Να μην αναμένουν μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επόμενα δύο χρόνια προειδοποίησε τις αγορές ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν.

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας μίλησε στο CNBC και εξήγησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε φάση προσαρμογής, καθώς αφενός η αύξηση του κόστους χρήματος περνάει στην οικονομία και αφετέρου οι μισθοί προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αύξηση του κόστους ζωής.

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο

Το μήνυμα από την Σίντρα της Πορτογαλίας

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  προειδοποίησε την Τρίτη τις αγορές να μην υπολογίζουν μειώσεις των επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. «Η αγορά θα πρέπει να θέσει τα ερωτήματα  σχετικά με τον χρόνο ή την ταχύτητα αντιστροφής της περιοριστικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Λέιν. «Ο πληθωρισμός δεν θα φθάσει στο 2% τα επόμενα χρόνια. Θα σημειώσουμε καλή πρόοδο  φέτος, ιδίως στο τέλος του έτους, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο 2% μέσα σε λίγους μήνες».

Οι εκτιμήσεις του εναρμονίζονται με τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στην εκδήλωση των κεντρικών τραπεζών που πραγματοποιείται στη Σίντρα της Πορτογαλίας, είπε ότι «ο Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» προσθέτοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τον οργανισμό της να κηρύξει τη νίκη του απέναντι στις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με την άποψη του Λέιν,  ο οποίος επίσης βρίσκεται στην Σίντρα  οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παραμείνουν σταθεροί και να διατηρήσουν τις νομισματικές συνθήκες περιοριστικές για κάποιο χρονικό διάστημα. «Θα έχουμε μια διαρκή περίοδο όπου τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν περιοριστικά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε κάποιο νέο σοκ που θα μας απομακρύνει από την πορεία προς το 2% και αυτή η διάρκεια  είναι πολύ σημαντική» είπε. «Όταν αναλογίζομαι τα επόμενα δύο χρόνια, δεν βλέπω ταχείες μειώσεις των επιτοκίων, οπότε δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να έχουμε τις ταχείες μειώσεις των επιτοκίων ως προσδοκία».

Σήμα για αυξήσεις από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων έστειλαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς δεν αναμένουν πως οι ενδείξεις ότι ο επίμονος πληθωρισμός υποχωρεί θα είναι αρκετά σαφείς ώστε να διακόψουν εντός του καλοκαιριού το μεγαλύτερο σερί αυξήσεων επιτοκίων στην ιστορία της Τράπεζας. Όπως ανέφερε το Reuters, συνομιλίες με επτά υπεύθυνους για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας έδειξαν ότι οι περισσότεροι αναμένουν νέα αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο στη συνεδρίαση του Ιουλίου όσο και σε αυτή του Σεπτεμβρίου, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης υποχωρεί.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022. Οι αγορές έχουν τιμολογήσει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και σκέφτονται μια περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν υποθέσει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να αντιστρέψει τη νομισματική της σύσφιjξη, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν την οικονομία της ευρωζώνης σε αντίστροφη πορεία.

Ο  πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 7% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε σε 5,3% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]