Μετά την εκλογική φάση, έρχεται το δεύτερο ημίχρονο του 2023 και τα στοιχήματα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών βάζουν την Ελλάδα σε ένα απαιτητικό μονοπάτι. Η επόμενη κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά από προκλήσεις έως το τέλος του έτους, υπό το βλέμμα της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων από το 2024. Από αυτά θα κριθεί αν θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες.
Το υπόλοιπο μισό του 2023 πρέπει να καταγραφούν καλές επιδόσεις σε δημοσιονομικά, επενδύσεις, κατανάλωση, τουρισμό και εισπράξεις εσόδων.
Κατευθείαν στα «βαθιά»: Οι 5+1 προκλήσεις για το νέο οικονομικό επιτελείο
Οι 4 προκλήσεις
1. Μείωση της ακρίβειας – Στεγαστικό
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι μία από τις βασικές προκλήσεις. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κινούνται με διψήφιο ποσοστό ροκανίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο βασικός πληθωρισμός, διαμορφώθηκε στο 2,8% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Oμως σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023 εμφάνισε αύξηση 0,4%. Μεγάλο ζήτημα αποτελεί επίσης και η ακρίβεια στη στέγαση. Κατά τη διάρκεια τις τελευταίες 5ετίας οι τιμές των ενοικίων έχουν ξεπεράσει το 30%. Από το τρίτο τρίμηνο 2017 μέχρι το πρώτο τρίμηνο 2023 οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν συνολικά κατά 49,3%.
2. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Διότι επανατοποθετεί τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό κεφαλαίων μακροπρόθεσμης απόδοσης αλλά και επειδή διαμορφώνει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία. Η χώρα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους. Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν άλλα πέντε κρίσιμα «ραντεβού»: 4 Αυγούστου με τη Scope, 8 Σεπτεμβρίου με την DBRS, 15 Σεπτεμβρίου με τη Moody’s. Στις 20 Οκτωβρίου με τον οίκο Standard & Poor’s και, τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.
3. Μέτρα στήριξης, πρωτογενές πλεόνασμα, χρέος
Τα δημοσιονομικά ζητήματα πρόκειται να αναδειχθούν σε θέματα αιχμής. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περιθώριο λήψης μέτρων, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης για επιστροφή σε σημαντικά πλεόνασμα. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, ούτε ως προς το μέτωπο των επενδύσεων, των εσόδων και στο μέτωπο των τιμών ενέργειας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 1,8% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% εφέτος, με το τελευταίο να φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026. Το χρέος αποτελεί στόχο να μειωθεί περαιτέρω, το οποίο μειώθηκε από 197%, σε 171,3%. Ωστόσο, ο συνολικός όγκος που το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει αυξήθηκε κατά 36,3 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 392,3 δισ. ευρώ.
4. Μισθοί και ΑΕΠ
Σημαντικό θέμα αποτελεί και η άνοδος του ΑΕΠ, η οποίο αναμένεται να είναι πάνω από 2% για φέτος. Τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι σίγουρο ότι θα πάνε καλύτερα από τις προβλέψεις. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει τρέξει τα έργα του Ταμείου και τις επενδύσεις, καθώς προβλέπεται μεγάλη αύξηση κατά το 2023 της τάξεως +13,2% για φέτος. Πέρα από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, βασικό ζήτημα αποτελεί και η άνοδος των εισοδημάτων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.
Latest News
Αύξηση 2,4% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Πέρυσι κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 243.796 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 238.117 το έτος 2023
«Σπίτι μου ΙΙ»: 35 ερωταπαντήσεις για το πρόγραμμα – Αναλυτικός οδηγός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις ειδικές περιπτώσεις του «Σπίτι μου ΙΙ»
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη