
Περίπου 755 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, που έχουν ξεμείνει στις κρατικές αποθήκες της Γερμανίας, σχεδιάζει να κάψει η γερμανική κυβέρνηση, με το κόστος της όλης διαδικασίας να υπολογίζεται σε σχεδόν επτά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα Welt πρόκειται για μάσκες, των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει και έχουν έτσι αχρηστευθεί. Μάλιστα ήδη σε κάποιες περιπτώσεις η «αποτέφρωση» μασκών έχει προχωρήσει.
Το γερμανικό υπoυργείο Υγείας επικαλείται τη συμμόρφωση με όσα προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία, όπως και ο γερμανικός νόμος περί διαχείρισης αποβλήτων. Μάλιστα είχε διενεργηθεί και δημόσιος διαγωνισμός ανάθεσης για τη διαδικασία της καύσης μασκών, η οποία αναμένεται να είναι πολύμηνη.
Πρωτοποριακή μέθοδος ανακύκλωσης των σκουπιδιών της πανδημίας
«Θα έπρεπε να είχαν διοχοτευθεί σε δομές υγείας»
Έντονη κριτική ασκείται πάντως και στον Χριστιανοδημοκράτη πρώην υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ξέσπασε η πανδημία. Η τότε κυβέρνηση Μέρκελ προέβη σε «υπερπρομήθειες» μασκών το 2020, κατά το πρώτο βαρύ κύμα κορωνοϊού, πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται όμως τώρα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιτείνουν στη νυν συγκυβέρνηση ότι, εφόσον ήταν γνωστή η ημερομηνία λήξης των μασκών, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θα έπρεπε να είχε βρει μια εναλλακτική λύση εγκαίρως. Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να είχε φροντίσει να διοχοτεύσει τις μάσκες σε ιατρεία, νοσοκομεία, δομές πρόνοιας ή εγκαταστάσεις για άτομα με αναπηρίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρακτική της καύσης μασκών που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προτίθενται να ακολουθήσουν ή έχουν ήδη εν μέρει ακολουθήσει και δέκα γερμανικά κρατίδια, μεταξύ αυτών η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Βάδη Βυρτεμβέργη, η Έσση, η Κάτω Σαξονία.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και άλλα μέρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία από τον κορωνοϊό έχουν αρθεί εδώ και μήνες στη Γερμανία. Πρόσφατα ανεστάλη και η λειτουργία της προειδοποιητικής εφαρμογής Corona-Warn-App που έστελνε επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, προειδοποιώντας για ενδεχόμενο αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων