
Ως μια από τις πιο δύσκολες και απρόβλεπτες χρονιές χαρακτηρίζουν οι μελισσοκόμοι τη φετινή μελισσοκομική χρονιά, η οποία ξεκίνησε όχι και με τους καλύτερους οιωνούς. Ο χειμώνας ήταν ζεστός, με το βιολογικό κύκλο της μέλισσας να αποσταθεροποιείται.
Οι ελπίδες των μελισσοκόμων ήταν βασισμένες στην άνοιξη. Η περίοδος αυτή αποτελεί τη πιο κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό τομέα και για τη μέλισσα. Είναι περίοδος σποράς και επικονίασης των φυτών και των δέντρων. Για τις μέλισσες είναι η περίοδος της ανάπτυξης , όπου τα λάθη δεν συγχωρούνται και κοστίζουν. Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει συνεχώς τα δόντια της και τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, τα πράγματα φέτος ήταν πολύ δύσκολα.
ΟΜΣΕ: «Αυτή την άνοιξη δεν πήραμε σταγόνα μέλι»
Σύμφωνα με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας, τα δεδομένα του εθνικού αστεροσκοπείου, δείχνουν ότι ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ψυχρός κατά μέσο ορό τα 14 τελευταία χρόνια πανελλαδικά και στη Θεσσαλία με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας να έχουν αρνητικό πρόσημο μετά από 9 μήνες.
«Ερχόμαστε στο Μάιο, όπου σύμφωνα πάλι με το εθνικό αστεροσκοπείο, ήταν ο πιο βροχερός τα τελευταία 15 χρόνια. Εστιάζοντας στη Θεσσαλία, στα Τρίκαλα σημειώθηκαν 20 μέρες βροχοπτώσεων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη των μελισσιών καθώς και όποια ανοιξιάτικη νομή παραγωγής μελιού, χάθηκαν. Τα προβλήματα δε σταματούν εδώ, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τα μελίσσια οι μελισσοκόμοι, αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι αυξημένες απαιτήσεις σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών εκτόξευσαν τα έξοδα σε επίπεδα μη συγκρίσιμα με οποιαδήποτε άλλη χρονιά», επισημαίνει.

Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο
Το καλοκαίρι που διανύουμε αποτελεί συνέχεια στο μοτίβο της ήδη κακής χρονιάς (με εξαίρεση μερικές εκλάμψεις σε κάποιες περιοχές): «Είναι η εποχή που οι πρώτες παραγωγές θα έπρεπε ήδη να έχουν βγει, η αστάθεια όμως του καιρού δεν ευνόησε τις μελιτοφορίες και το πρόσημο στο ταμείο είναι και εδώ αρνητικό προς το παρόν», εξηγούν οι μελισσοκόμοι.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και εκτός σοβαρού απροόπτου, όπως εκτιμά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος – η παραγωγή μελιού για το έτος 2023 θα είναι μειωμένη.
Μάλιστα, αναφέρεται στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 15,77 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε η Κομισιόν για την Ελλάδα, ζητώντας «με την έγκριση του πακέτου, δεν πρέπει και δε μπορεί να μείνει εκτός η μελισσοκομία. Με τις διαμορφωθείσες συνθήκες ο κλάδος μας πρέπει να ενισχυθεί, αν θέλουμε να μιλάμε για βιωσιμότητα και να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα», τονίζοντας ότι ήδη πολλοί μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όπως η κλιματική αλλαγή, οι μειωμένες παραγωγές, η δυσκολία διάθεσης του προϊόντος λόγω μειωμένης αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών καθώς και στο αυξημένο κόστος παραγωγής.
Τέλος, οι μελισσοκόμοι υπενθυμίζουν για μία ακόμη φορά τη σημαντική θέση που έχει η μέλισσα στη φύση, καθώς είναι ο βασικότερος επικονιαστής των καλλιεργειών και της άγριας φύσης, που εξασφαλίζει την επάρκεια των αγροτικών προϊόντων: «Εκεί λοιπόν βασικό ρόλο πέρα από τη μέλισσα παίζει και ο μελισσοκόμος, ρόλος που πρέπει να αναγνωριστεί και να τύχει της εκτίμησης που του αναλογεί», τονίζουν οι μελισσοκόμοι.


Latest News

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς