![Βλαντιμίρ Πούτιν: «Θέλησαν να πνίξουν τη Ρωσία στο αίμα – Δεν τα κατάφεραν»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/2023-06-22T104545Z_660156860_RC29O1AQI6DQ_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-RUSSIA-PUTIN-scaled.jpg)
Διάγγελμα στον λαό της Ρωσίας απηύθυνε απόψε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που είχε προαναγγείλει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πούτιν μίλησε για την ανταρσία της Wagner, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θέλησαν να πνίξουν τη Ρωσία στο αίμα, αλλά δεν τα κατάφεραν».
Παράλληλα, επεσήμανε πως «όσοι θέλησαν να πνίξουν τη Ρωσία στο αίμα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».
«Η ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως», σημείωσε ο Πούτιν και τόνισε πως το «θάρρος των νεκρών πιλότων» έσωσε τη Ρωσία. Ο Πούτιν αναφερόταν στις καταρρίψεις αεροσκαφών από μισθοφόρους της Wagner.
Σημείωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία» των εργαζόμενων της Wagner «είναι πατριώτες» και συνέχισε: «Με το να γυρίσουν πίσω απέφυγαν περαιτέρω αιματοχυσία».
Ο ίδιος έδωσε τρεις επιλογές στους μισθοφόρους της Wagner:
- Να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας
- Να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
- Να μεταβούν στη Λευκορωσία
To διάγγελμα Πούτιν
Ο Ντμίτρι Πέσκοφ είχε πει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων» στο διάγγελμά του.
Οι ανακοινώσεις του Πούτιν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς γίνονται στον απόηχο της ανταρσίας της μισθοφορικής εταιρείας Wagner. Μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αναφερθεί δημόσια στην απόφαση του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν να αποσύρει τους μισθοφόρους του.
#Putin and #Lukashenko will make statements tonight.
— NEXTA (@nexta_tv) June 26, 2023
H εμφάνιση του Πριγκόζιν μετά την ανταρσία
Σχεδόν 48 ώρες μετά την λήξη της ανταρσίας της Wagner κόντρα στο Κρεμλίνο ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων, Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκαθάρισε ότι δεν είχε στόχο να ανατρέψει την ρωσική ηγεσία.
«Ο στόχος της πορείας ήταν για αποτρέψουμε την καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι οι οποίοι με τις αντιεπαγγελματικές ενέργειες τους έχουν διαπράξει έναν τεράστιο αριθμό λαθών», είπε στο μήνυμα του ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Επανέλαβε ότι πήρε την απόφαση να σταματήσει την πορεία στην Μόσχα για να μην χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών και εξήγησε ότι η Wagner μετανιώνει που υποχρεώθηκε να χτυπήσει την ρωσική πολεμική αεροπορία.
Συνέχισε λέγοντας ότι η πορεία αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση. «Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».
Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και της Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί. «Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Wagner με νόμιμο τρόπο», είπε.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις