Ριζικά άλλαξε το τοπίο στην κτηματαγορά με την «χρυσή βίζα» καθώς οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για ακίνητα σε εναλλακτικές περιοχές.
Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι αγοραπωλησίες κατοικιών κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό διότι επεκτάθηκε έως 31 Ιουλίου 2023 η περίοδος χάριτος για την εξασφάλιση «Χρυσής Βίζας» σε χαμηλές τιμές στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και στα νότια προάστια, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ακίνητα: Τι κατοικίες επιλέγουν οι Έλληνες
Η χρυσή βίζα
Μετά την 1η Αυγούστου, εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, το ελάχιστο όριο επένδυσης στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης, θα διπλασιαστεί στα 500.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι «ακριβαίνουν» όλες οι περιοχές των νοτίων προαστίων, ήτοι οι δήμοι Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας.
Το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας (δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας), όπως επίσης στο σύνολο των βορείων προαστίων, δηλαδή στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές όπου το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα του ενός ακίνητα προκειμένου να προσεγγίσουν το ελάχιστο όριο επένδυσης.
Πώς θα επηρεάσει την αγορά
Στη χρυσή βίζα και κατά πόσο επηρεάζει την αγορά κατοικίας αναφέρθηκε ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός Λεωνίδας Τσαγκάρης.
Το θέμα της στέγασης δεν αφορά μόνο την χρυσή βίζα, είναι ένα υποθέμα αυτής της υπόθεσης. Η χρυσή βίζα είναι ένα φορολογικό κίνητρο που δόθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη τετραετία στο να αποκτά κάποιος τη δυνατότητα να έχει άδεια παραμονής στη χώρα για πέντε χρόνια ανανεούμενο εφόσον κάνει κάποια επένδυση στην Ελλάδα, είπε στην ΕΡΤ ο κ. Τσαγκάρης.
Τα όρια ανέβηκαν κυρίως στο νομό Αττικής, νομό Θεσσαλονίκης και κάποιες ιδιαίτερα διαφημιζόμενους προορισμούς Μύκονο, Σαντορίνη από 250.000 που ήταν το όριο των 500.000 ευρώ.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, συνέχισε, να υπάρξει μία σοβαρή ροή μη Ελλήνων σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό φέρεται να έχει επηρεάσει τις τιμές στην αγορά ακινήτων και σε ότι αφορά τη δυνατότητα να βρει κάποιος να νοικιάσει αλλά και τη δυνατότητα να βρει κάποιος να αγοράσει. Έχουν ανέβει τα τιμολόγια από λίγο έως πολύ.
Εμείς εδώ προσεγγίζουμε από οικονομικής πλευράς το θέμα αυτό. Άλλωστε η εξαγγελία της νέας κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης συγκεκριμένο θέμα είναι ο συνδυασμός φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής».
Ήδη, συνεχίζει, αναμένεται να ανακοινωθεί ο διπλασιασμός των δικαιούχων κατοικίας, από τους 10.000 δικαιούχους με βάση τα κριτήρια, σε 20.000 δικαιούχους.
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα για τις πολύτεκνες οικογένειες για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια διέξοδος στην κατεύθυνση αυτή. Μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα δέκα μνημονιακά χρόνια έκλεισαν την οικοδομή, υπήρξε σοβαρή ύφεση στον κλάδο αυτό, μειώθηκε επομένως η προσφορά νέων κατοικιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημερινή πίεση τιμών που βλέπουμε.
«Ας ελπίσουμε συντόμως να αποκατασταθεί η ομαλότητα και στην αγορά αυτή με αύξηση της προσφοράς κατοικίας. Για να χτιστεί ένα σπίτι όπως ξέρουμε θέλει κατ’ ελάχιστο χρόνο κατασκευής δύο χρόνια, συν το κόστος, συν τη δυσκολία που έχουν πάρα πολλοί κατασκευαστές να βρουν εξειδικευμένα στελέχη.
Γιατί πάρα πολλοί όλα τα προηγούμενα μνημονικά χρόνια, την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2020 είτε έφυγαν στο εξωτερικό είτε κινήθηκαν σε άλλες δουλειές, άλλαξαν ειδικότητα κλπ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρή πίεση στην αγορά κατοικίας».
Latest News
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς
Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό
Νέο ράλι στα ενοίκια και το 2025 - Τι εκτιμάει η αγορά [πίνακες]
Η έλλειψη προσφοράς και οι αυξήσεις τιμών καθιστούν τα ακίνητα με υψηλά ενοίκια δυσεύρετα
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου
Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Στα 342 εκατ. ευρώ οι φόροι από αγοραπωλησίες για ακίνητα το 9μηνο – Πάνω από 33.100 ακίνητα αξίας 3 δις ευρώ άλλαξαν χέρια φέτος
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σκέψεις για «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν κοινόχρηστα, πέφτουν στο τραπέζι
Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για ακίνητα όπου υλοποιούνται projects εκατομμυρίων ευρώ
«Βόμβα» για το εμπόριο τα ενοίκια – Οι ιδιοκτήτες ζητούν διπλάσιες τιμές [γραφήματα]
Για εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια μιλούν οι έμποροι – Φόβοι ότι οι πολυεθνικές θα μονοπωλήσουν τους δημοφιλείς δρόμους
Τα βήματα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων - Τι πρέπει να κάνετε
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα - Το τίμημα εξαγοράς προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία
Αρχές Ιανουαρίου το «Σπίτι μου 2» - Οι αλλαγές και οι νέοι δικαιούχοι
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» - Ποιους αφορά