Ισχυρό Μαξίμου σε ό,τι αφορά την εποπτεία και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τη χάραξη της κεντρικής πολιτικής και την αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών μαζί με ένα διευρυμένο «ροτέισον» στα υπουργεία (σε πρόσωπα και σε αρμοδιότητες) ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δεύτερη θητεία του. Ο ίδιος επιστρέφει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου από όπου θα βάλει και τα τελευταία κομμάτια του κυβερνητικού παζλ για τα επίσημα αποκαλυπτήρια σήμερα το απόγευμα. 

Προηγείται η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11 το πρωί, προκειμένου να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δύο ώρες μετά, στις 13:00, θα ορκιστεί πρωθυπουργός.

Στόχος είναι αύριο, Τρίτη, να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, την Τετάρτη να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και την Πέμπτη ο Μητσοτάκης να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συμμετοχή στο (βαρύ) ευρωπαϊκό συμβούλιο καθώς και σε προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – ως αρχηγός του «πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος» στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη χθεσινή αποστροφή του. 

Ανάλυση Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα «πλασάρονται» στα καλύτερα της Νότιας Ευρώπης

 Νέα «τριανδρία» στο Μαξίμου    

Η δομή του Μαξίμου, ο κλειστός πυρήνας των εξ απορρήτων του πρωθυπουργού δηλαδή, έχει ήδη κλειδώσει. Η άλλοτε… τριανδρία Γιάννη Μπρατάκου – Άκη Σκέρτσου – Γιώργου Γεραπετρίτη αλλάζει μερικώς με αποχώρηση του τελευταίου από την Ηρώδου Αττικού.

Ο τέως υπουργός Επικρατείας έστησε πρακτικά τα πρώτα κυβερνητικά βήματα (Προεδρικά Διατάγματα, νομοσχέδια κ.λπ) και αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η νέα «τριανδρία» είναι ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Μπρατάκος, ο υπουργός Επικρατείας Σκέρτσος  (ξανά επί του ευρύτερου συντονισμού- προγραμματισμού) και ως νέα άφιξη ο πολύπειρος δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου ως υπουργός Επικρατείας (για όλα).  

Στη «βιτρίνα» της κυβέρνησης είναι βέβαιη η τοποθέτηση του γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, του στελέχους που έτρεξε οργανωτικά όλη τη – διπλή – προεκλογική περίοδο, έχοντας διαρκή δίαυλο (αλλά και καλή χημεία) με τους εξ απορρήτων του Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες του in αναφέρουν ότι σε προηγούμενο χρόνο ο Μητσοτάκης αναζήτησε γυναίκα στο συγκεκριμένο πόστο (ενδεικτική η σεναριολογία που υπήρξε για τη Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είχε εξαιρετική προσωπική επίδοση στην πρώτη υποψηφιότητά της στην Ανατολική Αττική). Ωστόσο κρίθηκε ότι ο Μαρινάκης έχει ως γραμματέας της παράταξης αυτό το ειδικό βάρος για τη θέση.   

Ο τρίτος Επικρατείας και μια παρολίγον καραμπόλα  

Ως υπουργός Επικρατείας με ειδικό χαρτοφυλάκιο, την εποπτεία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο συγκεκριμένα, είναι επίσης βέβαιο ότι αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης. Ο ίδιος δεν αναμένεται πάντως να έχει ως έδρα του το Μαξίμου, όπως ο Μπρατάκος και ο Σκέρτσος.

Πρόκειται κοινώς για μια περίπτωση ανάλογη με εκείνη του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος ήταν υπουργός Επικρατείας αλλά έτρεχε το χαρτοφυλάκιο του Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  

Οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις αυξάνονται άλλωστε με την ανάδειξη οκτακομματικής Βουλής. Το κόμμα «Σπαρτιάτες» βγήκε πέμπτο κατά σειρά, με τον πρόεδρό του Βασίλη Στίγκα να ευχαριστεί δημόσια και ονομαστικά τον έγκλειστο, καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, ενώ το κατώφλι του 3% κατάφεραν να περάσουν η Ελληνική Λύση με διατήρηση δυνάμεων από τον Μάιο καθώς και η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας με άνοδο στα ποσοστά τους.  

Πληροφορίες λένε ότι σχετικά με τις… εισόδους – εξόδους από το Μαξίμου και τη Βουλή υπήρχε μια πιθανή καραμπόλα που δεν προκρίνεται τελικά. Ο Κώστας Τασούλας φέρεται ως ένα από τα πρόσωπα που ζυγίστηκε για «μετακόμιση» στην Ηρώδου Αττικού ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιθανό να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Βουλής ο Κώστας Τσιάρας, ωστόσο ο Τασούλας αναμένεται τελικά να επιστρέψει στο πόστο του.   

Τρία σημεία – κλειδιά 

Η μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση, η αξιοποίηση προσώπων από την κοινοβουλευτική ομάδα καθώς η αναβάθμιση γενικών γραμματέων αναμένεται να είναι τρία σημεία – κλειδιά στη σύνθεση του νέου σχήματος. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους υπουργούς, καθώς εκεί θα υπάρξει πρωτίστως το «ροτέισον», αλλά περισσότερο στις θέσεις υφυπουργών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες θα είναι περισσότερες τόσο σε θέση υπουργού όσο και ως αναπληρώτριες υπουργοί και υφυπουργοί.  

Στο σχήμα παραμένουν εκτός απροόπτου οι δύο γυναίκες υπουργοί της προηγούμενης περιόδου: η Νίκη Κεραμέως (επικρατέστερη για το Εσωτερικών που θα αναλάβει μεταξύ άλλων και την αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ) και η Λίνα Μενδώνη (ίσως η μόνη που δεν θα συμμετέχει στο «ροτέισον», κρατώντας τον Πολιτισμό).

Το ίδιο ισχύει και για δύο γυναίκες υφυπουργούς: τη Σοφία Ζαχαράκη (επικρατέστερη για τα ηνία του νέου αυτοτελούς «κοινωνικού» υπουργείου) και τη Δόμνα Μιχαηλίδου σε θέση υφυπουργού αλλά όχι στο σπασμένο πια Εργασίας (συγκεκριμένα στο Παιδείας, όσο κι αν πολλοί την προόριζαν για το Τουρισμού).  

Εντός ως νέα άφιξη προδιαγράφεται ότι θα βρεθεί η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη (στο Υγείας ως αναπληρώτρια με αναβαθμισμένο τον γ.γ Μάριο Θεμιστοκλέους). Επίσης αναμένεται η επιστροφή της Όλγας Κεφαλογιάννη (στο Τουρισμού) με ισχυρό το σενάριο για την Ελενα Ράπτη ως υφυπουργός Τουρισμού.

Προς αξιοποίηση οδεύει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου πιθανώς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως υφυπουργός ενώ πιο κοντά (στο υπουργείο Εξωτερικών με Γεραπετρίτη) έρχεται και η πρέσβειρα στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Συζητήσεις υπάρχουν μεταξύ άλλων για αναβάθμιση στο Ενέργειας της γ.γ Αλεξάνδρας Σδούκου ενώ μένει να φανεί σε μερικές ώρες εάν ο Μητσοτάκης θα αναδείξει άλλες γυναίκες από το Επικρατείας και μη, οι οποίες βρίσκονται στη short list του. 

Οι μετακινήσεις   

Εκτός απροόπτου μετακινούνται μεταξύ άλλων οι εξής βασικοί «παίκτες» της προηγούμενης τετραετίας: Κωστής Χατζηδάκης (Οικονομικών), Νίκος Παπαθανάσης (αναπληρωτής στο Οικονομικών), Νίκος Δένδιας (Άμυνας), Θεόδωρος Σκυλακάκης (σε ένα πιο «φορτωμένο» Ενέργειας), Αδωνις Γεωργιάδης (Εργασίας), Χρήστος Σταϊκούρας (Υποδομών), Κώστας Σκρέκας (Ανάπτυξης), Βασίλης Κικίλιας (Πολιτικής Προστασίας), Νότης Μηταράκης (Προστασίας του Πολίτη), Θοδωρής Λιβάνιος (αναπληρωτής στο Εσωτερικών) κ.ά.  

Στις αναμενόμενες επιστροφές ή νέες εισόδους οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υγείας), Δημήτρης Καιρίδης (Μετανάστευσης) ο οποίος φέρεται ότι ενεπλάκη σε καραμπόλα καθώς για αρχικά για το πόστο εξετάστηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης, Γιάννης Οικονόμου (αναπληρωτής υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό) κ.ά. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν ζωηρή η προοπτική της «μεταγραφής» του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη καθώς και η αξιοποίηση του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.   

 «Χωρίς έπαρση» 

Το μόνο βέβαιο είναι το στίγμα επόμενης μέρας, ή αλλιώς οι κατευθυντήριες γραμμές, που θα σπεύσει να δώσει προς τη νέα ομάδα του ο Μητσοτάκης – στην εισαγωγική δημόσια τοποθέτησή του από το Μαξίμου – κατά την μεθαυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού. «Σηκώνουμε μανίκια, σκληρή δουλειά» αναμένεται να πει, καθώς ήδη από τη γαλάζια έδρα ξόρκισε την «έπαρση» και την «αλαζονική συμπεριφορά».  

Όπως είπε ο ίδιος, ποντάροντας στην προβολή μιας εικόνας μετριοπάθειας προς τους πολίτες, «θα ζητήσω από όλα μας τα στελέχη να είμαστε προσγειωμένοι (…) Η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή». 

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ