Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, κατοχυρώνοντας μέρος των κερδών της χθεσινής ισχυρής ανόδου, ενώ αναμένουν και την κατάθεση του επικεφαλής της Federal Reserve στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,28% στις 33.832 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,31% στις 4.364 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,30% στις 13.515 μονάδες.

Συνεχίζουν την ανάκαμψη οι ευρωαγορές

Στο επίκεντρο των πιέσεων σήμερα βρίσκονται οι μετοχές των τσιπ, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων περιορισμών στις εξαγωγές προς την Κίνα. Οι μετοχές της Nvidia χάνουν 4%, ενώ η AMD υποχωρεί περισσότερο από 3%. Το iShares Semiconductor ETF (SOXX) διολισθαίνει κατά 1,5%.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται να κλείσουν το καλύτερο πρώτο εξάμηνο για τον Nasdaq των τελευταίων 40 ετών, καθώς διακατέχονται από ένα κύμα αισιοδοξίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που έχει ενισχύσει σημαντικά μια χούφτα τεχνολογικών μετοχών mega caps. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite είναι υψηλότερα φέτος κατά 14% και 29%.

«Διατηρούμε σε αλληλουχία αυτή τη σειρά υψηλότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών. Δεν θα την αποκαλούσα αγορά momentum, ίσως αρχίζουμε να μετατοπιζόμαστε λίγο προς αυτό, αλλά σίγουρα είναι μια αγορά τάσεων», σχολίασε ο Jeff deGraaf, πρόεδρος της Renaissance Macro Research, στο CNBC. Ο ίδιος σημείωσε την ηγετική θέση των κυκλικών τομέων, όπως η τεχνολογία και η βιομηχανία, λέγοντας ότι αποτελούν θετικούς δείκτες.

Πάντως η εστίαση σήμερα θα είναι στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, ο οποίος θα μιλήσει ενώπιον ενός πάνελ πολιτικής στο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Ο Powell θα είναι μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kazuo Ueda.

Οι αγορές θα αναμένουν περισσότερες ενδείξεις από τον Powell σχετικά με το μέλλον της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι αναμένει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων στην πορεία για τη μάχη με τον πληθωρισμό, αν και πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να το κάνει με «πιο ήπιο ρυθμό».

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών ανήλθε στα 91,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, μειωμένο κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια από το αναθεωρημένο ποσό των 97,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές αγαθών της χώρας προσγειώθηκαν στα 162,8 δισ. δολάρια μειωμένες κατά 1 δισ. δολάρια σε σχέση με τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου μήνα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,9 δισ. δολάρια και ανήλθαν σε 254 δισ. δολάρια.

Επίσης, τα αποθέματα χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο στα 912,9 δισ. δολάρια, αλλά αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τα αποθέματα λιανικής διαμορφώθηκαν στα 778,7 δισ. δολάρια τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε μηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street