονία του
Σε κατάσταση ανάγκης παραμένει η Μόσχα
Επισήμως η Μόσχα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – ακόμη και αφ’ ότου ο Πριγκόζιν κήρυξε αιφνιδιαστικά το τέλος της προέλασής του το βράδυ. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση τρομοκρατίας που κήρυξαν οι αρχές για τη μεγαλούπολη και τη γύρω περιοχή, εξακολουθεί να ισχύει προς το παρόν. Τα κρατικά ιδρύματα τελούν υπό ειδική προστασία. Ένα σημείο ελέγχου έχει στηθεί σε ένα τμήμα του περιφερειακού δρόμου της Μόσχας – ένα βίντεο δείχνει στρατιώτες, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και σακιά άμμου.
Ακόμη και κοντά στο Κρεμλίνο, η διαφορετική ατμόσφαιρα είναι αισθητή αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά. Τα άρματα μάχης που βρίσκονταν στους δρόμους το προηγούμενο βράδυ έφυγαν, όμως βαριά οπλισμένοι και κουκουλοφόροι στρατιώτες περιπολούν μπροστά από την Κρατική Δούμα. Παντού υπάρχουν οδοφράγματα, ενώ η Κόκκινη Πλατεία είναι κλειστή για τους επισκέπτες. «Τι κρίμα, τώρα που φτάσαμε μέχρι εδώ», αναστενάζει μια γυναίκα μπροστά από την κλειστή είσοδο της πλατείας, όπου βρίσκονται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου και το Μαυσωλείο του Λένιν.
Ένα ζευγάρι που ήρθε με τον μικρό του γιο είναι επίσης απογοητευμένο. Η οικογένεια ήρθε κατά τύχη από το Ροστόφ, μας λέει ο πατέρας – από την πόλη όπου οι άνδρες του Πριγκόζιν ξεκίνησαν την εξέγερση και από την οποία πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να διαφύγουν τις επόμενες ώρες. Η μικρή οικογένεια έφυγε για διακοπές την Παρασκευή πάνω στην ώρα, λέει ο άνδρας και γελάει βεβιασμένα: «Τι τύχη». Φοβάται που θα επιστρέψει σε λίγες εβδομάδες; Όχι ιδιαίτερα, απαντά. «Ελπίζω ότι μέχρι τότε όλα θα έχουν ηρεμήσει και πάλι».
Πολλοί είναι ανήσυχοι
Πάντως, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι. Σε ένα παγωτατζίδικο ακριβώς δίπλα στον αστυνομικό κλοιό τρεις πωλήτριες με σκούρες κόκκινες ποδιές ψιθυρίζουν ανήσυχες μεταξύ τους- κάποια στιγμή ακούγεται το «Shoigu» – το επώνυμο του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, κατά του οποίου εξεγέρθηκε η ομάδα του Πριγκόζιν.
Μπροστά στους πελάτες οι γυναίκες σιωπούν αμέσως. Όταν τις ρωτούν πώς αξιολογούν την κατάσταση, αποκρίνονται σιγανά και με ένα βλέμμα δυσπιστίας. «Είναι τρομερό», λέει η μία. Δεν ξέρει τι να πιστέψει, άλλωστε διαβάζει κανείς τόσα πολλά πράγματα στα κοινωνικά δίκτυα. Και πράγματι: η κατάσταση είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη από πολλές απόψεις. Καθώς διαλέγει τα ρέστα για ένα μικρό μπουκάλι νερό, η πωλήτρια προσθέτει: «Δεν ξέρω τι να κάνω: να μείνω ή να φύγω;».
Ειδικά οι νέοι Μοσχοβίτες, οι οποίοι παρακολουθούν περισσότερο τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αναστατώθηκαν το Σαββατοκύριακο. «Φοβάμαι ότι ο πόλεμος θα φτάσει τελικά και σε εμάς», γράφει μια 26χρονη σε ιδιωτικό chat, αναφερόμενη στην εισβολή στην Ουκρανία που εξελίσσεται πλέον εδώ και 16 μήνες.
Μια άλλη νεαρή γυναίκα λέει ότι φοβάται πως τώρα μπορεί να κηρυχθεί κατάσταση πολέμου επισήμως και στη Ρωσία. Δεν υποστηρίζει τους μαχητές της Wagner, ούτε τον τακτικό ρωσικό στρατό, αν και σε περίπτωση εμφυλίου πολέμου ελπίζει σαφώς σε ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως προσθέτει.
Ένας 21χρονος φοιτητής με τη σειρά του γράφει: «Κάποιοι μιλούν για την αρχή ενός εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία. Αλλά νομίζω ότι ο πραγματικός εμφύλιος δεν διεξάγεται στους δρόμους, αλλά στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Είτε αποκηρύσσουμε συνειδητά ότι είμαστε αυτοκρατορία – είτε όχι. Και αν δεν το κάνουμε, τότε δεν θα μας βοηθήσει ούτε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα».
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Οπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι - Σε ισχύ έκτακτα μέτρα
Με σχεδόν 100% πληρότητα αναχωρούν τα πλοία καθώς συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Γεμάτα και τα ΚΤΕΛ – Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 16 τραυματίες σε επίθεση της Ρωσίας
Χτυπήθηκαν σπίτια και δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, δημοσιοποιώντας προκαταρκτικό απολογισμό που έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 16 τραυματίες

Τοπικές λασποβροχές και θερμοκρασίες έως 27 βαθμούς τη Μ. Πέμπτη
Πώς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι το Πάσχα – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Μαλδίβες: «Μπλόκο» σε είσοδο Ισραηλινών στη χώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
«Οι Μαλδίβες δηλώνουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του προέδρου της νησιωτικής χώρας, Μοχάμεντ Μουίζου.

Τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» σε πολιτικά στελέχη και οι… συμπτώσεις με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ
Όταν τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» σε πολιτικούς που άσκησαν κριτική, εμμέσως αποκαλύπτουν σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό. Ο δικηγόρος που τα υπογράφει είχε δικηγορικό γραφείο μαζί με τον Παύλο Μαρινάκη, και διαθέτει πλούσιο πορτφόλιο σε συμβάσεις παροχής δικηγορικών υπηρεσιών προς φορείς του Δημοσίου.

ΕΟΦ: Προσοχή σε φάρμακα για σεξουαλική απόδοση και απώλεια κιλών
Οι ανακοινώσεις του ΕΟΦ για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Το Μ. Σάββατο με το ΒΗΜΑ: Αρκάς-Το σημειωματάριο της Άνοιξης, Harper’s Bazaar, ΟΠΑ News και όπως πάντα, ΒΗΜΑGAZINO
Κυκλοφορεί εκτάκτως το Μ. Σάββατο 19 Απριλίου

Ο Μπάιντεν στην πρώτη ομιλία μετά την αποχώρηση προειδοποιεί για την «καταστροφή» του Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε τον Τραμπ και έκανε έκκληση για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη