Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα, καταφέρνοντας εν τέλει να εκδηλώσουν πιο πειστική αντίδραση μετά το πρόσφατο σερί απωλειών, αν και τα στοιχεία από τις επιμέρους οικονομίες δεν ικανοποίησαν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τις μετοχές της τεχνολογίας να κερδίζουν 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 7.500 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,64% στις 15.949 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,98% στις 7.286 μονάδες.

Wall Street: Στη μέγγενη των τεχνολογικών πιέσεων και πάλι

Σε επίπεδο τίτλων, η Siemens Energy ενισχύθηκε κατά 7%, προσπαθώντας να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες που υπέστη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αφού η γερμανική εταιρεία αποκάλυψε τις μακροχρόνιες βλάβες στη μονάδα ανεμογεννητριών της, τη Siemens Gamesa. Το διοικητικό συμβούλιο της Siemens Gamesa ξεκίνησε μια “εκτεταμένη τεχνική αναθεώρηση” με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, η οποία, σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία, θα επιφέρει “σημαντικά υψηλότερο κόστος” από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως, το οποίο τώρα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (1,09 δισ. δολάρια).

Με το βλέμμα στη νομισματική πολιτική

Στο επίκεντρο ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος προειδοποίησε τις αγορές να μην υπολογίζουν μειώσεις των επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022. Οι αγορές έχουν τιμολογήσει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και σκέφτονται μια περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν υποθέσει ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αντιστρέψει τη νομισματική σύσφιξη, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν την οικονομία της ευρωζώνης σε αντίστροφη πορεία.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο στη Σίντρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός στη ζώνη του ευρώ και ότι είναι πολύ νωρίς για να “κηρύξουμε τη νίκη” στις επίμονα υψηλές τιμές.

Επίσης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Mārtiņš Kazāks δήλωσε στο CNBC ότι οι αγορές κάνουν λάθος πιστεύοντας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν γρήγορα και δήλωσε ότι πιστεύει ότι “το επόμενο έτος είναι πολύ νωρίς” για να σκεφτούμε μειώσεις. Είπε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να έρθει μέχρι ο πληθωρισμός να είναι “σημαντικά και επίμονα” κάτω από τον στόχο του 2%.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωθεί στις -25,4 μονάδες τον Ιούλιο, μειωμένη κατά 1,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα τα στοιχεία από το ινστιτούτο ερευνών αγοράς GfK.

Σύμφωνα με την έκθεση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε μια πορεία “αυξανόμενης αβεβαιότητας”. Παράλληλα, η τάση για αγορές αυξάνεται ελαφρώς και οι οικονομικές και εισοδηματικές προσδοκίες παρουσιάζουν πτώση. Επιπλέον, η έκθεση προσθέτει ότι η πτώση του καταναλωτικού κλίματος οφείλεται στην περαιτέρω αύξηση της ροπής προς αποταμίευση κατά πέντε μονάδες.

“Μετά από οκτώ συνεχόμενες αυξήσεις, το καταναλωτικό κλίμα υπέστη την πρώτη του υποχώρηση. Τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, που σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 6%, ροκανίζουν αισθητά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εμποδίζουν την ιδιωτική κατανάλωση”, δήλωσε ο Rolf Bürkl, ειδικός σε θέματα καταναλωτών της GfK.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 6,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί μείωση σε σχέση με τον Μάιο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 7,6%.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός προήλθε κυρίως ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών των μη ρυθμιζόμενων ενεργειακών προϊόντων από 20,3% τον Μάιο σε 8,4% τον Ιούνιο. Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, αυξήθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση και οι τιμές των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά 3,8%.

Σε μηνιαία βάση, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και σημείωσε άλμα 6,7% σε ετήσια βάση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Προσεκτικά» προς τις 1.250 μονάδες

Με μέτρο… επανήλθαν οι εντολές των αγοραστών σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και έκλεισε ανοδικά, οι συναλλαγές δεν έπεισαν ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία επανήλθε στην θετική της τροχιά. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,97% στις 1.247,20 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 104 εκατ. ευρώ.

Αν και οι αγοραστές έδειξαν να είναι σε ετοιμότητα στα τερματικά της Λ. Αθηνών στις πρώτες συναλλαγές της σημερινής συνεδρίασης, γρήγορα η ροή των εντολών τους επιβραδύνθηκε, με την αγορά να στηρίζεται στην άνοδο επιλεγμένων τίτλων, προκειμένου να απορροφήσει και τις πιέσεις σε τίτλους που πιέστηκαν λόγω αποκοπής μερίσματος, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές