Σε θετικά εδάφη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, καταφέρνοντας στο τέλος να απορροφήσουν τις πιέσεις που προκλήθηκαν καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde επιβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,9%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 7.461 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 15.846 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,43% στις 7.215 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της fintech Wise σημείωσαν άνοδο 18%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ετήσια αύξηση 37% στους όγκους συναλλαγών και αύξηση 73% στα μικτά κέρδη σε 638,2 εκατ. στερλίνες (811,8 εκατ. δολάρια). Τα έσοδα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση από 557,1 σε 964,2 εκατ. στερλίνες, με την εταιρεία να επικαλείται υψηλότερα υπόλοιπα πελατών και υψηλότερα επιτόκια.

Οι ανησυχίες

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες από τη Ρωσία φαίνεται να αποκλιμακώνται, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές βρήκαν κάποιες στηρίξεις από τους κλάδους των βασικών πόρων, μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού της Κίνας Li Qiang ότι το Πεκίνο θα προωθήσει πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ προσγείωσε τις αγορές λέγοντας ότι «ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τον οργανισμό της να κηρύξει τη νίκη του απέναντι στις αυξήσεις των τιμών. «Αυτή η επιμονή προκαλείται από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός διασχίζει την οικονομία σταδιακά, καθώς διαφορετικοί οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε η Lagarde.

Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Martins Kazaks δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά την επόμενη συνεδρίασή της, ακόμη και με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών νωρίτερα αυτό το μήνα και δήλωσε ότι η 9η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο είναι σχεδόν βέβαιη, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κοπίασε» για το θετικό πρόσημο

Μετά κόπων ήρθε σήμερα το θετικό πρόσημο στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να δίνουν πραγματικές μάχες να απορροφήσουν την προσφορά που υπήρξε.Ωστόσο, οι πιέσεις που υπήρξαν σε επιλεγμένους τίτλους δεν άφησαν πολλά περιθώρια με τον γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,12% στις 1.235,27 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 97 εκατ. ευρώ.

Αν και το ΧΑ προσπάθησε να επιστρέψει στην γνώριμη ανοδική του κίνηση, τα εμπόδια από επιλεγμένους τίτλους, που είτε βρίσκονται σε αποκοπή μερισμάτων είτε έχουν ακόμη περιθώρια διόρθωσης, δεν έλειψαν. Ο «αγαπημένος» τίτλος των εγχώριων επενδυτών, ο Μυτιληναίος, βρέθηκε σήμερα υπό την πίεση της αποκοπής μερίσματος, ύψους 1,178 ευρώ ανά μετοχή, με το -2,89% που κατέγραψε να είναι και το βασικό βαρίδι της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές