Κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία του τραπεζικού συστήματος καλείται να πάρει άμεσα το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την επιτάχυνση της πορείας του προς την πλήρη κανονικότητα, μετά από μία υπερδεκαετή κρίση.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ρεκόρ από την Ελλάδα στην εκταμίευση πόρων
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον κλάδο είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν.
Οι βασικότερες προκλήσεις αφορούν στην αναδιάρθρωση του συστήματος, μέσω της επανιδιωτικοποίησης των συστημικών ομίλων και της εν εξελίξει αναδιάταξης στο χώρο των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το εκλογικό αποτέλεσμα που ανοίγει το δρόμο για την ταχεία επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, θα διευκολύνει την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουν γρήγορες κινήσεις στα ακόλουθα μέτωπα το επόμενο διάστημα:
1. Αποεπένδυση ΤΧΣ
Η διαδικασία κόλλησε τους προηγούμενους μήνες, παρά το ενδιαφέρον ξένων funds για μετοχές των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Μετά την καθαρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της περασμένης Κυριακής κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν.
Η αρχή αναμένεται να γίνει με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Eurobank, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί η έγκριση του επόπτη. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου.
Από την άλλη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από την αγορά οι κινήσεις της διοίκησης του ΤΧΣ για τα μεγαλύτερα πακέτα μετοχών που κατέχει σε Alpha Bank (9%), Εθνική Τράπεζα (40%) και Τράπεζα Πειραιώς (27%), αλλά και οι προτάσεις που θα δεχθεί από μεγάλα επενδυτικά σχήματα.
Η ελαχιστοποίηση του πολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη, εντός του έτους, ανακατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας και την προοπτική επίτευξης υψηλής κερδοφορίας από τις τράπεζες τη διετία 2023 – 2024, εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί στις προσφορές που θα υποβληθούν στο Ταμείο.
2. Ηρακλής 3
Μετά τη λήξη των δύο επιτυχημένων κύκλων του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, μέσω των οποίων οι τράπεζες τιτλοποίησαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα στην ενεργοποίηση ενός τρίτου γύρου στήριξης.
Στόχος είναι η πραγματοποίηση συναλλαγών από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η εκκαθάριση των δανειακών χαρτοφυλακίων στις μικρότερες τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία του πέμπτου πόλου στο εγχώριο σύστημα δια της συνένωσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, των οποίων οι δείκτες καθυστερήσεων ξεπερνούν σήμερα το 60%.
Η ενεργοποίηση του «Ηρακλής 3» θα επιταχύνει την εξυγίανση των ισολογισμών τους, θέτοντας τις βάσεις για την ολοκλήρωση της επιχειρούμενης συγχώνευσης, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο.
3. Διαχείριση ιδιωτικού χρέους
Πέραν όμως της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, αναμένονται κινήσεις και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που βρίσκεται εκτός των ισολογισμών τους και σήμερα ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλειδώσουν νέες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών, με στόχο την παραγωγή περισσότερων βιώσιμων ρυθμίσεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το νέο φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών, που θα αποτελέσει το μοναδικό εργαλείο προστασίας του δικαιώματος της στέγης για δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη του ιδιώτη επενδυτή που θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα έχει καθυστερήσει σημαντικά και κανείς στην αγορά δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η λύση σύστασης ενός δημόσιου φορέα, όπως στην Κύπρο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.
Latest News
Τζαννετάκης (Motor Oil): Μηνύματα για μέρισμα αλλά και για το πλαφόν στα καύσιμα
Τι είπε ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στους αναλυτές για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Έφθασαν τις 12.000 τα VTLs
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Αντιδρά η εστίαση στην αύξηση των δημοτικών τελών - Επιστολή ΠΟΕΣΕ στον Δούκα
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι πρόταση για αύξηση 10% των δημοτικών τελών γίνεται αιφνιδιαστικά χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση
Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε
Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο
Άνοιγμα εννέα σημείων Goody’s - Everest σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη - Οι στόχοι για το 2025
Μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος Goody’s - Everest αναμένεται να εγκαινιάσει συνολικά 9 νέα σημεία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ