
Μετά κόπων ήρθε σήμερα το θετικό πρόσημο στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να δίνουν πραγματικές μάχες να απορροφήσουν την προσφορά που υπήρξε.Ωστόσο, οι πιέσεις που υπήρξαν σε επιλεγμένους τίτλους δεν άφησαν πολλά περιθώρια με τον γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,12% στις 1.235,27 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 97 εκατ. ευρώ.
Αν και το ΧΑ προσπάθησε να επιστρέψει στην γνώριμη ανοδική του κίνηση, τα εμπόδια από επιλεγμένους τίτλους, που είτε βρίσκονται σε αποκοπή μερισμάτων είτε έχουν ακόμη περιθώρια διόρθωσης, δεν έλειψαν. Ο «αγαπημένος» τίτλος των εγχώριων επενδυτών, ο Μυτιληναίος, βρέθηκε σήμερα υπό την πίεση της αποκοπής μερίσματος, ύψους 1,178 ευρώ ανά μετοχή, με το -2,89% που κατέγραψε να είναι και το βασικό βαρίδι της αγοράς.
Νευρική προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street
Ωστόσο, στην ίδια τροχιά βρέθηκαν και άλλοι τίτλοι, με τους πωλητές να συνεχίζουν τις εντολές τους, αν και με μικρότερη ένταση. Μια εικόνα λίγο έως πολύ αναμενόμενη, με τις αποκοπές αυτής της εβδομάδας να εντείνουν τις αναταράξεις σε μια αγορά που ήδη έδειχνε σημάδια κόπωσης στην άνοδο του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Παρόλα αυτά οι αγοραστές παραμένουν στα τερματικά και είναι έτοιμοι για κάθε κίνηση, όπως έδειξε και η μεταβλητότητα στα πρόσημα πολλών τίτλων. Και αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει η προοπτική της αγοράς από το καθόλα αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, ούτε έχει αναιρεθεί κάποιος από τους καταλύτες της ανόδου του τελευταίου διαστήματος.
Έτσι, μπορεί η αυτοδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να έφερε πωλήσεις στο βραχυπρόθεσμο, που έχουν σαφέστατα χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών, όμως η αυτοδυναμία θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς το καλύτερο. Μην ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε το κύμα επενδύσεων που αναμένεται από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, μόλις ξεκλειδώσει η πόρτα της επενδυτικής βαθμίδας.
Σε επίπεδο τίτλων, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Ελλάκτωρ ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε Σαράντη, Εθνική, Λάμδα και ΟΤΕ. Θετικό κλείσιμο κατάφεραν οι Alpha Bank, Motor Oil, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Autohellas, ενώ αρνητικό οι Cenergy, Eurobank, Jumbo, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια. Ο Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 3,08%, με τις Aegean, Quest, Coca Cola και ΕΛΧΑ να κλείνουν με σημαντικές επίσης απώλειες.


Latest News

Αλλάζει πίστα το ΧΑ; Εν αναμονή της επιστροφής στις αναπτυγμένες αγορές
Μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται η απόφαση του FTSE Russell - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Κληρώνει σε λίγες ώρες για το το ΧΑ - Επιστροφή (;) στις ανεπτυγμένες αγορές
Την Τρίτη θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση ενημέρωση του FTSE Russell για την αξιολόγηση του ΧΑ

Βαρύς ο «πέλεκυς» στο ΧΑ από τους δασμούς Τραμπ - Νέα βουτιά 7,4%
Το Χρηματιστήριο Αθηνών σβήνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραψε από την αρχή της χρονιάς

Παλεύει να κρατήσει τις 1.500 μονάδες το ΧΑ, στη σκιά του παγκόσμιου sell off
Στα χαμηλά ημέρας, δηλαδή στις 1.455 μονάδες, το ΧΑ σχεδόν έχασε τα κέρδη που καταγράφει από την αρχή του έτους

Βαρύτατες απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τράπεζες έως -10%
Η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως έχει «ξυπνήσει» μνήμες από την εποχή της πανδημίας

Θα ρίξει το σωσίβιο της αναβάθμισης του ΧΑ ο FTSE Russell;
Με το βλέμμα στην ετυμηγορία του FTSE Russel το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τι λένε οι αναλυτές και οι εισροές κεφαλαίων

Στον δρόμο προς τις ώριμες αγορές το ΧΑ - Σε αναμονή της απόφαση της FTSE
Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody΄s, μπορεί να οδηγήσει και τον οίκο FTSE να ανοίξει τον δρόμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές

Μετά το sell off τι; - Η επόμενη μέρα στο ΧΑ και οι υπερβολές της bull market
Πάνω από 100 μονάδες η «ζημιά» των πρώτων ημερών των δασμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζεται ο καταποντισμός στις παγκόσμιες αγορές - Σε bear market ο Nasdaq, έχασε πάνω από 2.000 μονάδες ο Dow
Οι επενδυτές στράφηκαν ξανά σε ομόλογα εν μέσω «καταιγίδας» πωλήσεων - Πτώση 5,8% στον S&P - Η εικόνα στις παγκόσμιες αγορές

Βουτιά 8% έφερε στο ΧΑ ο Απρίλιος και ο... Τραμπ
Η ελληνική αγορά ακολούθησε το σοκ της επιβολής των «αμοιβαίων» δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές