Τη άρση των έκτακτων μέτρων, που επιβλήθησαν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης το περασμένο έτος και κυρίως του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, ζητούν οι μεγαλύτεροι φορείς εκπροσώπησης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας της.
Όπως αναφέρεται σε επιστολή που συνυπογράφουν οι φορείς EFET, Eurelectric, SolarPower Europe και Wind Europe, τα διαρθρωτικά μέτρα που προβλέπονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, θα βοηθήσουν στην προστασία των καταναλωτών έναντι πιθανής μελλοντικής βραχυπρόθεσμης αστάθειας των τιμών.
«Αλλά η καλύτερη προστασία από μια επαναλαμβανόμενη ενεργειακή κρίση παραμένει για την Ευρώπη να αναπτύξει σε κλίμακα τις τεχνολογίες που θα εξασφαλίσουν τις καθαρές μηδενικές φιλοδοξίες της» τονίζουν.
Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε αποφασίζει η Ε.Ε. για το πλαφόν και τις επιδοτήσεις
Προσθέτουν μάλιστα, ότι οι εθνικές παρεμβάσεις στην αγορά χονδρικής με τη μορφή ανώτατων ορίων στα έσοδα εσόδων έχουν αποδειχθεί τοξικές για τις νέες επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες.
Για παράδειγμα, οδήγησαν σε 21% λιγότερες Διμερείς Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) το 2022 έναντι του 2021, ενώ μόνο 17 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην νέα αιολική ενέργεια, το χαμηλότερο ποσό από το 2009. Επίσης, μείωσαν τη δυνατότητα των συμμετεχόντων στην αγορά να σταθεροποιήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές (αντιστάθμιση κινδύνου) σε ορισμένες αγορές και περιόρισαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε PPA και άλλα εργαλεία της αγοράς.
Το πλαφόν στα έσοδα
Σύμφωνα με την παρέμβαση των εν λόγω φορέων, το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών συνιστά «μια σαφή αποτυχία πολιτικής με σοβαρό αντίκτυπο στη βεβαιότητα των επενδυτών και υψηλούς κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση«.
Επικαλούνται μάλιστα τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μετά από αίτημά τους, προτείνει την άρση του πλαφόν.
Παρεμβάσεις
Ειδικότερα και ενόψει, των συνεχιζόμενων συζητήσεων για τη στοχευμένη μεταρρύθμιση της ηλεκτρικής αγοράς οι τέσσερις οργανώσεις καλούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.:
- Να άρουν τις έκτακτες παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα έως τα τέλη Ιουνίου.
- Να θεσπίσουν σαφή και αυστηρά κριτήρια για την αποφυγή μίας περιφερειακής κρίσης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και να εγκαταλείψουν την επιβολή πλαφόν στη χονδρική αγορά.
«Εάν δεν γίνει αυτό θα σήμαινε περαιτέρω και μόνιμη βλάβη στην ακεραιότητα της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας, η Ευρώπη θα χάσει την ανταγωνιστικότητά της στον παγκόσμιο αγώνα για επενδύσεις καθαρής ενέργειας, θέτοντας τους επενδυτές ενέργειας σε μια συνεχή κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας και τελικά διακυβεύοντας την υλοποίηση ενός Πράσινου Συμφωνία «made in Europe», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η μάχη στις Βρυξέλλες
Υπενθυμίζεται ότι στους κόλπους της ΕΕ, επικρατεί έντονος προβληματισμός ως προς την τύχη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από περίπου δέκα μέρες δημοσιοποίησε την πρόταση της, με την οποία ζητά να μην παραταθούν το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, τα ρυθμιστικά μέτρα στη λιανική αγορά (π.χ. επιδοτήσεις) και τα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι «24»
Σύμφωνα με πληροφορίες, πλειάδα χωρών έχει αποφασίσει την παράταση των μέτρων που εφαρμόζει η κάθε μία για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας αλλά και για το ενδεχόμενο πρόληψης μίας πιθανής νέας όξυνσης των μέτρων. Για παράδειγμα η Ρουμανία διατηρεί τα έκτακτα μέτρα μέχρι το 2024, η Ελλάδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.
Το Συμβούλιο υπουργών δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση.
Οι εταιρείες ενέργειας
Πηγές επίσης θέλουν τις εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, να επιδιώκουν την άμεση άρση των έκτακτων μέτρων.
Οι τιμές ενέργειας έχουν επανέλθει σε μία κανονικότητα, οπότε θέλουν τη λειτουργία ξανά των αγορών. Οι εταιρείες επίσης δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε χειρισμούς για την αντιστάθμιση κινδύνων και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα σε επενδυτικές επιλογές.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ